Jaroslav de Wijze: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
110 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Jaroslav en zijn halfbroer [[Svjatopolk I van Kiev|Svjatopolk]] probeerden allebei om de macht over het gehele Kievse Rijk te verwerven. Jaroslav wist Svjatopolk te verslaan, die zijn toevlucht zocht bij zijn schoonvader [[Bolesław I van Polen]]. Bolesław I en Svjatopolk versloegen Jaroslav in 1018 en Jaroslav moest Kiev en zijn koninklijke schat prijsgeven. In 1019 kon Jaroslav, met steun van keizer [[Hendrik II de Heilige]], Kiev weer heroveren en Svjatopolk verdrijven. In deze periode van conflicten werden de meeste van de broers en halfbroers van Jaroslav onder onduidelijke omstandigheden vermoord, waaronder [[Boris en Gleb]] die heilig werden verklaard. Jaroslavs' broer Sudislav werd levenslang opgesloten. Jarolsav vaardigde ook het eerste Slavische wetboek uit. Hij gaf bijzondere voorrechten aan Novgorod, wat het begin markeerde van de [[Republiek Novgorod]].
 
In 1024 kwam het tot een conflict met zijn broer Mstislav. Toen Mstislav Jaroslav had verslagen deelden zijn het Kievse Rijk langs de [[Dnjepr]], waarbij Jaroslav de stad Kiev en het westelijke deel van het rijk kreeg. Keizer [[Koenraad II de Saliër]] sloot een bondgenootschap met hem tegen [[Polen]]. In een gezamenlijke oorlog verwierf Jaroslav het oosten van [[Galicië (Oost-Europa)|Galicië]]. Hij steunde [[Casimir I van Polen]] om koning van Polen te worden en sloot een bondgenootschap met hem. Hij onderwierp de regio rond [[Tartu]] en bouwde daar een kasteel. Vervolgens moest Jaroslav terugkeren naar Kiev dat werd belegerd door de [[Petsjenegen]]. Nadat Mstislav in 1036 was overleden kon Jaroslav het rijk herenigen en wist hij de Petsjenegen definitief te verslaan. In datzelfde jaar bouwde hij de [[Sint-Sofiakathedraal (Kiev)]], ook stichtte hij een Sophiakathedraal in Novgorod.
 
Een aanval over zee op [[Istanboel|Constantinopel]] in [[1043]] liep uit op een mislukking maar Jaroslav wist wel een gunstig vredesverdrag te sluiten met het [[Byzantijnse Rijk]]. Hij Verfraaide Kiev naar het voorbeeld van Constantinopel (hij liet o.a. een [[Gouden Poort]] bouwen) en maakte de Kerk onafhankelijker van Byzantium. Zonder het medeweten van Byzantium gaf hij Russische priesters belangrijke taken in de kerk in Novgorod en Kiev. Ook breidde hij de handelscontacten met andere landen uit. Ook bepaalde Jaroslav dat de Russische kerk niet door een aartsbisschop maar door een [[metropoliet]] moest worden geleid. De eerste was [[Theopempt]], een Byzantijn - de metropolieten van Kiev kwamen aanvankelijk uit Constantinopel - maar de taal van de liturgie was vanaf het begin Slavisch en niet Grieks.
Daarentegen draaide een veldtocht tegen het [[Byzantijnse Keizerrijk|Byzantijnse Rijk]] in [[1043]] uit op een mislukking.
 
Jaroslav werd begraven in de Sofiakathedraal in Kiev. Volgens een Scandinavische overlevering zou hij kreupel zijn als gevolg van een pijlwond. Onderzoek van het skelet van Jaroslav heeft dat bevestigd.
 
Hij huwde [[Ingegerd]], een dochter van [[Olof II van Zweden]]. Eén van hun dochters, [[Anna van Kiev]], werd door haar huwelijk met [[Hendrik I van Frankrijk]], koningin van [[Frankrijk]]. Een andere dochter, [[Elisabeth van Kiev|Elisabeth]] huwde met koning [[Harald III van Noorwegen]].
 
Jaroslav verkreeg van [[Byzantijnse Rijk|Byzantium]] dat [[Kiev]] de zetel werd van een eigen [[Roethenië|Roetheense]] metropoliet.
 
Jaroslav werkte aan de bescherming van zijn rijk, hij versierde de stad naar het voorbeeld van [[Constantinopel|Byzantium]] (hij liet o.a. een [[Gouden Poort]] bouwen), hij maakte de Kerk onafhankelijker van Byzantium. Zonder het medeweten van Byzantium gaf hij Russische priesters belangrijke taken in de kerk in de steden [[Veliki Novgorod|Novgorod]] en Kiev. Ook breidde hij de handelscontacten met andere landen uit.
Hij bouwde de [[Sint-Sophiakathedraal]], waar hij bepaalde dat de Russische kerk niet door een aartsbisschop maar door een [[metropoliet]] moest worden geleid. De eerste was [[Theopempt]], een Byzantijn - de metropolieten van Kiev kwamen aanvankelijk uit Constantinopel - maar de taal van de liturgie was vanaf het begin Slavisch en niet Grieks.
 
{{Commonscat|Yaroslav I the Wise}}
3.939

bewerkingen

Navigatiemenu