Eriekanaal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: id:Kanal Erie
Idioma-bot (overleg | bijdragen)
k r2.6.3) (robot Erbij: lt:Erio kanalas
Regel 33: Regel 33:
[[ja:エリー運河]]
[[ja:エリー運河]]
[[ka:ერის არხი]]
[[ka:ერის არხი]]
[[lt:Erio kanalas]]
[[no:Eriekanalen]]
[[no:Eriekanalen]]
[[pl:Kanał Erie]]
[[pl:Kanał Erie]]

Versie van 13 dec 2010 14:44

Het Eriekanaal in Rochester in 2001.

Het Eriekanaal (Engels: Erie Canal) is een 584 kilometer lang kanaal in de Amerikaanse staat New York, dat de Hudsonrivier met het Eriemeer verbindt. Het voorstel kwam uit 1807, de bouw was tussen 1817 en 1825 en de officiële opening was op 26 oktober 1825.

Achtergrond

Toen de expansie van de dertien Engelse kolonies (die aan de oostkust van Noord-Amerika lagen) was begonnen, trad er een probleem op: er waren namelijk nauwelijks transportatie-mogelijkheden tussen de havens in het oosten en het binnenland. Hoewel er enige waterwegen vlakbij zee bevonden, zorgden de Appalachen voor problemen. Reizigers waren hierdoor gedwongen over het land verder te gaan en dat maakte de reis er niet makkelijker op. De wegen waren bovendien in slechte staat. Daar kwam ook nog bij dat graan hét exportproduct van de Ohio vallei was - een hoogwaardig, maar goed betaalbaar product. Deze was echter niet of nauwelijks waardevol genoeg om op die manier te vervoeren naar de dichtbevolkte gebieden aan de kust en vanuit dit probleem ontstond de Whiskey-rebellie. Al gauw werd in de achttiende en negentiende eeuw duidelijk dat de (noord-)oostelijke steden en staten groot economisch succes zouden hebben bij de aanleg van betrouwbare en goedkope waterwegen.

Het kanaal

Het idee om een kanaal aan te leggen kwam van François Adriaan van der Kemp. De Holland Land Company schonk de staat 44.000 ha voor de aanleg. Het Eriekanaal, dat een groot aantal sluizen kent, heeft veel bijgedragen tot de ontsluiting van het gebied langs de Amerikaanse Grote Meren, dat nu een scheepvaartverbinding met de Atlantische Oceaan kreeg. Het kanaal heeft sterk bijgedragen tot de groei van de stad New York.

Het kanaal is 584 km lang en was aanvankelijk slechts 12 meter breed en 1,20 m diep. Aanvankelijk kon het dan ook niet worden bevaren door schepen met een waterverplaatsing van meer dan 75 ton. Toch was het economisch succes geweldig. De transportkosten van de Grote Meren naar de stad New York verminderden met maar liefst ongeveer 90%.

In 1862 werd het kanaal verdiept en verbreed.

Dwarsprofiel van het originele kanaal.


Zie de categorie Erie Canal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.