De Westermolen (Kollumerpomp): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
oostermolen
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 25: Regel 25:


== Beschrijving ==
== Beschrijving ==
De Westermolen, een [[grondzeiler]], werd in 1845 gebouwd voor de [[bemalen|bemaling]] van de 300 [[hectare|ha]] grote polder ''Ooster- en Westerkruisland''. In Ooster- [[Nieuwkruisland]] stond nabij [[De Kolk (Friesland)|De Kolk]] de Oostermolen, die in hetzelfde jaar werd gebouwd, maar in 1937 werd gesloopt toen deze werd vervangen door een elektrisch gemaal. Aanvankelijk had de Westermolen twee [[Vijzel (waterschroef)|vijzels]], maar een daarvan werd verwijderd. In 1959 brak bij een storm een van de [[roeden]]. Het [[waterschap (Nederland)|waterschap]] wilde de molen vervolgens laten slopen, maar verkreeg daarvoor geen toestemming. De overgebleven vijzel werd op een [[dieselmotor]] aangesloten. De Westermolen raakte daarna sterk ingegroeid door beplanting. In 1961 werd hij aangekocht door de gemeente Kollumerland, die hem in 1984 liet restaureren. Daarbij werd de dieselmotor weer verwijderd en werden de bomen nabij de molen gekapt. In 1988 was de Westermolen weer [[Maalvaardigheid|maalvaardig]]. Na een volgende restauratie in 1996 werd de molen eigendom van de [[Monumentenstichting Kollumerland c.a.]]. De Westermolen, waarvan de vijzel inmiddels ook door een [[elektromotor]] kan worden aangedreven, kan op vrijdag- en zaterdagmiddag worden bezichtigd.
De Westermolen, een [[grondzeiler]], werd in 1845 gebouwd voor de [[bemalen|bemaling]] van de 300 [[hectare|ha]] grote polder ''Ooster- en Westerkruisland''. In Ooster [[Nieuwkruisland]] stond nabij [[De Kolk (Friesland)|De Kolk]] de Oostermolen, die in hetzelfde jaar werd gebouwd, maar in 1937 werd gesloopt toen deze werd vervangen door een elektrisch gemaal. Aanvankelijk had de Westermolen twee [[Vijzel (waterschroef)|vijzels]], maar een daarvan werd verwijderd. In 1959 brak bij een storm een van de [[roeden]]. Het [[waterschap (Nederland)|waterschap]] wilde de molen vervolgens laten slopen, maar verkreeg daarvoor geen toestemming. De overgebleven vijzel werd op een [[dieselmotor]] aangesloten. De Westermolen raakte daarna sterk ingegroeid door beplanting. In 1961 werd hij aangekocht door de gemeente Kollumerland, die hem in 1984 liet restaureren. Daarbij werd de dieselmotor weer verwijderd en werden de bomen nabij de molen gekapt. In 1988 was de Westermolen weer [[Maalvaardigheid|maalvaardig]]. Na een volgende restauratie in 1996 werd de molen eigendom van de [[Monumentenstichting Kollumerland c.a.]]. De Westermolen, waarvan de vijzel inmiddels ook door een [[elektromotor]] kan worden aangedreven, kan op vrijdag- en zaterdagmiddag worden bezichtigd.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 25 nov 2010 21:49

De Westermolen
Westermolen (jan 2010)
Basisgegevens
Plaats Kollumerpomp, Friesland
Bouwjaar 1845
Type grondzeiler
Kenmerken grenen achtkante molen, met stenen veldmuren, gedekt met riet
Vlucht 17,96 m
Functie poldermolen
Bestemming  bemalen van de polder Ooster- en Westernieuwkruisland, op vrijwillige basis
Restauraties  1984, 1996
Huidig gebruik  poldermolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  23746
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Westermolen is een poldermolen nabij het Friese dorp Kollumerpomp, dat in de Nederlandse gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland ligt.

Beschrijving

De Westermolen, een grondzeiler, werd in 1845 gebouwd voor de bemaling van de 300 ha grote polder Ooster- en Westerkruisland. In Ooster Nieuwkruisland stond nabij De Kolk de Oostermolen, die in hetzelfde jaar werd gebouwd, maar in 1937 werd gesloopt toen deze werd vervangen door een elektrisch gemaal. Aanvankelijk had de Westermolen twee vijzels, maar een daarvan werd verwijderd. In 1959 brak bij een storm een van de roeden. Het waterschap wilde de molen vervolgens laten slopen, maar verkreeg daarvoor geen toestemming. De overgebleven vijzel werd op een dieselmotor aangesloten. De Westermolen raakte daarna sterk ingegroeid door beplanting. In 1961 werd hij aangekocht door de gemeente Kollumerland, die hem in 1984 liet restaureren. Daarbij werd de dieselmotor weer verwijderd en werden de bomen nabij de molen gekapt. In 1988 was de Westermolen weer maalvaardig. Na een volgende restauratie in 1996 werd de molen eigendom van de Monumentenstichting Kollumerland c.a.. De Westermolen, waarvan de vijzel inmiddels ook door een elektromotor kan worden aangedreven, kan op vrijdag- en zaterdagmiddag worden bezichtigd.

Zie ook

[bron?]