Koninkrijksdag: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuw Guinea was nooit onderdeel van Statuut
Regel 1: Regel 1:
'''Koninkrijksdag''' is de viering van het tekenen van het [[koninkrijksstatuut]] in [[Nederland]]. Dit statuut werd op [[15 december]] [[1954]] getekend door [[Juliana der Nederlanden|Koningin Juliana]].
'''Koninkrijksdag''' is de viering van het tekenen van het [[koninkrijksstatuut]] in [[Nederland]]. Dit statuut werd op [[15 december]] [[1954]] getekend door [[Juliana der Nederlanden|Koningin Juliana]].


In het statuut worden de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebiedsdelen (de [[Nederlandse Antillen]], [[Nederlands Nieuw-Guinea]] en [[Suriname]]; sinds 1986 ook [[Aruba]]) geregeld. Suriname en Nieuw-Guinea zijn inmiddels geen onderdeel meer van het [[Koninkrijk der Nederlanden]], maar de regeling blijft nog altijd gelden in de andere gebieden.
In het statuut worden de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebiedsdelen (de [[Nederlandse Antillen]] en [[Suriname]]; sinds 1986 ook [[Aruba]]) geregeld. Suriname en Nieuw-Guinea zijn inmiddels geen onderdeel meer van het [[Koninkrijk der Nederlanden]], maar de regeling blijft nog altijd gelden in de andere gebieden.


==Naturalisatiedag==
==Naturalisatiedag==

Versie van 9 okt 2010 15:43

Koninkrijksdag is de viering van het tekenen van het koninkrijksstatuut in Nederland. Dit statuut werd op 15 december 1954 getekend door Koningin Juliana.

In het statuut worden de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebiedsdelen (de Nederlandse Antillen en Suriname; sinds 1986 ook Aruba) geregeld. Suriname en Nieuw-Guinea zijn inmiddels geen onderdeel meer van het Koninkrijk der Nederlanden, maar de regeling blijft nog altijd gelden in de andere gebieden.

Naturalisatiedag

Vanaf 2008 wordt de naturalisatiedag ook op deze dag gevierd, deze dag werd voorheen op 24 augustus gevierd.

Herdenkingsmunten

In 2004 werden bij de Koninklijke Munt te Utrecht ter gelegenheid van de vijftigste Koninkrijksdag zes speciale munten geslagen. Voor Nederland een gouden munt van 10 euro en een zilveren van vijf euro, ontworpen door Rudy Luijters; voor de Nederlandse Antillen een gouden en een zilveren gulden, ontworpen door Ans Mezas-Hummelink; en voor Aruba een gouden en een zilveren florin, ontworpen door Evelino Fingal. De eerste exemplaren werden op 13 december gelijktijdig geslagen door de Nederlandse vicepremier Thom de Graaf; minister-president van de Nederlandse Antillen Etienne Ys; en minister-president van Aruba Nelson Oduber. Staatssecretaris Joop Wijn was gastheer.

Bronnen