Vlag van het Verenigd Koninkrijk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
LinkFA-Bot (overleg | bijdragen)
k Bot: Link FA +he
RibotBOT (overleg | bijdragen)
Regel 108: Regel 108:
[[tr:Birleşik Krallık bayrağı]]
[[tr:Birleşik Krallık bayrağı]]
[[uk:Прапор Великобританії]]
[[uk:Прапор Великобританії]]
[[vi:Quốc kỳ Vương quốc Liên hiệp Anh và Ireland]]
[[vi:Quốc kỳ Vương quốc Liên hiệp Anh và Bắc Ireland]]
[[yo:Flag of the United Kingdom]]
[[yo:Flag of the United Kingdom]]
[[zh:英国国旗]]
[[zh:英国国旗]]

Versie van 6 sep 2010 16:06

Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land? Vlag van het Verenigd Koninkrijk (ratio 1:2)

De vlag van het Verenigd Koninkrijk of de Union Flag, ook wel de Union Jack genoemd, is de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, en werd ook in heel het Britse Rijk gebruikt. De vlag behoudt een officiële of semi-officiële status in vele landen van het Gemenebest van Naties.

De vlag wordt vaak ook de Union Jack genoemd, hoewel dit niet correct is, want jack betekent geus, een vlag die in de mast van een schip gehesen wordt. Daarom wordt de vlag dan ook officieel de Union Flag genoemd. In Canada wordt deze vlag de Royal Union Flag genoemd. De vlag gebruikt op Amerikaanse schepen wordt ook de Union Jack genoemd.

Het huidige ontwerp van de vlag dateert van 1801, toen de kronen van Groot-Brittannië en Ierland verenigd werden en het Verenigd Koninkrijk ontstond.

De correcte verhoudingen voor de vlag zijn 1:2, hoewel in het Britse leger de verhouding 3:5 gebruikt wordt.

De vlag is niet symmetrisch. De brede witte streep (van het Sint-Andrieskruis) moet boven de schuine rode streep (van het Sint-Patrickkruis) in de broeking (de kant bij de vlaggenstok) liggen. Dit is belangrijk wanneer de vlag ondersteboven wordt gehangen als noodsignaal. Door de asymmetrie wil men de indruk vermijden dat het ene kruis boven het andere ligt.

Geschiedenis

Eerste Union Flag

De Union Flag ontstond toen koning Jacobus VI van Schotland ook Jacobus I van Engeland werd op 12 april 1606. Het rode Sint-Joriskruis van op de Vlag van Engeland werd op de Vlag van Schotland geplakt. De achtergrond van de Union Flag is echter een dieper blauw dan dat van de Schotse vlag. Het moet ook opgemerkt worden dat de vlag van de derde hedendaagse Britse deelstaat, Wales, niet werd opgenomen in de Union Flag, aangezien Wales al veel vroeger geannexeerd was door Engeland, onder Edward I van Engeland.

Huidige Union Flag

Het huidige ontwerp van de vlag dateert van 1801, toen de kronen van Groot-Brittannië en Ierland verenigd werden, en het Verenigd Koninkrijk ontstond. Het rode Sint-Patrickkruis werd bovenop de toen al bestaande Union Flag geplakt. Het rode kruis is echter afkomstig van het schild van de familie Fitzgerald, die door Hendrik II van Engeland naar Ierland gestuurd werd om de Engelse heerschappij over het eiland te verzekeren. Een harp, een Keltisch kruis, een shamrock, of later een Ierse driekleur werden veel meer gebruikt. In Noord-Ierland wordt deze vlag nog wel gebruikt.

Status

De Union Flag was een vlag geassocieerd met het Britse koningshuis, en is in feite geen nationale vlag. In 1908 werd echter besloten dat de Union Jack gezien zou moeten worden als de nationale vlag. In 1933 zei het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken dat de Union Flag de Nationale Vlag is. Burgers mochten de vlag onbeperkt gebruiken, hoewel op schepen het gebruik aan strengere regels was onderworpen (zie Britse vaandels).

Aan het einde van het Great Flag Debate van 1964 nam Canada zijn nieuwe vlag aan, en maakte van de Union Flag enkel een symbool als het Canadese lidmaatschap van het Gemenebest. De vlag wordt naast de nieuwe vlag gehesen op feestdagen.

Verwante vlaggen

Vlaggen van de deelstaten van het Verenigd Koninkrijk

Zie Lijst van vlaggen van Britse deelgebieden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Union Flag
Engelse vlag
Schotse vlag
Ierse vlag "Vlag van Noord-Ierland" "Kruis van Sint-Patrick"
Welshe' vlag
(geen verwantschap)

Gebruik in andere vlaggen

De Union Flag wordt gebruikt in de broektop van de vlaggen van verschillende ex-kolonies van het Verenigd Koninkrijk. De achtergrond van het veld van deze vlaggen is meestal dezelfde van op de vlaggen van de Royal Navy squadrons die het gebied patrouilleerden.

Alle overzeese gebieden en deelstaten van het VK gebruiken de Union Flag in een of andere vorm. Verschillende ex-kolonies, vooral Australië, Nieuw-Zeeland, Tuvalu en Fiji behouden de Union Flag in hun eigen nationale vlag. Dit was ook het geval in Canada, tot in 1965 hun nieuwe vlag werd ingevoerd. In het kanton van de Vlag van Hawaï wordt de Union Flag om een of andere reden nog altijd behouden, hoewel de eilandengroep een staat is van de Verenigde Staten.