Dry-sumpsysteem: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
Een '''dry-sumpsysteem''' (letterlijk: droog cartersysteem) is een [[smeersysteem]] voor [[viertaktmotor]]en waarbij de smeerolie in plaats van in het [[motorcarter]] in een aparte tank of in de [[frame (fiets)|frame]]buizen wordt meegevoerd.
Een '''dry-sumpsysteem''' (letterlijk: droog cartersysteem) is een [[smeersysteem]] voor [[viertaktmotor]]en waarbij de smeerolie in plaats van in het [[motorcarter]] in een aparte tank of in de [[frame (fiets)|frame]]buizen wordt meegevoerd.


Dit heeft als voordeel: geen (kwetsbare) carterpan onder het blok en een grotere bodemvrijheid. Daarom wordt een dry-sumpsmeersysteem vaak bij [[motorfiets]]en toegepast. Ook bij [[raceauto]]s wordt bij voorkeur een dry-sumpsysteem gebruikt, om twee redenen: De motor kan door het ontbreken van de oliepan lager in het [[chassis]] gehangen worden, hetgeen [[aerodynamica|aerodynamische]] voordelen heeft, maar ook wordt het probleem van de "klotsende" olie in de carterpan opgelost. Door de optredende [[G-kracht]]en wordt de olie tegen de wanden van de carterpan gedrukt en komt de aanzuigmond van de oliepomp droog te staan. Er zijn echter ook nadelen: Er zijn in het algemeen twee oliepompen nodig: een in de olietank en een onder in het motorblok. Bovendien is het peilen van de olie niet altijd eenvoudig, vooral als een [[frame (fiets)|motorfietsframe]] als olie-opslag dient.
Dit heeft als voordeel: geen (kwetsbare) carterpan onder het blok en een grotere bodemvrijheid. Daarom wordt een dry-sumpsmeersysteem vaak bij [[motorfiets]]en toegepast. Ook bij [[raceauto]]'s wordt bij voorkeur een dry-sumpsysteem gebruikt, om twee redenen: De motor kan door het ontbreken van de oliepan lager in het [[chassis]] gehangen worden, hetgeen [[aerodynamica|aerodynamische]] voordelen heeft, maar ook wordt het probleem van de "klotsende" olie in de carterpan opgelost. Door de optredende [[g-kracht]]en wordt de olie tegen de wanden van de carterpan gedrukt en komt de aanzuigmond van de oliepomp droog te staan. Er zijn echter ook nadelen: Er zijn in het algemeen twee oliepompen nodig: een in de olietank en een onder in het motorblok. Bovendien is het peilen van de olie niet altijd eenvoudig, vooral als een [[frame (fiets)|motorfietsframe]] als olie-opslag dient.


Zie ook [[wet-sumpsysteem]] en [[Suzuki Advanced Sump System]].
Zie ook [[wet-sumpsysteem]] en [[Suzuki Advanced Sump System]].

Versie van 14 dec 2010 03:18

Kenmerkend voor een dry-sumpsysteem: de ronde onderkant van het motorblok, waar een oliepan ontbreekt. Nog net zichtbaar (links) is de aparte olietank

Een dry-sumpsysteem (letterlijk: droog cartersysteem) is een smeersysteem voor viertaktmotoren waarbij de smeerolie in plaats van in het motorcarter in een aparte tank of in de framebuizen wordt meegevoerd.

Dit heeft als voordeel: geen (kwetsbare) carterpan onder het blok en een grotere bodemvrijheid. Daarom wordt een dry-sumpsmeersysteem vaak bij motorfietsen toegepast. Ook bij raceauto's wordt bij voorkeur een dry-sumpsysteem gebruikt, om twee redenen: De motor kan door het ontbreken van de oliepan lager in het chassis gehangen worden, hetgeen aerodynamische voordelen heeft, maar ook wordt het probleem van de "klotsende" olie in de carterpan opgelost. Door de optredende g-krachten wordt de olie tegen de wanden van de carterpan gedrukt en komt de aanzuigmond van de oliepomp droog te staan. Er zijn echter ook nadelen: Er zijn in het algemeen twee oliepompen nodig: een in de olietank en een onder in het motorblok. Bovendien is het peilen van de olie niet altijd eenvoudig, vooral als een motorfietsframe als olie-opslag dient.

Zie ook wet-sumpsysteem en Suzuki Advanced Sump System.