Vetweefsel: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ebrambot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: fa:بافت چربی
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: hu:Zsírszövet
Regel 48: Regel 48:
[[gl:Tecido adiposo]]
[[gl:Tecido adiposo]]
[[he:רקמת שומן]]
[[he:רקמת שומן]]
[[hu:Zsírszövet]]
[[it:Tessuto adiposo]]
[[it:Tessuto adiposo]]
[[ja:脂肪組織]]
[[ja:脂肪組織]]

Versie van 5 nov 2010 23:11

Vetweefsel

Vetweefsel is een type verbindingsweefsel dat opgeslagen cellulair vet bevat. Zijn hoofdrol is energie in de vorm van vet op te slaan, hoewel het ook beschermt en het lichaam isoleert. Het heeft een belangrijke endocriene functie in het produceren van onlangs-ontdekte hormonen zoals leptine, resistine en TNF-α. Wit vetweefsel komt het meeste voor, maar zoogdieren kunnen ook bruin vetweefsel hebben.

Anatomische eigenschappen

Het vetweefsel is hoofdzakelijk gelegen onder de huid, maar ook wordt het rond interne organen gevonden. In de huid accumuleert het op het diepste niveau, de onderhuidse laag, die isolatie van hitte en koude verstrekt. Rond organen verstrekt het beschermende opvulling. Het functioneert ook als reserve van voedingsmiddelen.

Bij sterk zwaarlijvige personen, hangt het bovenmatige vetweefsel van de buik naar beneden. Een panniculus compliceert chirurgie van morbide zwaarlijvigen, en kan als letterlijk "schort van huid" blijven als een sterk zwaarlijvig persoon het grootste deel van het bovenmatige gewicht verliest.

Hormonen

De hormonen die door vetweefsel worden afgescheiden omvatten:

Culturele en sociale rol

In de moderne wereld wordt het bovenmatige vettige weefsel op een mens vaak beschouwd als een esthetisch en medisch probleem (zie zwaarlijvigheid). In vroegere tijden en andere maatschappijen werd het vet esthetisch verantwoord gevonden. Karakters in schilderijen van Rembrandt en vooral Peter Paul Rubens kunnen als zwaarlijvig worden beschouwd. De karakters van de laatstgenoemden inspireerden soms de term Rubenesque als positieve verwijzing naar een vrouw met opmerkelijke hoeveelheden lichaamsvet.

In Arabische landen, de Noordpool, inheemse en vele Latijns-Amerikaanse culturen geven vele mannen een voorkeur aan stevige of „goed-gevoede“ vrouwen. De meerderheid van mannen van ontwikkelde naties, Oost-Azië, en vele Oost-Afrikaanse culturen tonen een voorkeur voor dunne vrouwen.

Meer over het algemeen, kan het vet, wegens zijn vereniging met de hoge opname van joules en lage fysieke inspanning, als een aanwijzing van rijkdom en voorrecht worden beschouwd.

Zie ook