Japanse oester: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
k [r2.6.4] robot Erbij: frr:Uastrang
Regel 64: Regel 64:
[[es:Crassostrea gigas]]
[[es:Crassostrea gigas]]
[[fr:Crassostrea gigas]]
[[fr:Crassostrea gigas]]
[[frr:Uastrang]]
[[pt:Ostra-do-pacífico]]
[[pt:Ostra-do-pacífico]]
[[zh:长牡蛎]]
[[zh:长牡蛎]]

Versie van 26 nov 2010 01:02

Japanse oester
Japanse oester
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Onderklasse:Pteriomorphia
Orde:Ostreoida
Onderorde:Ostreina
Superfamilie:Ostreoidea
Familie:Ostreidae
Onderfamilie:Crassostreinae
Geslacht:Crassostrea
Soort
Crassostrea gigas
Thunberg, 1793
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Japanse oester op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Binnenzijde van de Japanse oester. In de rechterschelphelft het achtergebleven deel van de sluitspier, onderaan in de foto de umbo
Japanse oesters in situ in de Waddenzee bij Schiermonnikoog

De Japanse oester (Crassostrea gigas), is een eetbaar weekdier uit de klasse tweekleppigen (Bivalvia). De Japanse oester is nauwelijks te onderscheiden van de Portugese oester. Daarom beschouwen veel auteurs deze twee soorten als één. Hierbij houdt men telkens de naam van de Portugese oester (Crassostrea angulata) aan. De Japanse oester wordt door de Zeeuwen creuse genoemd, en is een exoot die na de uitbraak van de oesterziekte in 1962/63 geïntroduceerd werd ter stimulering van de handel in oesters.

De Japanse oester is in staat om zich zowel op een harde ondergrond als op een zachte ondergrond te vestigen. Hij komt nu voor in de kuststreken van Nederland en België en is bezig met een enorme opmars. Hij wordt daarbij geholpen doordat hij het 'zaad' van de mossel, de kokkel en de platte oester uit het water filtert en consumeert. Na de Zeeuwse wateren, wordt hij ook meer en meer in de Waddenzee aangetroffen. Volwassen exemplaren van de Japanse oester kunnen in het algemeen 80 mm tot 400 mm groot zijn.

Ecologische betekenis in Nederland

De meningen over de sterke groei van de Japanse oester in de Zeeuwse wateren en de Waddenzee verschillen. Door de een wordt Japanse oester beschouwd als een plaag. Door de ander wordt het dier gezien als een waardevol element in mariene kustecosystemen als Waddenzee en Oosterschelde.

Plaag of natuurwaarde

In recent (2007) onderzoek wordt aangenomen dat de dominantie van de Japanse oester in de Oosterschelde zijn invloed heeft op diverse functies. De volgende effecten zijn genoemd als direct gevolg van de Japanse oester (gebaseerd op onderzoek van Imares uit 2005):

  • Verandering habitat zachtsubstraat naar hardsubstraat
  • Vermindering biodiversiteit harde substraten
  • Overwoekering op schelpdierkweekpercelen
  • Bezwaren voor recreatief gebruik
  • Economische aspecten.

Bovendien kan de Japanse oester een effect hebben op de ontwikkelingen die in de Oosterschelde optreden zoals zandhonger en vermindering van draagkracht.

Teneinde te onderzoeken of het nodig is beheersmaatregelen te nemen als gevolg van de explosieve ontwikkeling van de Japanse oester is een experiment gaande in de Oosterschelde om oesters weg te vissen om de gevolgen daarvan te onderzoeken.

De Japanse oester heeft in Nederland vrijwel geen natuurlijke vijanden en is door de daar voorkomende vogels niet te openen. Het zou daarom een negatief effect hebben op de aantallen van sommige vogels van de Europese kustwateren. Ook zou dit dier de larven van de mossel, de kokkel en de oester consumeren. Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat deze schelpdieren - die een belangrijke voedselbron voor vogels en eenden vormen - teruglopen met voedseltekort als gevolg.

Volgens anderen zou in de Waddenzee de opmars van de Japanse oester echter bijdragen aan het herstel van de mosselbanken die in de jaren 1990 geheel zijn opgevist. Mossels kunnen zich moeilijk in het kale zand vestigen, maar tussen de creuses blijken ze tegen de verwachting in goed te groeien. De Japanse oesterriffen blijken een waardevolle habitat te zijn voor een groot aantal andere soorten die tussen de scherpe schelpen bescherming vinden. Naast mossels zijn dat onder andere strandkrabben, Alikruiken, keverslakken, krabben en vissen. De krabben, mossels en vissen vormen weer een voedselbron voor vogels. Volgens biologen zou het zeegras in de luwte van de Japanse oesterriffen goed kunnen groeien [1]. De vraag die de komende jaren zal worden beantwoord is dus of deze oestersoort een plaag of een belangrijke bijdrage aan de natuur zal vormen.

Consumptie

De Japanse oester is eetbaar, zowel rauw als bereid. In sommige restaurants is het op de menukaart aan te treffen. Voor consumptie wordt vaak de Japanse oester eerst aan de buitenzijde schoongemaakt, waarna deze 24 uur op schoon water wordt gezet. Om de oester goed te kunnen openen wordt deze dan, in verband met de vlijmscherpe schelpranden, eerst in een schone doek gewikkeld. Hierna kan de oester een stukje worden geopend door het insteken van een oestermes tussen de schelphelften, met vervolgens langs de plattere schelphelft ongeveer halverwege een doorhaal van de sluitspier waarmee de oester het sluiten van de schelphelften bedient.

Zie ook

Zie de categorie Ostreidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.