Logische implicatie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Eenzijdige linkse uitsluiting: consequent T en F, plus enige toelichtende bijvoegingen
nuancering, plus het kopje gedowngrade; het heeft slechts betrekking op het tweede onderwerp dat iemand hier ten tonele voerde, en dus niet op het hoofdonderwerp
Regel 70: Regel 70:
Het is dus de negatie van de 'logische gevolgtrekking' <math>p \rightarrow q\,</math>.
Het is dus de negatie van de 'logische gevolgtrekking' <math>p \rightarrow q\,</math>.


Etymologie: ''eenzijdige linkse uitsluiting'' is geen gangbare naam voor deze weinig beschreven bewerking, maar sluit wel enigszins aan bij de betekenis ervan.
==Etymologie==
* ''eenzijdige linkse uitsluiting'' is geen gangbare naam voor deze weinig beschreven bewerking, maar sluit wel goed aan met de betekenis ervan.


== Zie ook ==
== Zie ook ==

Versie van 9 dec 2010 03:44

Venn-diagram van de implicatie - rood is waar

De logische implicatie is in de logica een bewering die stelt dat als P waar is, Q ook waar is. Deze bewering is alleen onwaar als het antecedent P waar is en het consequent Q onwaar is. Het wordt aangegeven met een pijl van P naar Q, zoals dit: . De constructie dient gelezen te worden als .

De waarheidstabel van de implicatie is als volgt:

P Q P → Q
waar waar waar
waar onwaar onwaar
onwaar waar waar
onwaar onwaar waar

Een logische implicatie is logisch equivalent aan ¬P ∨ Q. Dit wil zeggen dat beide formules dezelfde waarheidswaarde hebben voor alle mogelijke toekenningen van waar en onwaar aan P en Q.

Eenzijdige linkse uitsluiting

  • Een met de logische gevolgtrekking verwante logische bewerking is de "eenzijdige linkse uitsluiting" , ook aan te geven als , met de volgende waarheidstabel:
of ook

Het is dus de negatie van de 'logische gevolgtrekking' .

Etymologie: eenzijdige linkse uitsluiting is geen gangbare naam voor deze weinig beschreven bewerking, maar sluit wel enigszins aan bij de betekenis ervan.

Zie ook