Wielophanging: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
15 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
k
clean up, replaced: d.m.v. → door middel van (4) met AWB
k (poetsje)
k (clean up, replaced: d.m.v. → door middel van (4) met AWB)
== Algemeen ==
Wielen zijn in de regel verbonden met een voertuig met gebruikmaking van een van een [[Veer (mechanica)|veersysteem]], hetgeen een vereiste is voor een comfortabele rit, zelfs als er weinig oneffenheden zijn. Daarnaast zorgt de wielophanging, in combinatie met de vering voor een betere wegligging.<br />
Hierbij is het belangrijk wat de stand van de (het) wiel(en) t.o.v. het voertuig is, de z.g. [[stuurgeometrie]]. Dit wordt met gespecialiseerde apparatuur gemeten en het instellen wordt "uitlijnen" genoemd. Er worden 3 hoeken d.m.v.door middel van de ophanging ingesteld: [[caster]], [[Camber (hoek)|camber]] en [[sporing]].
 
Bij constructie van wielophangingen is het zaak om, in het belang van een goed weggedrag het [[onafgeveerd gewicht|onafgeveerde gewicht]] van de constructie zo laag mogelijk te houden.
 
=== Tweewielers ===
Bij fietsen en motorfietsen is het voorwiel verbonden met het frame d.m.v.door middel van een [[voorvork]]. Deze kan zowel geveerd als ongeveerd uitgevoerd zijn.
 
Het achterwiel is bij fietsen vaak rechtstreeks en ongeveerd aan het [[Frame (fiets)|frame]] verbonden maar constructies met gebruikmaking van een verende [[Achterbrug|achterbrug]] komen steeds meer voor.<br />
Bij moderne motorfietsen wordt gebruikgemaakt van een verende achterwielophanging en dan wordt gebruikgemaakt van of; een verende achterbrug waartussen het wiel geplaatst wordt, oftewel een [[Swingarm|swingarm]] waaraan het wiel eenzijdig verbonden is.
Bij alle tweewielers wordt als vering meestal schroefvering toegepast.
 
 
==== 1. Starre assen ====
*Bij deze [[As (mechanica)|as]] zijn de beide wielen direct met elkaar verbonden via een buis of een "aslichaam". Hierbij kunnen ze in verreweg de meeste gevallen wel onafhankelijk van elkaar draaien, maar niet onafhankelijk van elkaar veren. Bij het inveren van het ene wiel, wordt het andere altijd min of meer meegenomen en zal het camber veranderen [[media:Solid Axle Diagram.gif |zie voorbeeld]]. Starre assen zijn over het algemeen een sterkere constructie vandaar de toepassing bij vrachtwagens, bestelbusjes, terreinauto's, sommige (oudere) personenauto's en aanhangers.
*Bij aangedreven starre assen zijn de wielen verbonden door een hol "aslichaam" met in het midden (soms iets uit het midden) een differentieelhuis. (dit is de "bol" die men in het midden van de achteras ziet bij bijv. vrachtauto's) In dit differentieelhuis bevindt zich het [[Differentieel (werktuigbouwkunde)|differentieel]] dat via, in het aslichaam geplaatste steekassen, verbonden is met de aangedreven wielen.
**Starre assen worden meestal afgeveerd d.m.v:
==== 3. Onafhankelijke wielophanging ====
*Deze is vaak aan de voorzijde van een auto terug te vinden en tegenwoordig ook steeds meer aan de achterzijde. Hierbij hebben de wielen ieder hun eigen ophanging en kunnen geheel onafhankelijk van het wiel aan de andere kant in- en uit veren. Het is een duurdere constructie dan de bovenstaande maar geeft een betere wegligging en meer comfort.
* Deze manier van wielophanging kan op meerdere manieren worden bereikt, zoals bijvoorbeeld d.m.v.door middel van:
**Multi Link ophanging
**Veerpoten ([[McPherson|McPherson systeem]])
**[[Pendelas]]sen
**Bij deze manier van wielophanging wordt veelal afgeveerd d.m.v.door middel van:
***Schroefveren
***Torsiestaven
109.557

bewerkingen

Navigatiemenu