Varjagen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: ca:Varegs
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.5.2) (robot Erbij: zh:瓦良格人
Regel 45: Regel 45:
[[tr:Varegler]]
[[tr:Varegler]]
[[uk:Варяги]]
[[uk:Варяги]]
[[zh:瓦良格人]]

Versie van 14 dec 2010 15:43

Getekende Varjaagse wachters.

Varjagen, Warjagen of Varangiërs (Russisch: Варяги, Varjagi) is een benaming voor Vikingen of Noormannen die vanuit Scandinavië naar het oosten trokken om handel te drijven, om te dienen als huursoldaat of om zich er te vestigen. Zij hebben de Slavische staat Kiev-Roes gesticht. Het woord Varjagen betekent niets anders dan 'Zwervers'.

In de vroege Middeleeuwen zakten Zweedse Vikingen de Russische rivieren af en bouwden handelsnederzettingen langs de zogenaamde Handelsroute van de Varjagen naar de Grieken. Na verloop van tijd begonnen deze Vikingen een elite te vormen tussen de Slaven, en noemden zich Varjagen. Het verhaal ging dat zij eens verjaagd werden door een Slavische opstand. De Slaven zouden echter direct daarna zodanig onder elkaar zijn beginnen te vechten, dat ze de Varjagen vroegen of ze hen weer wilden leiden. Hoe het ook zij, de Varjaag Rurik wist in 860 een groot aantal van dergelijke nederzettingen in Noord-Rusland te verenigen, en viel Constantinopel zelfs aan. In de tweede helft van de 9e eeuw gingen de Varjagen op in de lokale bevolking en kon steeds meer van een echte Russische staat gesproken worden.

De Oost-Slavische volkeren en Byzantijnen maakten geen onderscheid tussen Scandinaviërs en andere Germaanse volkeren. Met de term Varjagen werden in het Kievse Rijk tussen 850 en 1110 ook de Engelsen bedoeld.

Zie de categorie Varangians van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.