Malankara Jacobitisch-Syrisch-Christelijke Kerk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MexicanoBot (overleg | bijdragen)
k wijziging op verzoek, zie Wikipedia:Verzoekpagina voor bots met AWB
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:
== Zie ook ==
== Zie ook ==
*[[Thomaschristenen]]
*[[Thomaschristenen]]
*[[Catholicos van India]]
*[[Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië]]
*[[Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië]]
*[[Malankara Orthodox Syrische Kerk]]
*[[Malankara Orthodox Syrische Kerk]]

Versie van 29 sep 2010 22:21

De Malankara Jacobitisch Syrisch Christelijke Kerk of de Malankara Syrisch-orthodoxe Kerk is een autonome kerk in Kerala, India binnen de Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië. Aan het hoofd van de kerk in India staat de catholicos Mor Baselius Thomas I. Zij erkennen de Syrisch-orthodoxe patriarch Mor Ignatius Zakka I Iwas echter wel als haar wettige en hoogste kerkleider.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Malankara Jacobitisch Syrisch Christelijke Kerk gaat terug naar de tijd waarin volgens de traditie de apostel Thomas het christendom in India introduceerde. In de derde eeuw waren vele Syrische christenen op missie in India. Vooral de Nestoriaanse Kerk heeft, vanaf de 5e - 6e eeuw, op grote schaal missioneringswerk in India verricht.

In 1498 begon de Rooms-katholieke Kerk te evangeliseren met de komst van de Portugees Vasco da Gama. De kerk in India scheurde in tweeën in een deel dat verbonden bleef aan de kerk van Rome. De andere deel sloot zich aan bij de Syrisch-orthodoxe Kerk als protest tegen de latinisering na de vereniging met de Rooms-katholieke Kerk in 1599. De met Rome geünieerde Kerk bestaat thans nog onder de naam Syro-Malabar-katholieke Kerk.

In 1912 kende de (orthodoxe) Malankara kerk wederom een schisma. Door een uit de hand gelopen meningsverschil tussen de bisschop Mor Dionysius Wattesseril met de toenmalige Syrisch-orthodoxe patriarch Mor Ignatius Abdallah II, verklaarde een groep zich autocefaal en noemde zich de Orthodox Syrische Kerk van Malabar. In 1934 veranderde deze kerk haar naam in de Malankara Orthodox Syrische Kerk.

De gelovigen die trouw bleven aan het Syrisch-orthodoxe patriarchaat werden door hun tegenstanders Bava Kakshi (partij van de patriarch) genoemd. De groep die zich autocefaal verklaarde werden op hun beurt weer Methran Kakshi (partij van de bisschop) genoemd. Om zich te onderscheiden van de Methran Kakshi, ging de Syrisch-orthodoxe Kerk in India de naam "Jacobitisch" gebruiken, naar de stichter van de Syrisch-orthodoxe Kerk, Jacobus Baradaeus. De Syrisch-orthodoxe Kerk stond namelijk ook wel bekend als de Jacobitische Kerk.

Huidige situatie

Momenteel telt de Jacobitisch Syrisch Christelijke Kerk 1.100.000 gelovigen.[1] Deze kerk in India kan men in drie groepen verdelen waarvan één ondergeschikt is aan de catholicos en twee rechtstreeks aan de patriarch van Antiochië.

Zie ook