Paul Avrich: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
27 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
k
WikiCleaner 0.99 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Russische Revolutie
k (WikiCleaner 0.99 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Russische Revolutie)
Avrich stamde uit een Joodse familie die in het begin van de twintigste eeuw naar de [[Verenigde Staten]] emigreerde. In 1961, ten tijde van de ‘dooi’ onder [[Nikita Chroesjtsjov|Chroesjtsjov]], bezocht hij de [[Sovjet-Unie]] in het kader van een studentenuitwisseling. Dat stelde hem in staat om als eerste westerling uitgebreid onderzoek te doen naar de [[Kronstadtopstand]] in 1921.
 
Avrich werd een wereldwijde autoriteit met betrekking tot de rol van het anarchisme tijdens de [[Russische Revolutie (1917)|Russische Revolutie]] en de [[Russische Burgeroorlog]] (onder meer betreffende [[Nestor Machno]]). Ook schreef hij wetenschappelijk onderbouwde boeken over [[Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti]], de [[Haymarket Riot]] in 1886 en een veelgeprezen biografie over de Amerikaanse anarchistische feministe [[Voltairine de Cleyre]].
 
Avrich was hoogleraar aan het [[Queens College]] te New York en stond erom bekend zijn studenten te leren om anarchisten met sympathie te beschouwen als mensen en niet zozeer als militante revolutionairen. Kort voor zijn dood droeg hij zijn enorme collectie aan anarchistische publicaties en manuscripten over aan de [[Library of Congress]].
47.895

bewerkingen

Navigatiemenu