Skiff (roeiboot): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 11: Regel 11:
* [[Roeien (scheepvaart)|roeien]]
* [[Roeien (scheepvaart)|roeien]]
* [[schip (transportmiddel)|schip]]
* [[schip (transportmiddel)|schip]]
* [[skiv |(skiv)]]
* [[skiv |skiv]]


[[Categorie:Roeiboot]]
[[Categorie:Roeiboot]]

Versie van 21 sep 2010 12:43

Dit artikel gaat over het type roeiboot, voor het type zeilboot zie Skiff (zeilboot)
Skiff
Skiff

Een skiff is een eenpersoons sportroeiboot. Het is een smalle roeiboot met een zeer speciale vormgeving wat van belang is om zo min mogelijk weerstand te creëren van het water en (in mindere mate) de lucht. Hierdoor vergt het roeien in een skiff techniek en balans (evenwicht).

De balans in een skiff wordt volledig gehouden met de riemen, deze zijn cruciaal om de boot rechtop te houden. Bij roeien in koud water moet de skiffeur snel in zijn skiff kunnen klimmen om niet onderkoeld te raken. De dollen waar de riemen in rusten zitten niet aan de boorden van de skiff, maar met dolpennen op lange metalen constructies die men "riggers" noemt zodat langere riemen gebruikt kunnen worden

Tot een tijd geleden werden alle skiffs van hout gemaakt. Inmiddels worden de meeste wedstrijdskiffs echter volledig van kunststof gemaakt (meestal een combinatie van kevlar en carbon). De standaard wordt gezet door merken als Empacher, Vespoli en Filippi. Tot voor kort waren ook de boten van Carl Douglas populair; Douglas was de enige die nog hout gebruikte in de constructie, overigens wel in een combinatie met modernere materialen.

Zie ook