Zweefvliegcentrum Noordkop: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 43: Regel 43:
|-
|-
| PH-1013
| PH-1013
| [[ASK-13]]
| [[ASK 13|ASK-13]]
| 2 zitplaatsen, opleidingsvliegtuig
| 2 zitplaatsen, opleidingsvliegtuig
|-
|-
| PH-1097
| PH-1097
| [[ASK-21]]
| [[ASK-21]]
| 2 zitplaatsen, opleidingsvliegtuig, in het bezit van het [[Koninklijk Instituut van de Marine|KIM]]
| 2 zitplaatsen, opleidingsvliegtuig, in het bezit van het [[KIM]]
|-
|-
| PH-609
| PH-609

Versie van 28 sep 2010 23:10

Zweefvliegclub Den Helder
Zweefvliegclub Den Helder
IATA: N.V.T. ICAO: N.V.T.
Algemene informatie
Opgericht 2 december 1955
Type Zweefvliegveld
Plaats Slootdorp
Hoogte -4 m
Coördinaten 52° 49′ NB, 04° 56′ OL
Tijdzone UTC+1
Openingstijden Woensdag 10-18, weekend en feestdagen 09-18
Website Zweefvliegclub Den Helder
Locatie in Nederland
Zweefvliegcentrum Noordkop (Nederland)
Zweefvliegcentrum Noordkop
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
07-25 960 m Gras
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Club gebouw
ASW 24

Zweefvliegclub Den Helder is opgericht op 2 december 1955 en is daar doorgegaan met vliegen tot 1998. In die tijd werd er gevlogen op Marinevliegkamp De Kooy bij Den Helder. Doordat er op dit vliegveld steeds meer vliegbewegingen werden uitgevoerd door zowel militair als civiel luchtverkeer is het zweefvliegen bijna onmogelijk geworden op De Kooy. De Zweefvliegclub heeft daarom een nieuwe locatie gekregen in de Wieringermeerpolder. Het vliegveld, met een grasbaan van 960x150 meter, is sinds 1998 in gebruik.

De naam Zweefvliegclub Den Helder is, ondanks dat er is gedacht aan een naamsverandering, gelijk gebleven, omdat de Zweefvliegclub Den Helder hiermee al bekendheid geniette in Nederland.

De club

Het gecombineerde clubhuis/hangar van de Zweefvliegclub is door een aannemer casco neergezet en door de leden in zeer veel vrije uren afgebouwd. Het geheel heeft een professionele uitstraling door de mooie grote kantine met terras, de lierstalling, de werkplaatsen en de grote hangar. In de hangar staan de zweefvliegtuigen geparkeerd als er geen vliegbedrijf plaatsvindt. Ook staan in de hangar onze sleepauto's geparkeerd. Dit zijn Fiat Panda's waarmee gelande vliegtuigen van de landingsbaan terug naar de startplaats worden gesleept. Verder bevindt zich in de hangar de zogenoemde Blokkenwagen. De Blokkenwagen is de plek waar de vluchttijden worden bijgehouden en waarmee door middel van lichtseinen contact wordt onderhouden met de lier. De lier is de meestgebruikte startmethode bij de Zweefvliegclub Den Helder. De lier van de zweefvliegclub is van het type Leopard 4 en is gebouwd door de Machinefabriek Etten-Leur. In de lier zit een Volvo Penta dieselmotor met een vermogen van 200kW. Een kabel wordt verbonden tussen de lier en het zweefvliegtuig. Vervolgens geeft de lier gas, waardoor de kabel wordt ingetrokken en het vliegtuig snelheid krijgt. Deze snelheid wordt vervolgens omgezet in hoogte.

Vloot

ASK 21

De Zweefvliegclub Den Helder is in het bezit van de volgende vloot;

Registratie Type Opmerkingen
PH-423 ASK-13 2 zitplaatsen, opleidingsvliegtuig
PH-1013 ASK-13 2 zitplaatsen, opleidingsvliegtuig
PH-1097 ASK-21 2 zitplaatsen, opleidingsvliegtuig, in het bezit van het KIM
PH-609 Astir CS Jeans 1 zitplaats, overgangstrainer
PH-760 ASK-23 1 zitplaats, overgangstrainer
PH-810 ASK-23 1 zitplaats, overgangstrainer
PH-699 DG-202 1 zitplaats, prestatievliegtuig
PH-1451 ASW-24 1 zitplaats, prestatievliegtuig

De club hanteert regels voor het vliegen op een bepaalt type vliegtuig. Zo mag je pas vliegen op de Grob Astir CS Jeans als je minimaal 50 solo starts hebt. De DG202 en de ASW24 mag pas op worden gevlogen als men in het bezit is van een GPL en voldoende solo starts op zijn naam heeft.

Beoefenen

Het beoefenen van zweefvliegen kost ongeveer 70 euro per maand en kan vanaf 14 jaar. Voor leden is er, naast de KNVVL en de kosten voor de medische keuring, alleen een contributie en verder geen andere kosten (zoals club kisten, instructeurs of starts). Deze club hanteert ook geen maximum aantal starts voor een lid. Dit houdt dus in dat als men veel komt en veel starts maakt het vliegen als het waren goedkoper voor wordt dan als er maar een paar keer gevlogen wordt.

Werkregeling

Het is mogelijk om de kosten zo laag te houden omdat deze club werkt met een werkregeling. Dit houdt in dat men in de winter moet werken aan de zweefvliegtuigen, het gebouw, en het rollend materieel. De werkregeling gaat als volgt. Voor elke 2 starts of 18 minuten vliegen, moet in de winter 1 uur voor worden gewerkt. Met een maximum van 35. Dit is dus 70 starts of 10:30 uur vliegen. Een werk regeling is dus erg eerlijk want wie veel vliegt doet in de winter veel onderhoud.

Vliegen in de omgeving van het vliegveld

En zweefvliegtuig tijdens de start

Het vliegveld van de club ligt midden in de Wieringermeer. In de velden rondom het vliegveld wordt van alles gebouwd. In de directe omgeving van het vliegveld liggen de woonkernen Slootdorp, Middenmeer, Wieringerwaard en Kolhorn. Op grotere afstand van het vliegveld liggen de grotere plaatsen Wieringerwerf(7 kilometer), Anna Pauwlona(7 kilometer), Schagen(10 kilometer) en Den Helder(16 kilometer). Ook bevind het vliegveld zich in de buurt van meerdere bekende plekken, zoals het Ijsselmeer(12 kilomter), Amstelmeer(5 kilometer) en het Zwanenwater nabij Callantsoog aan de Noordzee op 16 kilometer afstand.

Bij goed zicht zijn nog meer plekken te bewonderen vanuit de lucht, zoals het eiland Texel, de Afsluitdijk, de Kop van Noord-Holland en Friesland. Bij erg schone lucht zijn zelfs De Hoogovens, Amsterdam, Lelystad, Vlieland en Friesland waar te nemen.

Het weer

Zweefvliegen is weersafhankelijk, dit mede omdat we met een te sterke wind niet eens mogen vliegen wegens veiligheid overwegingen. Als zweefvlieger wil je het weer dus ook goed in de gaten houden. Daarom maken we gebruik van professionele weervoorspellingen, van bijvoorbeeld het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Heb je eenmaal je GPL kun je eigenlijk je eigen weersvoorspelling maken. Dit komt omdat je voor dat je het GPL haalt theorievakken moet halen. Hierin zit ook meteorologie door dit vak krijg je genoeg kennis om dit te kunnen doen. Hiernaast is een cumulus wolk weergegeven, deze wolken zijn voor de zweefvliegers erg belangrijk. Onder deze wolken zit over het algemeen veel thermiek.

Cumulus wolk

Externe links

Zie ook

Thermiek | zweefvliegtuig | lier (luchtvaart) | Glider Pilot License | DBO’er

Zie de categorie Gliders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.