Nuntius: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: io:Nuncio
MrBlueBot (overleg | bijdragen)
Regel 24: Regel 24:
[[Categorie:Apostolisch diplomaat| Nuntius]]
[[Categorie:Apostolisch diplomaat| Nuntius]]
[[Categorie:Diplomatie]]
[[Categorie:Diplomatie]]
[[Categorie:Titulatuur in het christendom]]
[[Categorie:Christelijke titulatuur]]
[[Categorie:Rooms-katholieke Kerk]]
[[Categorie:Rooms-katholieke Kerk]]



Versie van 25 nov 2010 02:25

Mgr Karl-Josef Rauber, Apostolisch Nuntius in Luxemburg

Een (apostolisch) nuntius is een pontificaal, apostolisch diplomatiek vertegenwoordiger die de Heilige Stoel vertegenwoordigt bij de desbetreffende regering en binnen de katholieke Kerk de band tussen de Kerk in een bepaald land en de Apostolische Stoel onderhoudt en versterkt.

Gewoonlijk neemt een nuntius deel aan de vergaderingen van de bisschoppenconferentie en ontvangt hij de notulen van alle vergaderingen.

Daarnaast speelt een nuntius ook een adviserende rol bij de benoeming van bisschoppen. Het is een van zijn taken namen van kandidaten voor te leggen.

Het Vaticaan heeft wereldwijd 114 nuntii en is vertegenwoordigd in 186 landen. In 2007 onderhield het Vaticaan met 17 landen geen diplomatieke betrekkingen. Negen daarvan zijn moslimlanden: Afghanistan, Saoedi-Arabië, Brunei, Comoren, Maleisië, de Maldiven, Mauritanië, Oman en Somalië. In vier landen zijn communistische regimes gevestigd: China, Noord-Korea, Laos en Vietnam. De overige vier zijn Bhutan, Botswana, Myanmar (voorheen Birma) en Tuvalu.[1]

Voor landen die geen diplomatieke betrekkingen onderhouden met de Heilige Stoel, wordt een Apostolisch Delegaat[2] uitgezonden om de band met de katholieke Kerk in dat land te verzekeren en te versterken. Hij is niet bij de regering van een staat geaccrediteerd. Apostolische delegaten hebben dezelfde kerkelijke rang als nuntii, maar geen formele diplomatieke status. Toch kunnen ze in sommige landen enige diplomatieke voorrechten genieten. Zo deed een Apostolisch delegaat dienst als de facto diplomatiek vertegenwoordiger in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk, tot deze beide Angelsaksische landen met een hoofdzakelijk protestantse traditie aan het einde van de twintigste eeuw volledige betrekkingen met de Heilige Stoel gingen onderhouden en ze een pauselijk nuntius ontvingen.

De residentie van een nuntius wordt nuntiatuur genoemd.

Sinds juni 2009 is Giacinto Berloco, titulair aartsbisschop van Fidenae, de apostolische nuntius voor België. Zijn voorganger was Mgr. Karl-Josef Rauber.

In Nederland is sinds 2001 François Bacqué nuntius. Hij volgde Angelo Acerbi op.

Zie ook

[bron?]

  1. Mission Impossible: Eject the Holy See from the United Nations, Chiesa, 21 aug 2007
  2. (en) Lijst van huidige Apostolische delegaten (bij GCatholic.com)