Systole (hart): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MrBlueBot (overleg | bijdragen)
Koosg (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Systole''' is de fase waarin de [[ventrikel|kamers]] van het [[hart]] [[spiercontractie|contraheren]] (samentrekt).
'''Systole''' is de fase waarin het [[hart]] [[spiercontractie|contraheert]] (samentrekt) en het bloed het lichaam in pompt. De [[ventrikel (hart)|linkerkamer]] (ventrikel) die onderaan het hart zit pompt zuurstofrijk bloed door de [[aorta]] naar het lichaam en de [[hersenen]], de rechterkamer pompt tijdens de systole zuurstofarmbloed naar de [[long (orgaan)|longen]], waarna dit zuurstofrijk terugkeert naar de [[atrium (hart)|linkerboezem]] (atrium) die het bloed weer naar ventrikel geleidt. Het is de tegenovergestelde fase van [[diastole]].

==Bloedsomloop==
De [[linkerventrikel]] pompt zuurstofrijk bloed door de [[aorta]] naar de weefsels, de [[rechterkamer]] pompt tijdens de systole zuurstofarmbloed naar de [[long (orgaan)|longen]], waarna dit zuurstofrijk terugkeert naar de [[atrium (hart)|linkerboezem]] (atrium) die het bloed weer naar de linkerventrikel geleidt.

==Kleppen==
Tijdens de systole zijn de [[atrioventriculaire kleppen]], de kleppen tussen [[atrium|boezems]] en [[ventrikels]] gesloten. De [[aortaklep]] en de [[pumonaalklep]], dat zijn de kleppen tussen de ventrikels of kamers en de [[aorta]] en de longslagader, staan wijd open.

==Tijdems de hartactie==
[[Bestand:Systole QRS Complex.png|thumb|right|ECG-registratie van één hartslag; de diastole begint na de T-top en eindigt met het begin van het QRS-complex. Tijdens de P-top trekken de boezems samen.]]
De systole begint als de atrionventriculaire kleppen sluiten, wat te horen is als de eerste harttoon. Ze maakt plaats voor de [[diastole]] als de aortaklep en de pulmonaalklep sluiten en zo de tweede harttoon doet klinken.
Door een elektrische prikkel die ontstaan is in de [[sinusknoop]] en via de boezems en de [[AV-knoop]] via de ''bundel van His'' de hartspier bereikt, verliest de wand van de spiercellen zijn elektrische ladng en trekt de spier samen. Op het ECG is dit zichtbaar als het QRS complex. De celmembraan blijft nog even ontladen tot de celmembraan weer gepolariseerd raakt, dat is zichtbaar tijdens de T-top op het ECG. Dan begint [[de [[diastole]] waarin de kamers zich weer vullen.



== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 21 sep 2010 14:49

Systole is de fase waarin de kamers van het hart contraheren (samentrekt).

Bloedsomloop

De linkerventrikel pompt zuurstofrijk bloed door de aorta naar de weefsels, de rechterkamer pompt tijdens de systole zuurstofarmbloed naar de longen, waarna dit zuurstofrijk terugkeert naar de linkerboezem (atrium) die het bloed weer naar de linkerventrikel geleidt.

Kleppen

Tijdens de systole zijn de atrioventriculaire kleppen, de kleppen tussen boezems en ventrikels gesloten. De aortaklep en de pumonaalklep, dat zijn de kleppen tussen de ventrikels of kamers en de aorta en de longslagader, staan wijd open.

Tijdems de hartactie

ECG-registratie van één hartslag; de diastole begint na de T-top en eindigt met het begin van het QRS-complex. Tijdens de P-top trekken de boezems samen.

De systole begint als de atrionventriculaire kleppen sluiten, wat te horen is als de eerste harttoon. Ze maakt plaats voor de diastole als de aortaklep en de pulmonaalklep sluiten en zo de tweede harttoon doet klinken. Door een elektrische prikkel die ontstaan is in de sinusknoop en via de boezems en de AV-knoop via de bundel van His de hartspier bereikt, verliest de wand van de spiercellen zijn elektrische ladng en trekt de spier samen. Op het ECG is dit zichtbaar als het QRS complex. De celmembraan blijft nog even ontladen tot de celmembraan weer gepolariseerd raakt, dat is zichtbaar tijdens de T-top op het ECG. Dan begint [[de diastole waarin de kamers zich weer vullen.


Zie ook