Chamotte: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Correcties
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 33: Regel 33:
[[ru:Шамот]]
[[ru:Шамот]]
[[sv:Chamotte]]
[[sv:Chamotte]]



'''chamoote klei'''

Chamotte klei word ook vaak voor beelden gebruikt.

Versie van 2 okt 2010 10:04

Chamotte is een gebakken product van klei dat voor de meest uiteenlopende doeleinden wordt gebruikt.

Beschrijving

Chamotte wordt gebruikt vanaf fijn gemalen meel tot korrels van 2 cm of zelfs groter. De fijnere fracties tot het formaat van een grove zandkorrel worden vooral gebruikt als versterking in boetseerklei, door zachte klei te mengen met fijne korrels chamotte voor fijn boetseerwerk, of door zachte klei te mengen met grove chamotte korrels voor grover en sterker boetseerwerk. Ook wordt deze chamotte wel gebruikt bij het bronsgieten à Cire perdue, om de gipsvormen waarin gegoten wordt vuurvast te maken.

De fracties tot 2 cm of groter worden gebruikt in de vuurvaste industrie. Vanwege het Al2O3 (aluminiumoxide) gehalte van chamotte, dat 45% bedraagt, heeft het een hittebestendigheid tot 1300°C. Daardoor kan het worden gebruikt voor vuurvast beton.

Vuurvaste stenen

Vuurvaste stenen tot een bepaalde temperatuur van ongeveer 1300°C worden gemaakt van klei en andere toevoegingen. Door de iets nat gemaakte massa te persen in mallen met een druk vanaf 1500 Ton wordt de gewenste vorm verkregen en wordt alle lucht uit de massa verdreven. Na het persen van de stenen worden de stenen gestapeld op tunnelovenwagens, die vervolgens na enkele dagen aan de lucht te drogen, een tunneloven ingereden worden. Na een doorlooptijd van enkele dagen en een snelheid van 2 meter per uur door de tunneloven, die vaak honderden meters lang is, is het eindproduct bereikt. De vuurvaste chamotte steen.

Vuurvaste stenen worden gebruikt om ovens te bouwen in verschillende takken in de industrie waaronder: chemische en petrochemische industrie, aluminium- ijzer- en glasindustrie en in vuilverbrandingsinstallaties.

Vuurvast beton

Er bestaan vele soorten vuurvast beton met uiteenlopende eigenschappen. Variërend in temperaturen van 1000°C tot 2000°C. Chamotte wordt gebruikt in vuurvaste betonsoorten tot een temperatuur van 1500°C. Ook wordt geregenereerde chamotte gebruikt, wat afkomstig is uit afgebroken ovens van chamotte stenen. Omdat deze "gebruikte" chamotte poreus geworden is neemt het water op door de zuigende werking van de poreuze korrels en is het ideaal voor de verwerkbaarheid van de vuurvaste beton, en voorkomt het dat het beton te zwaar wordt.

Vuurvaste beton wordt net als vuurvaste stenen gebruikt voor vele toepassingen in de industrie. Zoals hierboven genoemd onder vuurvaste stenen. Het voordeel van beton ten opzichte van stenen is dat het in elke gewenste vorm gestort kan worden, waardoor het ook als reparatiemiddel van gaten gebruikt kan worden.

Naast chamotte wordt in de vuurvaste industrie ook gebruikgemaakt van grondstoffen met een hoger Al2O3 gehalte, zoals: mulliet (60%), bauxiet (80%) en korund (90%).


chamoote klei

Chamotte klei word ook vaak voor beelden gebruikt.