Alexander Roslin: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
LucienBOT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: pl:Alexander Roslin
Staszek99 (overleg | bijdragen)
interwiki
Regel 49: Regel 49:
[[pl:Alexander Roslin]]
[[pl:Alexander Roslin]]
[[pt:Alexander Roslin]]
[[pt:Alexander Roslin]]
[[pl:Alexander Roslin]]
[[ru:Рослин, Александр]]
[[ru:Рослин, Александр]]
[[sr:Александер Рослин]]
[[sr:Александер Рослин]]

Versie van 24 sep 2010 23:03

Een zelfportret van Alexander Roslin, gemaakt rond 1790.

Alexander Roslin (Malmö, 15 juli 1718 - Parijs, 5 juli 1793) was een portretschilder afkomstig uit Zweden. Hij was vooral beroemd bij de Europese adel.

Leven

Hij werd geboren in Zweden in 1718 en huwde in 1759 met Marie-Suzanne Giroust. In het begin van zijn carrière werkte Alexander vooral in Stockholm, Bayreuth, Wenen, Parijs en bracht hij ook vaak een bezoek aan de verschillende Italiaanse landen. Vanaf 1750 werkte Alexander in Parijs.

Op 5 juli 1793 stierf Alexander Roslin in Parijs.

Werken

Alexander Roslin was vooral beroemd bij de Russische staatsmannen en de Russische adel. Hij schilderde bijvoorbeeld portretten van Ivan Betskoi en Ivan Shuvalov. Ook schilderde hij portretten van veel verschillende Poolse en Franse aristocratische vrouwen. Hij was een groot talent in het schilderen van damesportretten; aan vele Koninklijke hoven was hij een graag geziene gast. Hieronder staan een aantal beroemde personen die door hem geportretteerd zijn:

Ook maakte Alexander Roslin een beroemd portret van koning Gustaaf III van Zweden met zijn twee jongere broers, prins Karel, hertog van Södermanland en prins Frederik Adolf, hertog van Östergötland.

Zie de categorie Alexander Roslin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.