Nicole Krauss: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MrBlueBot (overleg | bijdragen)
k robot Defaultsort
Félix (overleg | bijdragen)
aanpassingen
Regel 1: Regel 1:
'''Nicole Krauss''' ([[New York City]], [[1974]]) is een [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] schrijfster.
'''Nicole Krauss''' ([[New York City]], [[1974]]) is een [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] schrijfster.


Krauss' eerste roman ''Man komt kamer binnen'' (2002) werd genomineerd voor de [[Los Angeles Times]] Book Award. Haar tweede roman ''De geschiedenis van de liefde'' (2005) werd genomineerd voor de [[Orange Prize for Fiction]] in 2006. Krauss' werk is ook verschenen in ''[[The New Yorker]]'', ''[[Esquire (VS)|Esquire]]'', ''Harper's'', en ''Best American Short Stories''.
Samen met haar man, schrijver [[Jonathan Safran Foer]], en hun zoon, Sasha, woont zij in de [[Park Slope]]-buurt van [[Brooklyn]], [[New York City|New York]]. Haar grootouders waren Joden, die in tegenstelling tot veel andere familieleden, Europa tijdens de tweede wereld oorlog tijdig konden verlaten.

Krauss' eerste roman ''Man komt kamer binnen'' werd uitgegeven in 2002 en genomineerd voor de [[Los Angeles Times]] Book Award. Haar tweede roman ''De geschiedenis van de liefde'' kwam begin 2005 uit en werd genomineerd voor de [[Orange Prize for Fiction]] in 2006. Krauss' werk is ook verschenen in ''[[The New Yorker]]'', ''[[Esquire (magazine)|Esquire]]'', ''[[Harper's]]'', en ''[[Best American Short Stories]]''.


==Biografie==
==Biografie==
Nicole Krauss groeide op in [[Long Island (New York)|Long Island]] waar ze naar haar gevoel "de laatste Amerikaanse jeugd" had. Vanaf haar twintigste schreef ze poëzie, die zoals ze zei "voelde als het grote doel van de taal".
Krauss groeide op in [[Long Island (New York)|Long Island]] waar ze naar haar gevoel "de laatste Amerikaanse jeugd" had. Vanaf haar twintigste schreef ze poëzie, die zoals ze zei "voelde als het grote doel van de taal".


Krauss studeerde af aan de [[Stanford University]], en haalde haar graden aan de [[Oxford University]], en aan de [[Courtauld Institute of Art]] in [[Londen]]. Ze stond in de finale voor de Yale Younger Poet's Prize, en haar poëzie werd gepubliceerd in onder andere ''[[The Paris Review]]'', ''[[Ploughshares]]'', en ''Doubletake''.
Krauss studeerde af aan de [[Stanford-universiteit]], en haalde haar graden aan de [[universiteit van Oxford]], en aan de [[Courtauld Institute of Art]] in [[Londen]]. Ze stond in de finale voor de Yale Younger Poet's Prize, en haar poëzie werd gepubliceerd in onder andere ''[[The Paris Review]]'', ''[[Ploughshares]]'', en ''Doubletake''.


Nadat ze haar thesis over [[Joseph Cornell]] in Oxford had verdedigd, stopte ze abrupt met het schrijven van poëzie, ze noemde het "een onmogelijke zoektocht naar poëtische precisie."
Nadat ze haar thesis over [[Joseph Cornell]] in Oxford had verdedigd, stopte ze abrupt met het schrijven van poëzie, ze noemde het "een onmogelijke zoektocht naar poëtische precisie."
Regel 19: Regel 17:
*''Man komt kamer binnen'', 2003 (Man Walks Into a Room (2003))
*''Man komt kamer binnen'', 2003 (Man Walks Into a Room (2003))
*''De geschiedenis van de liefde'', 2005 (The history of love (2005))
*''De geschiedenis van de liefde'', 2005 (The history of love (2005))
*''Het grote huis'', 2010 (Great House)

===De geschiedenis van de liefde===
In haar roman ''De geschiedenis van de liefde'' schrijft Nicole Krauss onder andere over haar eigen familieachtergrond. Het gaat over Leo Gursky die al veertig jaar Duitsland verlaten heeft, op de vlucht voor de [[Holocaust]]. Zijn jeugdliefde Alma, aan wie hij een boek over de liefde gewijd heeft, heeft hij in Europa achter moeten laten. Daarnaast gaat het boek onder andere over het veertien jarige meisje Alma, die vernoemd is naar het karakter uit de roman.


[[Warner Brothers]] kocht in 2005 de rechten voor de verfilming, naar verwachting komt de film in 2011 uit. De film wordt geregisseerd door [[Alfonso Cuarón]].
==De geschiedenis van de liefde==
In haar roman ''De geschiedenis van de liefde'' schrijft Nicole Krauss onder andere over haar eigen familie achtergrond. Het gaat over Leo Gursky die al veertig jaar Duitsland verlaten heeft, op de vlucht voor de [[Holocaust]]. Zijn jeugdliefde Alma, aan wie hij een boek over de liefde gewijd heeft, heeft hij in Europa achter moeten laten. Daarnaast gaat het boek onder andere over het veertien jarige meisje Alma, die vernoemd is naar het karakter uit de roman.


== Privéleven ==
In 2005 is afgesproken dat ''The History of Love'' door [[Warner Brothers]] zal worden verfilmd. De film zal worden geregisseerd door [[Alfonso Cuarón]], die ook de regisseur was van ''[[Children of Men]]'' en ''[[Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (film)|Harry Potter and the Prisoner of Azkaban]]''. Volgens de planning zal de film in 2009 uitkomen.
Ze is getrouwd met [[Jonathan Safran Foer]] en heeft één zoon. Haar grootouders waren Joden, die in tegenstelling tot veel andere familieleden Europa tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] tijdig konden ontvluchten.


{{DEFAULTSORT:Krauss, Nicole}}
{{DEFAULTSORT:Krauss, Nicole}}

Versie van 27 okt 2010 00:09

Nicole Krauss (New York City, 1974) is een Amerikaanse schrijfster.

Krauss' eerste roman Man komt kamer binnen (2002) werd genomineerd voor de Los Angeles Times Book Award. Haar tweede roman De geschiedenis van de liefde (2005) werd genomineerd voor de Orange Prize for Fiction in 2006. Krauss' werk is ook verschenen in The New Yorker, Esquire, Harper's, en Best American Short Stories.

Biografie

Krauss groeide op in Long Island waar ze naar haar gevoel "de laatste Amerikaanse jeugd" had. Vanaf haar twintigste schreef ze poëzie, die zoals ze zei "voelde als het grote doel van de taal".

Krauss studeerde af aan de Stanford-universiteit, en haalde haar graden aan de universiteit van Oxford, en aan de Courtauld Institute of Art in Londen. Ze stond in de finale voor de Yale Younger Poet's Prize, en haar poëzie werd gepubliceerd in onder andere The Paris Review, Ploughshares, en Doubletake.

Nadat ze haar thesis over Joseph Cornell in Oxford had verdedigd, stopte ze abrupt met het schrijven van poëzie, ze noemde het "een onmogelijke zoektocht naar poëtische precisie."

Al tijdens haar studies publiceerde ze artikelen in Engelse literaire tijdschriften. Haar eigen literaire interesse gaat uit naar Rainer Maria Rilke, Zbigniew Herbert en Joseph Brodsky. Met de laatste correspondeerde ze regelmatig. Voor de BBC produceerde ze in 1999 een portret van Brodsky voor de radio. In New York organiseerde Nicole Krauss verschillende lezingen, onder andere met de schrijvers Susan Sontag, Derek Walcott en Jonathan Franzen.

Van november 2006 tot februari 2007 was Nicole Krauss columniste bij de Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Iedere tweede zaterdag van de maand, om de beurt met Christian Kracht – verscheen er een column met de titel „Meine Strassen in...“. Vanaf maart 2007 nam Jenny Erpenbeck de column over.

Werken

  • Man komt kamer binnen, 2003 (Man Walks Into a Room (2003))
  • De geschiedenis van de liefde, 2005 (The history of love (2005))
  • Het grote huis, 2010 (Great House)

De geschiedenis van de liefde

In haar roman De geschiedenis van de liefde schrijft Nicole Krauss onder andere over haar eigen familieachtergrond. Het gaat over Leo Gursky die al veertig jaar Duitsland verlaten heeft, op de vlucht voor de Holocaust. Zijn jeugdliefde Alma, aan wie hij een boek over de liefde gewijd heeft, heeft hij in Europa achter moeten laten. Daarnaast gaat het boek onder andere over het veertien jarige meisje Alma, die vernoemd is naar het karakter uit de roman.

Warner Brothers kocht in 2005 de rechten voor de verfilming, naar verwachting komt de film in 2011 uit. De film wordt geregisseerd door Alfonso Cuarón.

Privéleven

Ze is getrouwd met Jonathan Safran Foer en heeft één zoon. Haar grootouders waren Joden, die in tegenstelling tot veel andere familieleden Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdig konden ontvluchten.