Basiliscus: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
k
links
k (robot Anders: sv:Basiliskos)
k (links)
'''Flavius Basiliscus''' ([[Grieks]]: Βασιλίσκος) (geboorte- en sterfdatum onbekend) was [[Lijst van keizers van Rome|keizer van het Oost-Romeinse rijk]] van [[9 januari]] [[475]] tot eind augustus [[476]]. Hij verjoeg keizer [[Zeno van Byzantium|Zeno]] en wordt dus wel een [[usurpator]] genoemd.
 
Basiliscus was de broer van [[Verina]], de vrouw van [[Leo I van Byzantium|Leo I]]. Hij was getrouwd met [[Zenonis]], en had een zoon, [[Marcus (zoon van Basiliscus)|Marcus]]. Hij maakte carrière in het leger onder Leo I en was ook consul in [[465]]. Naast veldtochten in de [[Balkan (schiereiland)|Balkan]] was hij ook de commandant van de desastreuze expeditie tegen de [[Vandalen]] in [[468]], die de definitieve ondergang van het [[West-Romeinse Rijk]] betekende. Ook zat hij achter de [[coup]] tegen [[Aspar]] in [[471]].
 
Verina had nogal een hekel aan Zeno en begon meteen na zijn troonsbestijging een complot te smeden tegen hem. Met wat hulp van onder anderen [[TheodericTheodorik Strabode Oudere|Theodorik]], [[Illus]] en [[Armatus]] (een neef van Illus) wist ze haar broer Basiliscus op 9 januari 475 op de troon te zetten en Zeno te verjagen naar [[Isauriërs|Isaurië]], waar hij werd achtervolgd door troepen van Basiliscus.
 
Ondanks zijn vliegende start kwam Basiliscus snel in de problemen. De oorlog tegen Zeno verliep niet zo vlot als gehoopt en kostte handenvol geld. In [[476]] raakte hij de steun van de kerk (en daarmee de bevolking) kwijt door een [[Encycliek]] tegen de [[Chalcedon|Chalcedonische]] kerken. Daarnaast was er dat jaar een grote brand die [[Constantinopel]] verwoestte. BovendienBasiliscus hield hij zich niet aan bepaaldezijn beloften aan Illus en Armatus, die vervolgens overliepen naar Zeno. Zeno trok in augustus naar Constantinopel en kon makkelijk de stad innemen door alle onvrede in alle lagen van de bevolking. Basiliscus en zijn gezin (waaronder in ieder geval Marcus, die door Basiliscus tot medekeizer was verheven) verscholen zich in een kerk. Zeno beloofde hen niet te executeren, en verbande hen naar [[Limnae]] in [[Cappadocia (provincia)|Cappadocia]], waar hij hen naar het schijnt de hongerdood liet sterven.
 
Zeno trok in augustus naar Constantinopel en kon de stad makkelijk innemen door alle onvrede in alle lagen van de bevolking. Basiliscus en zijn gezin (waaronder in ieder geval Marcus, die door Basiliscus tot medekeizer was verheven) verscholen zich in een kerk. Zeno beloofde hen niet te executeren, en verbande hen naar [[Limnae]] in [[Cappadocia (provincia)|Cappadocia]], waar hij hen naar het schijnt de hongerdood liet sterven.
 
== Externe link ==
65.664

bewerkingen

Navigatiemenu