Radio Filharmonisch Orkest: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 195.240.249.77 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Hartenhof
Versie 22760404 van RonaldB (overleg) ongedaan gemaakt. Gebruik officiële tekst van website orkest SVP
Regel 1: Regel 1:
Het '''Radio Filharmonisch Orkest''' werkte samen met tal van befaamde gastdirigenten, onder wie [[Leopold Stokowski]], [[Kirill Kondrasjin]], [[Antal Doráti]], [[Riccardo Muti]], [[Kurt Masur]], [[Mariss Jansons]], [[Michael Tilson Thomas]], [[Gennady Rozhdestvensky]] en [[Valery Gergiev]]. Het orkest speelde de (Nederlandse) premières van werken van onder anderen [[Messiaen]], [[Berio]], [[Boulez]], [[Henze]], [[Carter]], Adams, Birtwistle, Adès, [[Janacek|Janácek]], De Raaff, [[Oestvolskaja]], Verbey, De Raaff, Vriend en [[Rijnvos]].
Het '''Radio Filharmonisch Orkest''' is een Nederlands [[symfonieorkest]], dat behoort tot het [[Muziekcentrum van de Omroep]], gevestigd te [[Hilversum]]. Het orkest werd in [[1945]] opgericht door de gezamenlijke omroepen en geformeerd door de eerste chefdirigent [[Albert van Raalte]].

Het orkest staat in dienst van de Publieke Omroep en is prominent aanwezig in de series de ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert in het Amsterdamse Concertgebouw, alsook in De Vrijdag van Vredenburg te Utrecht. In het Nederlandse muziekleven onderscheidt het orkest zich door bijzonder geprogrammeerde symfonische concerten en heeft het zich bovendien opmerkelijk geprofileerd met diverse concertante opera-uitvoeringen. Eerste uitvoeringen in Nederland en wereldpremières zijn daarbij regelmatig aan de orde.

Het Radio Filharmonisch Orkest treedt bij gelegenheid ook op in het buitenland. Olivier Messiaens meesterwerk La Transfiguration de Notre Seigneur Jésus Christ, uitgevoerd in Nederland in juni 2008 door Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor onder leiding van Reinbert de Leeuw, oogstte in september 2008 tijdens het Festival Musica in Straatsburg buitengewoon enthousiaste kritieken.
Met [[Jaap van Zweden]] was het Radio Filharmonisch Orkest in oktober 2009 te gast bij het Sun Festival in Singapore. In maart 2010 maakte het Radio Filharmonisch Orkest concertreizen naar Groot-Brittannië, Duitsland en Oostenrijk.

Het Radio Filharmonisch Orkest heeft een indrukwekkende plaat- en cd-catalogus opgebouwd. In de jaren ’70 maakte het orkest voor het label [[Decca Records|Decca]] een aantal legendarische grammofoonplaten met dirigenten als Leopold Stokowski en Antal Doráti. Onder leiding van Jean Fournet werd voor Denon een serie cd’s gerealiseerd met Frans repertoire. Opnamen van onder meer de complete symfonieën van [[Mahler]] onder leiding van Edo de Waart verschenen op cd, alsook een unieke [[Wagner]]-box en de complete orkestwerken van Rachmaninov. Cd’s met werken van hedendaagse componisten als Jonathan Harvey, [[Klas Torstensson]] en [[Jan van Vlijmen]] werden onderscheiden met prijzen en eervolle vermeldingen. Voor het label BIS wordt al enige jaren gewerkt aan een [[Sjostakovitsj]]-serie onder leiding van Mark Wigglesworth en voor Octavia, resp. Challenge Records International aan de opnamen van de symfonieën van [[Bruckner]] onder leiding van Jaap van Zweden. Op het omroeplabel QuattroLive verschenen lovend ontvangen opnamen van onder meer Mahlers Das klagende Lied, The music makers van [[Edward Elgar]], Memoria van [[Wolfgang Rihm]] en Wagners [[Lohengrin]] en [[Die Meistersinger von Nürnberg]].


Het eerste concert vond plaats op 7 oktober 1945. In de eerste jaren werd ten behoeve van de radio-uitzendingen vrijwel uitsluitend in de [[radiostudio|studio]] gespeeld, maar gaandeweg werden ook steeds meer [[live-uitvoering]]en in [[concertzaal|concertzalen]] gegeven.


Het RFO verzorgt concerten voor de [[Nederlandse Publieke Omroep]] en speelt regelmatig in het [[Amsterdam]]se [[Concertgebouw (Amsterdam)|Concertgebouw]] en het [[Utrecht (stad)|Utrechtse]] [[Muziekcentrum Vredenburg|Vredenburg]]. Het orkest speelt behalve het gewone [[Klassieke muziek|klassieke]] repertoire ook vaak zelden gespeelde orkestwerken van [[romantiek (muziek)|romantiek]] tot heden. Sinds 2005 is [[Jaap van Zweden]] [[Dirigent|chef-dirigent]].


== Chef-dirigenten ==
== Chef-dirigenten ==
Regel 17: Regel 22:


== Bronnen ==
== Bronnen ==
*[http://www.rfo.nl Website Radio Filharmonisch Orkest]
*[http://www.radiofilharmonischorkest.nl/mco_page/orkestbiografie]


{{Navigatie professionele symfonieorkesten Nederland}}
{{Navigatie professionele symfonieorkesten Nederland}}

Versie van 27 sep 2010 10:40

Het Radio Filharmonisch Orkest werkte samen met tal van befaamde gastdirigenten, onder wie Leopold Stokowski, Kirill Kondrasjin, Antal Doráti, Riccardo Muti, Kurt Masur, Mariss Jansons, Michael Tilson Thomas, Gennady Rozhdestvensky en Valery Gergiev. Het orkest speelde de (Nederlandse) premières van werken van onder anderen Messiaen, Berio, Boulez, Henze, Carter, Adams, Birtwistle, Adès, Janácek, De Raaff, Oestvolskaja, Verbey, De Raaff, Vriend en Rijnvos.

Het orkest staat in dienst van de Publieke Omroep en is prominent aanwezig in de series de ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert in het Amsterdamse Concertgebouw, alsook in De Vrijdag van Vredenburg te Utrecht. In het Nederlandse muziekleven onderscheidt het orkest zich door bijzonder geprogrammeerde symfonische concerten en heeft het zich bovendien opmerkelijk geprofileerd met diverse concertante opera-uitvoeringen. Eerste uitvoeringen in Nederland en wereldpremières zijn daarbij regelmatig aan de orde.

Het Radio Filharmonisch Orkest treedt bij gelegenheid ook op in het buitenland. Olivier Messiaens meesterwerk La Transfiguration de Notre Seigneur Jésus Christ, uitgevoerd in Nederland in juni 2008 door Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor onder leiding van Reinbert de Leeuw, oogstte in september 2008 tijdens het Festival Musica in Straatsburg buitengewoon enthousiaste kritieken. Met Jaap van Zweden was het Radio Filharmonisch Orkest in oktober 2009 te gast bij het Sun Festival in Singapore. In maart 2010 maakte het Radio Filharmonisch Orkest concertreizen naar Groot-Brittannië, Duitsland en Oostenrijk.

Het Radio Filharmonisch Orkest heeft een indrukwekkende plaat- en cd-catalogus opgebouwd. In de jaren ’70 maakte het orkest voor het label Decca een aantal legendarische grammofoonplaten met dirigenten als Leopold Stokowski en Antal Doráti. Onder leiding van Jean Fournet werd voor Denon een serie cd’s gerealiseerd met Frans repertoire. Opnamen van onder meer de complete symfonieën van Mahler onder leiding van Edo de Waart verschenen op cd, alsook een unieke Wagner-box en de complete orkestwerken van Rachmaninov. Cd’s met werken van hedendaagse componisten als Jonathan Harvey, Klas Torstensson en Jan van Vlijmen werden onderscheiden met prijzen en eervolle vermeldingen. Voor het label BIS wordt al enige jaren gewerkt aan een Sjostakovitsj-serie onder leiding van Mark Wigglesworth en voor Octavia, resp. Challenge Records International aan de opnamen van de symfonieën van Bruckner onder leiding van Jaap van Zweden. Op het omroeplabel QuattroLive verschenen lovend ontvangen opnamen van onder meer Mahlers Das klagende Lied, The music makers van Edward Elgar, Memoria van Wolfgang Rihm en Wagners Lohengrin en Die Meistersinger von Nürnberg.


Chef-dirigenten

Bronnen