Eduard Ætheling: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
k
k (DEFAULTSORT-fix)
'''Edward Ætheling''' (of '''Edward de Banneling''') (ca. [[1016]] - [[februari]] [[1057]]) was de zoon van de [[Lijst van Britse koningen|Engelse koning]] [[Edmund II van Engeland|Edmund Ironside]] en Ealdgyth. Hij kreeg de bijnaam de "Banneling", omdat hij het grootste deel van zijn leven buiten Engeland doorbracht. De bijnaam "Ætheling" droeg hij als zoon van een [[Koning (titel)|koning]].
 
Edward was pas een paar maanden oud toen hij door [[Knoet de Grote]] naar [[Denemarken]] werd gebracht. Vanuit Denemarken belandde hij in Kiev en vadaar in [[Koninkrijk Hongarije (1000-1526)|Hongarije]], waar hij in het huwelijk trad met [[Agatha]], een familielid van [[Stefanus I van Hongarije]].
 
Toen [[Edward de Belijder]] hoorde dat Edward Ætheling nog leefde, riep hij hem naar Engeland terug om hem tot zijn erfgenaam te benoemen. Edward de Banneling stierf echter al een paar maanden later. Hierdoor ontstond er alsnog een opvolgingsstrijd, die uiteindelijk in de [[Normandische verovering van Engeland]] zou uitmonden.
144.863

bewerkingen

Navigatiemenu