Gang (steeg): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Arend041 (overleg | bijdragen)
herdef
Souffleur (overleg | bijdragen)
slop, toev.en lf.
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Steeg VM1O3159.JPG|thumb|De Speldenmakersgang in Groningen]]
[[Afbeelding:Steeg VM1O3159.JPG|thumb|De Speldenmakersgang in Groningen]]
Een '''gang''' is een nauwe doorgang of doorloop tussen huizen, gebruikelijk aanduiding voor een [[steeg]] in stedelijke bebouwing.
Een '''gang''' is een nauwe doorgang of doorloop tussen huizen, gebruikelijk aanduiding voor een [[steeg]] of een [[slop]] in stedelijke bebouwing.


Het woord is afgeleid van het werkwoord ''gaan'', maar ook verwant aan het [[Duits]]e ''Gasse'' en het [[Deens]]e ''gatan''.
Het woord is afgeleid van het werkwoord ''gaan'', maar ook verwant aan het [[Duits]]e ''Gasse'' en het [[Deens]]e ''gatan''.

Versie van 11 dec 2010 18:51

De Speldenmakersgang in Groningen

Een gang is een nauwe doorgang of doorloop tussen huizen, gebruikelijk aanduiding voor een steeg of een slop in stedelijke bebouwing.

Het woord is afgeleid van het werkwoord gaan, maar ook verwant aan het Duitse Gasse en het Deense gatan.

Op veel plaatsen in de Amsterdamse Jordaan lagen tussen de huizen zogenaamde ‘gangen’. De uiterst smalle stegen gaven toegang tot de achter de huizenrij gelegen (vaak illegaal) bebouwde achtererven waar de minstbedeelden in vaak bouwvallige onderkomens woonden.

Ook in de stad Groningen wordt de term gebruikt. Als variant bestaan in Groningen ook aanduidingen als jat (de Kijk in 't Jatstraat) en gat (het Koude Gat).

Vaak komt de uitgang gang voor, zoals in de Mussengang, Donkersgang en de Papengang.

In het boekje: Ga je Gang in Groningen (uitgegeven door VVV Stad Groningen, ISBN 9080815926) is een stadswandeling door de Groninger stegen beschreven.

Trivia

  • 'De Mussengang' was jarenlang een feuilleton (stripverhaal) over het wel en wee in een studentenhuis. Het verhaal verscheen in de Groninger universiteitskrant UK. Het heeft zelfs tot een toneelstuk geleid.

Zie ook