Heemkunde: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
37 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k ([r2.5.2] robot Erbij: is:Héraðssaga)
Geen bewerkingssamenvatting
'''Heemkunde''', naar het oude woord [[heem (toponiem)|heem]], is kennis van en [[onderzoek]] naar de eigen leefomgeving. Het gaat vaakonder meer om de [[geschiedenis]], de [[geografie]] en het [[dialect]] van een bepaalde [[woonplaats]] of omgeving. Geïnteresseerden vormenverenigen samenzich vaakin een vereniging ([[heemkundige kring]], heemkring of [[oudheidkundige vereniging]]).
 
Heemkringen houden zich bezig met de geschiedenis vanOm hun gemeente.bevindingen Ditte kandelen oppubliceren veleheemkringen manieren.een Heemkringentijdschrift publiceren vaakof een tijdschriftjaarboek, ze beheren een lokaal [[cultureel erfgoed|erfgoed]] en organiseren allerlei ledenactiviteiten. Tegenwoordig zienvestigen we ook meer en meer van dezede kringen zich vestigen op het internet, al dan niet onder de vorm van een [[dorpswebsite]]. Deof activiteitenvia vanaanvullingen heemkundigeop verenigingen en oudheidkamers worden veelal versterkt door een regionaal centrum voor geschiedenisWikipedia. Zo verbindt bijvoorbeeld in Noord-Brabant de stichting [[Brabants Heem]] de heemkundige kringen en historische verenigingen.
 
De activiteiten van heemkundige verenigingen en oudheidkamers worden veelal versterkt door een regionaal centrum voor geschiedenis. Zo verbindt bijvoorbeeld in Noord-Brabant de stichting [[Brabants Heem]] de heemkundige kringen en historische verenigingen.
 
== Externe links ==
18.235

bewerkingen

Navigatiemenu