Lijst van afleveringen van Checkpoint: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 886: Regel 886:
|}
|}


====Jongens/Meiden Test → Ruimtelijk Inzicht/De Herkansing====
====Jongens/Meiden Test → Ruimtelijk Inzicht De Herkansing====
Naar aanleiding van de omstreden winst van de jongens in de ruimtelijk
Naar aanleiding van de omstreden winst van de jongens in de ruimtelijk
inzicht test (seizoen 1) werd besloten een nieuwe test te doen.
inzicht test (seizoen 1) werd besloten een nieuwe test te doen.

Versie van 19 dec 2010 11:32

ßDit is een lijst van afleveringen van het tv-programma Checkpoint en de verschillende tests die in het programma werden uitgevoerd. In de schema's staan de gestelde vraagstukken aangegeven, de getrokken conclusie en notities van de test. Bij sommige tests werd er geen (concrete) conclusie getrokken, in dat geval wordt er doorverwezen naar de notities.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Serie 1

Aflevering 1

Merkkleding vs Cheap Ass

Vraag Conclusie Notities
Is een goedkope of een dure broek sterker? Een goedkope broek is sterker dan een dure broek. Er werd een broek van 20 euro en één van 95 euro gebruikt en deze werden uit elkaar getrokken. De 95 euro-broek werd al gauw verscheurd door te trekken, voor de 20 euro-broek was een heftruck nodig.
Is een goedkope of een dure broek beter bestand tegen slijtage? Een dure broek is beter bestand tegen slijtage dan een goedkope. Er werd een broek van 20 euro en een van 150 euro gebruikt. Deze werden aangetrokken en vervolgens werden de testers achter een auto aan getrokken. De goedkope broek was het eerst kapot.

Jongens/Meiden Test → Pijngrenstest

Uitdaging Winnaar Notities
De meeste wasknijpers op het gezicht zetten. Jongens. Binnen twee minuten moesten er zo veel mogelijk wasknijpers in het gezicht worden gezet. Vincent had meer knijpers dan Ghislaine (32 tegen 23).
Onder een koude douche staan. Gelijkspel. Vincent en Ghislaine moesten zo lang mogelijk onder een koude douche staan. Beiden bleven er de volle twee minuten onder.
Over een lijn lopen terwijl beschoten met paintballpistool. Gelijkspel. Zowel Vincent als Ghislaine legden de hele route af.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 3-2.

Cd-test

Vraag Conclusie Notities
Hoe buigzaam is een cd? Zie Notities. Een cd van 10,5 centimeter werd in een werkbalk gezet en gebogen. Bij 2,5 centimeter knapte de cd.
Is het mogelijk om met tandpasta krassen op cd's te verwijderen? Ja, mits de cd niet te erg is beschadigd. Met spijkers werden twee lichte krassen op een cd gemaakt. De cd speelde niet meer. Met tandpasta werd over de krassen gepolijst. De cd haperde iets, maar speelde wel.
Wat gebeurt er als je een cd in een magnetron stopt of als hij warm wordt? Zie Notities. Een cd werd in een magnetron gezet. Hij begon heftig te vonken. Een stapeltje cd's in een magnetron smolt in elkaar. Er werd ook nog een cd in een aparte oven gestopt, deze smolt.
Is het verstandig om stickers op een cd te plakken? Nee, het is zelfs gevaarlijk. Er werden stickers op een cd geplakt en deze werd in een cd-speler gezet. Binnen een seconde ontplofte de cd en liet deze zware schade achter.

Aflevering 2

De fietsbandtest

Vraag Conclusie Notities
Is de anti-lekband echt minder gauw lek dan de normale fietsband? Ja. Er werd met drie ondergronden getest: eerst een plank met spijkers, daarna glasscherven en ten slotte punaises. De normale band raakte bij alle drie de tests lek, de anti-lekband alleen bij de spijkers.
Hoe hard kun je bepaalde fietsbanden oppompen voordat ze knappen? Stadsfiets band: 41×.
Racefiets band: 19×.
Mountainbike band: 95×.
De drie banden werden om beurten opgepompt totdat ze knappen. Bij de mountainbike kostte het relatief veel energie voordat deze uiteindelijk knapte.
Kan een binnenband ook knappen als de buitenband eromheen zit, door hem hard op te blazen? Nee. Eerst werd met een fietspomp geprobeerd, daarna werd een compressor ingezet. De band bleef heel. Hierna werd er nog een binnenband van een kruiwagen opgeblazen totdat deze knapte.

Jongens/Meiden Test → Coördinatietest

Uitdaging Winnaar Notities
Bowlen op een bowlingbaan omringd met vazen Jongens. De bedoeling was om zo veel mogelijk pins om te gooien zonder de vazen te raken. Doordat Romy twee keer naast de baan gooide, won Arjan de test.
Over een lijn lopen na in de Razende Roeland te hebben gezeten Meiden. Om beurten werden Arjan en Romy in de Razende Roeland gedaan, die hard ronddraaide. Direct daarna moesten ze over een lijn lopen. Romy slaagde hierin, Arjan kreeg zijn duizeligheid niet onder controle en braakte zelfs.
Een quad inparkeren. Meiden. Romy ging dit beter af.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Pimp Your Pants

Vraag Conclusie Notities
Waardoor kan een spijkerbroek gepimpt worden? Door voorzichtig te schuren. Geprobeerd werd: met stenen wassen, schuren, bleek en branden. Met stenen wassen werkte niet. Bij bleek was er wel verschil te zien, maar het resultaat was niet de moeite waard. Bij branden vatte de broek vlam. Het enige dat werkte, was het schuren.

Aflevering 3

Computertest

Vraag Conclusie Notities
Is een computertoetsenbord nog bruikbaar als er cola overheen komt? Een normaal toetsenbord werkt nog, een laptop sneuvelt direct. Bij een normaal toetsenbord ging het nog goed, bij de laptop ging direct het scherm op zwart.
Is het veilig om een computermonitor open te maken als deze kapot is en de stekker eruit? Nee. Met vlees werd getoond dat het ernstige brandwonden kan veroorzaken als de monitor wordt opengemaakt.
Is het verstandig om goedkope laptop-accu's te kopen als de accu kapot is? Nee. Bij een laptop werd een kortsluiting in scène gezet. De laptop vatte direct vlam. Een expert legde uit dat de goedkope batterijen een beschermingscircuit missen die ervoor moeten zorgen dat dit niet gebeurt.

Jongens/Meiden Test → Wie is de beste boer

Uitdaging Winnaar Notities
Een bepaalde koe vinden. Meiden. Romy vond een vooraf geselecteerde koe eerder dan Ghino.
Een koe naar de melkmachine brengen. Onbeslist. Om beurten moesten Ghino en Romy een koe naar de melkmachine brengen, waar ze gemolken konden worden. Geen van beiden kreeg het voor elkaar.
Koe melken. Gelijkspel. Het lukte zowel Romy als Ghino feilloos.
Schapen scheren. Meiden. Romy was beter dan Ghino.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 3-1.

Hufterprooftest

Vraag Conclusie Notities
Met welk slot krijg je een fiets 'hufterproof'? Een gehard stalen ketting van circa 30 euro. Geprobeerd werd: een normaal fietsslot, een kabelslot en een beugelslot. Fietsdeskundige Marc kreeg alle sloten met gemak open. Hij raadde een gehard stalen ketting van ongeveer 30 euro aan.
Waarmee kan een fiets die in de sloot is gekomen, blijven drijven? Met verschillende objecten mogelijk, maar niet praktisch. Geprobeerd werd: piepschuim, lege flessen en zwembandjes. De fietsen bleven drijven, maar het werd niet praktisch bevonden.

Aflevering 4

Voetbaltest

Vraag Conclusie Notities
Is een goedkope bal van rubber of een dure, synthetische bal beter? De goedkope bal is beter. Gekeken werd of de ballen prikkeldraad aankonden (alleen de goedkope bal slaagde daarin) en hoeveel schade de ballen aanrichtten aan een auto (dure bal minder) en aan een ruit (goedkope bal minder).

Jongens/Meiden Test → Multitasktest

Uitdaging Winnaar Notities
Met eieren jongleren en rekensommen uitvoeren. Jongens. Romy en Ghino kregen beiden 10 rekensommen die ze in een zo kort mogelijke tijd moesten oplossen. Romy deed er 1:28 over, Ghino 2:25. Tijdens het rekenen jongleren zette Ghino een tijd van 2:02 neer (0:23 sneller) en Romy een tijd van 5:17 (3:49 langzamer).
Drummen. Jongens. De uitdaging was om zo goed mogelijk mee te drummen op een nummer. Ghino ging dit beter af.
In 5 minuten tegelijkertijd: een ei bakken, een aardbeienshake bereiden, steppen en informatie opnemen (van plaatjes en uit een talencursus Spaans). Jongens. Romy had een goede aardbeienshake bereid, maar met het steppen en het ei bakken was Ghino beter. Het informatie opnemen mislukte bij beiden.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 3-0.

Fiets stevigheidstest

Vraag Conclusie Notities
Als een rij fietsen omvalt, levert dit dan veel schade op? Nee. Er werd een rij fietsen op elkaar gezet. De schade aan de testfiets was gering. Incidenteel is niet ernstig.
Is het beter om een fiets in het rek of naast het rek te zetten? Naast het rek. De testfiets werd eerst in het rek gezet en daarna er naast. De rij werd omgeduwd. Bij beide situaties was de schade aan de testfiets gering, maar door een andere fiets die wel veel schade opliep, werd besloten dat het beter is om de fiets naast het rek te zetten.
Klopt het dat een bagagedrager niet meer dan 30 kg kan dragen? Nee. De bagagedrager van een fiets werd in vier tests beladen met een passagier (69,8 kilo) met een tas met boeken om (samen 79,4 kilo), vervolgens nog met bowlingballen in fietstassen (samen 106,5 kilo) en de fietstassen bijgevuld met kattenbakvulling (eindgewicht 146 kilo). Toen het gewicht boven de 100 kg uitkwam, raakte het achterwiel beschadigd, maar de bagagedrager bleef heel, ook toen de kattenbakvulling nog werd toegevoegd.
Is het frame van de mannenfiets of de vrouwenfiets steviger? Het frame van de mannenfiets is steviger. De vrouwenfiets werd met gemak dubbelgevouwen. Bij de mannenfiets lukte dit niet.

Aflevering 5

Plaktest

Vraag Conclusie Notities
Welke soort lijm is het best bruikbaar om iemand op een stoel vast te plakken? 2-componentenlijm werkt het best. Arjan werd op een stoel vastgeplakt. Eerst met alleslijm, maar dat werkte niet. 2-componentenlijm was echter veel krachtiger. Uiteindelijk moest Arjan uit de stoel worden geknipt om hem te bevrijden.
Bestaat er een lijmmethode om iemand tegen een muur te plakken? Ja, met klittenband of tape. Montagekit werd eerst geprobeerd, maar dat werkte niet. Klittenband wel, maar alleen door de persoon ondersteboven op te hangen. Tape werkte ook.
Is het mogelijk om iemand achter het behang te plakken? Ja. Ghino werd achter het behang geplakt. Dit lukte.

Jongens/Meiden Test → Ruimtelijk inzicht

Uitdaging Winnaar Notities
Een hobbelpaard inpakken. Jongens. De jongens hadden na het inpakken van het hobbelpaard meer pakpapier over dan de meiden.
Een koffer inpakken. Meiden. De jongens en de meiden moesten om beurten een koffer inpakken met zo veel mogelijk spullen. De meiden kregen er meer in.
Een bouwpakket in elkaar zetten. Jongens. De jongens en de meiden moesten een computermeubel in elkaar zetten, met een uitschuifbare lade voor het toetsenbord. De meiden hadden als enige een groot onderdeel aan elkaar bevestigd, maar omdat de onderdelen wel beschadigd raken, ging de winst naar de jongens, die bovendien de railtjes van de lade correct hadden gemonteerd. Dit onder protest van de meiden.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1.

Brandtest

Vraag Notities
Wat gebeurt er als een kaars op de grond of tegen een gordijn valt? Het tapijt waar de kaarsen op vielen, vatte vlam. Ook het gordijn vloog in de fik.
Waarom moet de tv helemaal uit (niet op stand-by)? Met stof in de tv die werd aangetrokken door de warmte ervan, werd een kortsluiting in scène gezet. Er ontstond een heftige brand met dikke, giftige, zwarte dampen.

Aflevering 6

Plaktest

Vraag Conclusie Notities
Welk broodbeleg plakt het best? Boter en marshmallowpasta. Boterhammen werden besmeerd en aan het plafond geplakt en er werd gekeken hoe lang deze bleef hangen. Boter ging lang aan kop met een tijd van 2:13. De laatste kandidaat was marshmallowpasta, die bleef de hele test hangen en werd uitgeroepen tot 'winnaar'. Het andere beleg bleef slechts enkele seconden aan het plafond hangen. Naast de marshmallowpasta werd ook de boter meegenomen naar de volgende tests.
Zijn posters beter op te plakken met boter of met marshmallowpasta? Met boter. Zowel boter als marshmallowpasta plakte erop, maar de boter ging er veel makkelijker weer af dan de marshmallowpasta. Waar wel rekening mee moet worden gehouden, was dat het in de testruimte koeler was dan in een gemiddeld huishouden, waardoor de boter hard is.
Is een miniatuur-bouwpakket beter in elkaar te zetten met boter of met marshmallowpasta? Met marshmallowpasta. De vliegtuigjes werden in elkaar gezet en weggeworpen. Beide vliegtuigen stortten neer, maar in tegenstelling tot de boter, bleef het vliegtuig met de marshmallowpasta heel.
Is een gebroken vaas beter te herstellen met boter of met marshmallowpasta? Met boter. Zowel boter als marshmallowpasta werkte, maar de boter viel minder op. Echter: ook in deze test moest weer rekening worden gehouden met de temperatuur die in de testruimte lager lag.

Jongens/Meiden Test → Richten

Uitdaging Winnaar Notities
Met een pvc-buis rode bessen schieten. Jongens. Om beurten gingen Dico en Romy twee minuten lang fietsen en op de ander schieten. Romy raakte Dico 4 keer, andersom was het 12 keer.
Boogschieten. Meiden. Deze test bestond uit twee delen. Eerst werd er op een doel geschoten, daarna werd er geprobeerd een appel van het hoofd van een testpop te schieten. In beide testen was Romy beter.
Zo snel mogelijk een kleine camera in een fles laten zakken. Jongens. Romy en Dico werden om beurten in een hoogwerker gezet en moesten proberen in een zo kort mogelijke tijd de camera in de fles te krijgen. Romy deed er 45 seconden over, Dico 37.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1.

Over water lopen

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om over water te lopen? Niet zonder wonder. Eerst werd geprobeerd om met zwembandjes over het water te lopen, vervolgens met lege waterflessen onder de schoenen, speciale drijvers en grote blokken piepschuim. Iedere poging leverde meer op, maar lopen over het water ging niet. Uiteindelijk werd het water vermengd met maïzena. Dit werkte wel, maar omdat het geen echt water meer was, werd besloten dat het niet mogelijk is om zonder wonder over water te lopen.

Aflevering 7

Vlekkentest

Vraag Conclusie Notities
Welke voedingsproducten leveren de ergste vlekken op? Bramenjam en patat speciaal. De behandelde producten waren: pindasaus, bramenjam, spaghetti bolognese, patat speciaal, jus d'orange en chocomel. Chocomel en sinaasappelsap werd met behulp van een waterpistool op de shirts aangebracht, de rest door te gooien (m.u.v. patat, die werd in het shirt gewreven). In de wasmachine gingen de vlekken van de bramenjam en de patat niet uit het shirt.
Zijn er nog alternatieve manieren om de shirts schoon te krijgen? Nee, het is de zeep die het werk doet. Geprobeerd werd met een stoommachine de vlekken weg te krijgen. Dit lukte niet. Uiteindelijk werd er een hogedrukreiniger bij gehaald. Het werkte wel beter, maar de shirts werden kapotgeblazen.

Jongens/Meiden Test → Survival

Uitdaging Winnaar Notities
Een tent opzetten. Jongens. De jongens hadden hun tent beter opgezet dan de meiden. Hoewel niet helemaal correct werden de jongens tot winnaar uitgeroepen. De meiden kregen hun tent niet overeind.
Vuur maken. Meiden. Er moest binnen een zo kort mogelijke tijd vuur worden gemaakt. Er mocht gebruikgemaakt worden van kranten, sprokkelhout, lucifers en aanstekers. De meiden kregen het vuur eerder aan, hoewel de meiden wel een grove fout maken: ze lieten een aansteker in het vuur liggen, die ontplofte.
Een vlot bouwen. Meiden. Met tonnen en palen moest er een goed vlot worden gebouwd. De meiden hadden dit vlot eerder af en bleven ook droog.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Brandtest

Vraag Conclusie Notities
Wat moet je doen bij vlam-in-de-pan? Een deksel bij de hand houden, of een blusdeken. Een ervaren brandweerman gooide water op een brandende pan. Het resultaat was een metershoge steekvlam en hij maakte duidelijk dit nooit te doen. Met een deksel ging het vuur wel uit, en ook een blusdeken werkte.
Wat moet je doen als je zelf in brand staat? Rollen over de grond. Er werd een testpop in de brand gestoken en heen en weer bewogen. De brand werd steeds heftiger. De brandweerman rolde de pop door een regenplas en de vlammen doofden direct.
Hoe kom je uit huis als deze vol rook staat? Zie Notities Eerst ging Vincent op de tast uit een huis, daarna Dico terwijl hij laag bij de grond bleef. Dico was met 40 seconden (tegen 1:08) eerder buiten.

Aflevering 8

Uitkijken-op-straat test

Vraag Conclusie Notities
Kun je uitglijden over een bananenschil? Niet echt, tenzij alles tegen zit. Ondanks meerdere pogingen gleed Vincent niet echt door.
Kun je uitglijden over knikkers? Tijdens het knikkerseizoen vormen knikkers een groot gevaar. Vincent ging compleet onderuit.
Kun je uitglijden over hondenpoep? Nee. Vincent gleed niet uit, hij kreeg enkel een vieze schoen.
Kun je uitglijden over zwerfafval? Ja. In eerste instantie stapte Vincent eroverheen, toen werd gesimuleerd dat hij de bus moest halen, ging hij vol onderuit.
Kun je vast blijven plakken aan een stripje kauwgom? Nee. Kauwgom bleef wel aan de schoen van Dico zitten, maar hij kwam niet vast te zitten. Kauwgom werd vooral smerig gevonden, niet link.
Kun je vast blijven plakken aan cement? Alleen als je heel lang blijft staan. Vincent werd in cement vastgeplakt en bleef een halfuur staan. Na een halfuur kon hij er gewoon uitstappen.

Jongens/Meiden Test → Koken

Uitdaging Winnaar Notities
Een zo mooi mogelijke pizzabodem maken. Meiden. Romy maakte een betere pizzabodem dan Dico.
Vissen fileren. Jongens. Dico kreeg betere stukken vis dan Romy.
Koken onder druk. Meiden. De opdracht voor beiden was een torentje van kletskoppen maken met vanille-ijs en aardbei, maar wel precies zoals het plaatje op het menu. Romy kreeg een mooier resultaat en deed er ook het snelst over. Hoewel Klaas het nagerecht van Dico lekkerder van smaak vond, werd Romy tot winnaar uitgeroepen.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Vuurwerktest

Vraag Conclusie Notities
Test van sterretje. Zie Notities Een testpop kreeg een sterretje in zijn hand. Toen het hart van de vlam de jas bereikte, vatte deze vlam. Vervolgens werden er sterretjes in een volle brievenbus gegooid. De kranten vatten direct vlam.
Waarom is het gevaarlijk om een Romeinse kaars in de hand te houden? Zie Notities Het team nam Romeinse kaarsen en vuurde op een testpop af. De pop vloog in de fik.
Is het verstandig om veel vuurwerk in een keer mee te nemen? Nee. De zakken van de testpop werden volgeladen met rotjes. Zowel de pop als de jas raakte beschadigd. Vervolgens werd een rugzak vol vuurwerk gestopt (niet alleen rotjes, maar ook vuurpijlen, zevenklappers etc.). Dit leverde enorme schade op.

Aflevering 9

Alteratieve gel-test

Vraag Notities
Wat is de beste alternatieve gel? De gels werden getest op hoe het voelt, of het tegen een stootje kan en of het makkelijk uit te wassen is. De geteste gels waren: groene zeep en handzeep (handzeep was beter), een lijmstift en behangplaksel (behangplaksel was beter), zelfgemaakte gel van gelatine en suikerwater (zelfgemaakte gel was beter).

Jongens/Meiden Test → Reactievermogen

Uitdaging Winnaar Notities
Tegenover elkaar staan en na een teken te hebben gekregen, de ander afschieten. Jongens. Beiden kregen een waterpistool met chocomel gevuld. Er werd muziek afgespeeld en op het moment dat deze stopte, moest de een de ander afschieten. Ze reageerden bijna tegelijk, maar in tegenstelling tot Ghislaine raakte Ghino de ander vol.
Ballonnen opvangen. Gelijkspel. Beiden vingen 2 van de 5 ballonnen.
Makoto Meiden. De bedoeling was om op het moment dat een zuil licht- en geluidsignalen geeft, ertegenaan te slaan. De reactiesnelheid werd tot op een honderdste van een seconde gemeten. De tijd van Ghislaine was 0,99 seconde en die van Ghino 1,05.
Finale. Jongens. Omdat de drie testen uiteindelijk gelijk werden gespeeld, werd er een tiebreak gespeeld in de vorm van de derde ronde met de Makoto opnieuw. Beide reactiesnelheden gingen omhoog, maar Ghino won met 1 honderdste verschil (0,86 tegen 0,87).
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-2 (finale niet meegerekend).

Mobieltjestest

Vraag Conclusie Notities
Kan een normaal mobieltje of een 'onverwoestbaar' mobieltje het beste geld en sleutels weerstaan? Beiden. De mobieltjes werden in een cementmolen gegooid samen met geld en sleutels. Deze werd aangezet. Er kwamen krassen op beide mobieltjes, ze deden het echter beide nog.
Kan een normaal mobieltje of een 'onverwoestbaar' mobieltje het beste regen weerstaan? Beiden. Met een gieter werd regen nagebootst. Beide mobieltjes deden het nog.
Kan een normaal mobieltje of een 'onverwoestbaar' mobieltje een val in de wc weerstaan? Beiden. De mobieltjes werden in een wc gegooid en beiden deden ze het nog.
Kan een normaal mobieltje of een 'onverwoestbaar' mobieltje het beste een wasbeurt in de wasmachine weerstaan? Geen van beiden. De mobieltjes werden in een wasmachine gedaan en er kwam een wasbeurt overheen. Beide mobieltjes deden het niet, hoewel het 'onverwoestbare' mobieltje nog wel trilde.
Kan een normaal mobieltje of een 'onverwoestbaar' mobieltje het beste een val weerstaan? Beiden. De mobieltjes werden achter een fiets gehangen en over een skatebaan gesleept. De mobieltjes waren beide gekrast, maar overleefden het wel.

Aflevering 10

Goedkope gel v.s. Dure gel

Vraag Conclusie Notities
Welke gel houdt het het best in barre omstandigheden? De dure gel. Vincent en Dico werden met respectievelijk goedkope en dure gel op een hometrainer gezet en met een grote ventilator aan, om tegenwind na te bootsen. Het haar van Vincent zakte van achteren in elkaar, dat van Dico bleef staan.
Met welke gel kun je de beste punt in je haar maken? De dure gel, maar die is niet scherp. Vincent en Dico maakten punten in hun haar, maar toen Vincent met de goedkope gel onder de droogkap ging, zakte het volledig in. Dico had nog wel punten, hij probeerde een ballon ermee te laten knappen, maar dat lukte niet.
Met welke gel is het beste bestand tegen zwaartekracht? De goedkope gel. Eerst werd het haar van Vincent en Dico strak achterover gemaakt met gel en water, daarna hingen ze ondersteboven aan een paal. Het kapsel van Dico stond na de test niet meer strak achterover, het haar van Vincent daarentegen nog wel.
Welke gel kan het meeste gewicht dragen? De dure gel. Met gel werd een 'dakje' op de kapsels gemaakt. Daarna werd een bekertje op het hoofd gezet en daar werd ranja in gegooid. Het kapsel met de dure gel van Dico zakte later in dan dat van Vincent.

Jongens/Meiden Test → Leniger

Uitdaging Winnaar Notities
Je klein maken. Meiden. Ghino en Ghislaine moesten zich zo klein mogelijk maken. Eerst werden ze om beurten in een kast gestopt, daarna in een koffer. Bij Ghino ging het niet dicht, bij Ghislaine gingen zowel de kast als de koffer dicht.
Hoge trappen maken. Jongens. In deze test werd uitgezocht wie het lenigst is in de benen. De bedoeling was dat Ghino en Ghislaine zo hoog mogelijk op een boksbal moesten schoppen. De voeten werden met verf ingesmeerd, zodat kon worden bekeken wie het hoogste kwam. Dit was Ghino.
Door een veiligheidssysteem met laserstralen komen. Meiden. Touwen met belletjes werden gebruikt om de lasers te imiteren. De bedoeling was om zo snel mogelijk een diamant op te halen en terug te nemen. Een touw aanraken levert 30 seconden straftijd op. Ghislaine raakte 2 touwen, Ghino 4. Eindtijden waren respectievelijk 2:40 en 4:02.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Tassentest

Vraag Conclusie Notities
Welke tas kan het meeste gewicht dragen? De schoudertas. De tassen werden aan een dwarsbalk bevestigd en beladen met een stalen constructie waar bakstenen in gingen. Bij de leren boekentas scheurde het hengsel bij 120 kilo, de rugzak begaf het bij 100 kilo en was compleet aan flarden. De schoudertas haalde het maximale gewicht van 155 kilo. Net na het trekken van de conclusie klapte het hengsel alsnog.
Welke tas is het beste bestand tegen slecht weer? De leren boekentas. De tassen werden volgeladen met een werkstuk, boeken en een mp3 speler. Met een gieter werd regen nagebootst. In de schoudertas lag een laag water (maar de spullen waren nog intact), de rugzak had bijna geen water opgevangen (ook hier was alles intact) en de leren boekentas was nog helemaal droog van binnen.
Welke tas is het beste bestand tegen heel veel water? De rugzak. Deze test werd uitgevoerd door met de tassen in een zwembad te springen. Bij de boekentas: was het werkstuk om zeep en ook de mp3 speler deed het niet meer. De schade van de boeken was beperkt. Bij de schoudertas ging alles stuk, de mp3 speler viel zelfs uit de tas in het zwembad. Bij de rugzak was de mp3 speler wel kapot, de andere voorwerpen werden slechts voor de helft nat.

Aflevering 11

Pizzatest

Vraag Conclusie Notities
Wat is de beste manier om een pizza op te warmen wanneer de oven stuk is? In de broodrooster doen. Er werd getest op of de pizza warm is, of de bodem krokant is en of de kaas is gesmolten. Eerste poging was met een föhn, maar daar werd de pizza niet veel warmer en de kaas en de bodem waren ook niet naar behoren. Bij het kokende water van een waterkoker onder een paraplu was de kaas gesmolten, maar de pizza was slechts lauw en zeker niet krokant. Een pizza onder de zonnebank werd niet warm, niet krokant en de kaas smolt ook niet. Onder 15 gloeilampen die in totaal 1125 watt leverden werd de pizza niet knapperig, wel warm en de kaas smolt ook, het bleef zelfs aan de lamp plakken. Het beste werkte de broodrooster, die pizza werd warm, knapperig en de kaas smolt. Het enige nadeel was dat de pizza moest worden dubbelgevouwen tot calzone om hem erin te laten passen. Daarom werd er nog één poging gedaan. Er werd een pizza onder de motorkap op het motorblok van een auto gelegd (ingepakt in aluminiumfolie) en vervolgens maakten ze met deze auto een rit van een uur. De kaas smolt wel, maar de bodem was totaal niet krokant. Blijft toch de broodrooster als geschiktste manier.

Jongens/Meiden Test → Balgevoel

Uitdaging Winnaar Notities
Geblinddoekt ballen herkennen. Jongens. Bij deze test moesten er ballen worden herkend. De ballen die moesten worden herkend waren: een volleybal, een voetbal, een tennisbal, een basketbal, een gehaktbal, een honkbal en een hockeybal. Romy had moeite met het herkennen van de bal en maakte ook een aantal fouten. Arjan daarentegen had alle ballen goed.
Een bal hooghouden. Jongens. Om beurten moesten Arjan en Romy een bal hooghouden. Beiden hielden het slechts enkele seconden vol, maar Arjan nog het langst (met als beste tijd 3 seconden tegen 2).
Ballopen. Meiden. Beiden gingen niet op de bal lopen, maar Romy bleef er wel het langst op staan (9 seconden tegen 5).
In een bal lopen. Onbeslist. De bedoeling was dat Arjan en Romy in een grote, doorzichtige opblaasbal gingen lopen naar de finish aan de overkant van een sloot. Geen van beiden slaagde hierin, doordat ze in de sloot totaal niet vooruit kwamen.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1.

Schoenzolentest

Vraag Conclusie Notities
Heb je het meeste grip op schoenzolen met profiel, zolen zonder profiel of blote voeten? Blote voeten. Bij deze test ging Ghino driemaal klimmen tussen twee stalen containers, steeds met andere schoenen. Bij zolen zonder profiel lukte het niet, met profiel wel, maar met blote voeten het best.
Waarmee kun het het hoogst tegen een muur lopen? Blote voeten. De blote voeten kwamen overduidelijk het hoogst tegen de muur.
Heb je de beste vering zonder of met schoenen? Zie Notities. Bij deze test moesten Ghino en Arjan met een springplank zo ver mogelijk op een zandbak springen. Dit leverde geen duidelijke resultaten op, maar ze vonden de schoen wel lekkerder springen dan de blote voet.
Biedt een schoen echt meer bescherming aan de voet dan geen schoen?? Ja. Voor deze voet werden twee voeten gemaakt van gips en daar werd een bowlingbal op gegooid. De voet zonder schoenen lag aan stukken, maar de voet met schoen was nog helemaal heel.

Aflevering 12

Afwastest

Vraag Conclusie Notities
Hoe kun je beter afwassen dan met de hand als de vaatwasser kapot is? Niet. Eerst werd de wasmachine geprobeerd. De vaat werd in een kussensloop gewikkeld om te voorkomen dat het brak. Dit werkte niet. De tweede poging was met een schuimmachine en een afwasborstel, maar dat werkte evenmin en is ook nog totaal onpraktisch. De laatste poging was met een autowasstraat. Op een skelter werd de vaat in de machine gezet, maar dit leverde niet veel resultaat op. Met de hand bij de borstels houden zorgde ervoor dat de borden op de grond kapot vielen.

Jongens/Meiden Test → Vechten

Uitdaging Winnaar Notities
Armpje drukken. Jongens. Arjan en Romy deden twee wedstrijden, met beide armen om beurten. Arjan won ze allebei.
Een kermis-boksbal zo hard mogelijk inslaan. Jongens. Arjan en Romy kregen 3 pogingen om zo hard mogelijk op de boksbal te slaan en de hoogste score telde. Het kostte Arjan wat moeite, maar hij won uiteindelijk met 448 tegen 412.
Plank doormidden slaan. Jongens. Nadat Romy en Arjan instructies en trainingen kregen, bleek Arjan dit het beste te kunnen, ook een dikkere plank kreeg Arjan in één keer door, dit lukte Romy niet.
Het ultieme gevecht. Jongens. Vechtersmentaliteit werd getest in deze laatste ronde. Arjan en Romy kregen een stok en gingen op een platform staan. De bedoeling was om de ander uit balans te brengen. Er werden drie rondes gedaan, Arjan won met 2-1.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 4-0.

Vuurwerktest

Vraag Conclusie Notities
Hoe hard knalt vuurwerk? Erwtjes: 85 dB
Crackles: 98 dB
Rotjes: 102 dB
Illegaal stuk vuurwerk: onmeetbaar
Chinese rol: 110 dB
Verschillende soorten vuurwerk werden afgestoken en er werd een decibelmeter bijgehouden om te bepalen hoe hard het knalt. Het stuk illegale vuurwerk produceerde een knal die de decibelmeter niet meer kon bijhouden, wel is bekend dat de knal ruim boven de 120 dB had moeten liggen.
Hoeveel kracht levert een vuurwerkknal? Zie Notities Eerst werd geprobeerd met een rotje een glas op te blazen. Dit lukte niet. Daarna werd er een stuk illegaal vuurwerk in een gevuld aquarium gedaan. Het aquarium was totaal verwoest. Als laatste werd met een stuk kippenvlees in een holle hand bekeken wat er gebeurt als er een rotje in de hand wordt gehouden. Er was niets meer over.

Aflevering 13

In deze laatste aflevering werd een compilatie vertoond van de beste fragmenten uit het eerste seizoen. Dit waren: de cd waar een sticker op werd geplakt en ontplofte (afl. 1), Ghino en Arjan die aan een muur werden geplakt (afl. 5), de aansteker die ontplofte in een kampvuur (afl. 7), Arjan die braakte na in de Razende Roeland te hebben gezeten (afl. 2), het conflict bij het computermeubel uit de ruimtelijke inzicht-test (afl. 5), de broek die in brand vloog (afl. 2), de rugzak volgeladen met vuurwerk (afl. 8) en het aquarium dat met illegaal vuurwerk werd opgeblazen (afl. 12). Ook werden beelden getoond die achteraf nooit zijn verwerkt in de andere twaalf afleveringen.

Fietsbandgriptest

Vraag Conclusie Notities
Welke fiets kan het beste een goede noodstop weerstaan? De stadsfiets. Voor deze test werd een baan aangelegd en glad gemaakt met zeep. De bedoeling was om met een bepaalde snelheid over de gladde baan te fietsen en op een bepaald punt, aangegeven met een gele streep, te remmen. De stadsfiets kwam het beste uit de test, boven de mountainbike.

Jongens/Meiden Test → Coördinatietest

Uitdaging Winnaar Notities
Na in de Razende Roeland te hebben gezeten, met moorkoppen Arjan raken. Meiden. Omdat Arjan ziek werd na in de Razende Roeland te hebben gezeten (zie afl. 2), viel Dico voor hem in. Hij mocht voor een roos gaan staan en dan was het de bedoeling dat Romy en Dico moorkoppen gingen gooien en deze moesten Arjan raken. Romy deed dit het beste, zij raakte hem 1 keer, Dico geen enkele keer.

Brandtest

Vraag Conclusie Notities
Is er iets te doen tegen het brandgevaar van een droge kerstboom? Ja, door de boom te impregneren. Eerst werd er naar een droge boom gekeken. Brandweerman Cor produceerde een vonkje die de kerstboom gelijk in brand zette. De boom brandde helemaal af en ook de kamer waar deze in stond. Daarna werd de boom geïmpregneerd (behandeld met brandvertragend middel). Vervolgens werd er een brander en brandende kranten in gehouden. De boom vloog niet in brand.

Kijkcijfers

Datum Aantal kijkers Marktaandeel
14 maart 2009 123.000 14,9%
21 maart 2009 101.000 12,3%
28 maart 2009 105.000 11,0%
4 april 2009 84.000 8,8%
11 april 2009 73.000 9,2%
18 april 2009 60.000 9,8%
25 april 2009 75.000 9,6%
2 mei 2009 109.000 15,4%
9 mei 2009 127.000 15,4%
16 mei 2009 101.000 13,1%
23 mei 2009 103.000 13,8%
30 mei 2009 86.000 13,4%
6 juni 2009 138.000 18,8%

Serie 2

Aflevering 1

Alternatieve Aircotest

Vraag Conclusie Notities
Op welke manier kun je het beste afkoelen als je geen airco hebt? Met water. Er werden drie methoden geprobeerd: wind, ijs en water. Eerst werden Arjan en Vincent in een 85 graden warme sauna gezet en daarna probeerden ze een van de methoden uit, en dit dan driemaal. Voor wind werd een grote ventilator gebruikt. Wind leverde een verkoeling van bijna 1 graad op. Bij ijs moesten ze een waterijsje en een bevroren cola opdrinken. Dit leverde wisselende effecten op, bij Vincent is het verschil 1 graad, bij Arjan slechts nihil. De afkoeling met water was voor Arjan dat hij onverwachts een emmer water over zich heen kreeg, Vincent moest in een bad plaatsnemen met een temperatuur van 8 graden Celsius. Het resultaat was niet echt anders dan bij ijs of wind, maar wel de snelheid waarmee ze afkoelden. Hierin schoot water heel duidelijk uit.

Jongens/Meiden Test → Stuntman of Stuntvrouw

Uitdaging Winnaar Notities
Van een ladder op een markering vallen. Gelijkspel. Voor deze test moesten Dico en Ghislaine een ladder op klimmen, een trede uitkiezen en werden vervolgens met ladder en al naar achter geduwd. En dan moesten ze met hun schouders op het Checkpoint-logo terechtkomen. Dit lukte bij beiden.
Stokvechten. Meiden. Dico en Ghislaine moesten 20 slagen uit hun hoofd leren die ze vervolgens in een vechtscène moesten opvoeren. Dit lukte Ghislaine beter.
Parcours op de fiets: slalommen, wheelie maken en een crash met rol over de motorkap van een auto. Gelijkspel. Dit werd gefilmd en er werd gekeken hoe realistisch de stunts werden uitgevoerd. Een deskundige vond beiden even goed en gaf als oordeel gelijkspel.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 3-2.

Deurentest

Vraag Notities
Wat kan er gedaan worden tegen hengelen en flipperen? Anti-inbraakstrips werden aan de deur gemonteerd. Vervolgens werd geprobeerd met behulp van een halve colafles de deur open te flipperen. Dit lukte niet meer. Om hengelen tegen te gaan werd een postzak aan de brievenbus gemonteerd.
Hoe kan een deur met grof geweld worden opengebroken? Eerst werd geprobeerd de deur open te trappen. Ghino kreeg hem met één schop open. Vervolgens werd een stormram gebruikt om de deur open te beuken. Dit lukte. De laatste manier was met explosieven aan de deur geplakt. Ook dit werkte. Maar Klaas concludeerde dat het toch slimmer is om de sleutel niet te vergeten.

Aflevering 2

Energiedranktest

Vraag Conclusie Notities
Werkt energiedrank echt? Nee. Gelet werd op de concentratie, conditie en reactievermogen. Voor concentratie moet de naam van de kleur gezegd worden, zonder de naam van de kleur te lezen, voor conditie moet er 3 minuten op een loopband gelopen worden en voor reactievermogen moeten er tennisballen worden gevangen die op worden geschoten. Daarna moesten Dico en Ghino energiedrank drinken. Alleen Dico dronk geen energiedrank, maar een andere drank (had hij zelf niet door). Beiden leverden betere prestaties, energiedrank leverde geen meerwaarde op.

Jongens/Meiden Test → Ruimtelijk Inzicht De Herkansing

Naar aanleiding van de omstreden winst van de jongens in de ruimtelijk inzicht test (seizoen 1) werd besloten een nieuwe test te doen.

Uitdaging Winnaar Notities
Een taart in tien stukken delen. Jongens. Voor deze test moesten moesten de jongens en de meiden een taart in tien gelijke stukken delen. De meiden hadden overduidelijk minder verschil. Zij hadden echter geen 10, maar 11 stukken gesneden. De jongens wonnen deze test dus met verve, tot grote onvrede van de meiden.
Stippen op een dobbelsteen zetten zoals bij een echte dobbelsteen (waarbij tegenovergestelde zijden de som van 7 moesten hebben) Meiden. De meiden waren al klaar toen de jongens nog maar amper begonnen.
Een designlamp in elkaar zetten. Meiden. Beiden hadden de lamp goed in elkaar zitten, maar de meiden wonnen, omdat ze (in tegenstelling tot de jongens) de elektrische onderdelen tijdig hadden aangesloten, de jongens waren hier niet op tijd mee klaar.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Alternatieve fietsverlichting

Vraag Notities
Wat is de beste alternatieve fietsverlichting? Dico en Vincent testten in het donker vier verschillende soorten fietsverlichting: een olielamp, een knijpkat, sterretjes en glowsticks. Eerst werd het licht gemeten, daarna moesten ze door een donkere hal gaan rijden. Geen van alle verlichtingen was praktisch.

Aflevering 3

Koken met apparaten

Vraag Conclusie Notities
Kun er een Engels ontbijt gemaakt worden op stoomstrijkbouten? Ja. Hiervoor werden twee strijkbouten gebruikt waar aluminiumfolie op werd gelegd. Hoewel het wat langer duurde dan normaal werd alles goed gaar. Als drinken werd er chocolademelk in de strijkbout gedaan en boven een beker gehouden. De chocolademelk warmde inderdaad goed op.
Kan er noodlesoep worden bereid in een koffiezetapparaat? Ja. Met het verwarmingselement werden gesnipperde uien gebakken en ook saté bereid, in de kan werden de noodles gelegd en het water werd er vanuit het waterreservoir uitgegoten. Ook hier werd alles gaar en warm.
Kan er zalm gaar worden gestoomd in een vaatwasser? Ja. Er werden kruiden op de zalm gedaan, vervolgens werd deze in aluminiumfolie ingepakt en werd deze aangezet. Een uur later was de zalm gaar.

Jongens/Meiden Test → Besturen

Uitdaging Winnaar Notities
Binnen een minuut zo veel mogelijk spullen uit de grijper halen. Meiden. Dico kreeg er niks uit, Ghislaine daarentegen 1 voorwerp: een knuffelkoe.
Zo snel mogelijk een parcours afleggen met een op afstand bestuurbare auto. Jongens. Op het parcours stonden hindernissen, sommige brandden. Voor elke fout werden 5 strafseconden bijgeteld. De eindtijd van Ghislaine was 4:34, die van Dico 3:15.
Met een vorkheftruck zo snel mogelijk een stapel potten overbrengen. Meiden. Iedere pot die op de grond viel, leverde 10 strafseconden op. Beiden lieten ze geen potten vallen, maar Ghislaine was met 6:57 tegen 7:40 duidelijk sneller.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Paraplutest

Vraag Conclusie Notities
Welke paraplu houdt het meeste regen tegen? De standaardparaplu. Voor deze test werden drie soorten paraplu's gebruikt, de kleine paraplu, de standaardparaplu en de stormparaplu. Eerst werden de proefpersonen (Dico en Ghino) gewogen die sponzen vast hadden. Vervolgens moesten ze een ronde fietsen met de paraplu op (met behulp van brandweerslangen werd regen geïmiteerd). Daarna werd diegene opnieuw gewogen en het verschil in gewicht bepaald. De kleine paraplu ging stuk tijdens de test en de stormparaplu hield het minste water tegen.
Welke paraplu is bestand tegen de meeste waterkracht? Zie Notities. Ook hier werd een kleine paraplu, een standaardparaplu en een stormparaplu gebruikt. De paraplu's werden vervolgens blootgesteld aan oplopende waterkracht en op het moment dat de paraplu het begaf, werd de test beëindigd. De kleine paraplu brak al gauw aan de staaf, de standaardparaplu en de stormparaplu gingen geen van beide kapot.
Welke paraplu is het beste bestand tegen wind? De stormparaplu. Voor deze test moesten Ghino en Dico plaatsnemen in een cabrio en klapten ze een kleine paraplu en een standaardparaplu uit. Beide paraplu's gingen al gauw kapot. Vervolgens werd de test nog eens gedaan met een stormparaplu en die bleef de hele test heel.

Aflevering 4

Heel Veel Plezier Zonder Wc Papier

Vraag Conclusie Notities
Wat is het beste alternatieve wc-papier? Een krant Geprobeerd werd: gras, een spons en een krant. Het idee was dat Dico en Ghino 3 keer hun billen moesten afvegen na een toiletbezoek. Dan werd er gekeken naar of de handen nog schoon waren, hoe schoon de billen waren en hoe het aanvoelt. Het gras werkte niet goed, de spons voelde goed aan, maar de krant werkte het beste.

Jongens/Meiden Test → Brandweer Man Of Vrouw

Uitdaging Winnaar Notities
Zo snel mogelijk een kat uit de boom halen. Jongens. Met een hoogwerker van de brandweer moesten Arjan en Ghislaine een boom in om een kat uit de boom te halen. De tijd stopte op het moment dat de ladder weer was ingeklapt en Klaas de kat weer vast had. Arjan won deze test met een ruim tijdsverschil (3:34 tegen 1:47).
Zo snel mogelijk een auto openknippen en twee poppen eruit halen. Jongens. Aan het begin van deze tweede ronde werd de jongens- en het meidenteam aangevuld met respectievelijk Ghino en Romy. Hoewel het aan het begin vrij close leek, wonnen de jongens deze test ook weer met een ruim tijdsverschil (3:58 tegen 2:04).
Zo snel mogelijk een brandende auto blussen. Jongens. Ook deze test werd door de jongens binnengehaald (1:32 tegen 1:19).
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 3-0.

Spionage (originele titel van test onbekend)

Vraag Conclusie Notities
Briefgeheim: met welke methode kan er zo opvallend mogelijk een brief worden opengemaakt en daarna ook weer worden gesloten? Droge warmte of bevriezen. Voor deze test werden drie soorten methoden getest. De eerste was enkele uren in de diepvries leggen, de tweede was stomen (m.b.v. een waterkoker) en de derde was met droge warmte (m.b.v. een strijkbout). De waterkoker werkte wel, maar aan de enveloppe was wel duidelijk te zien dat iemand ermee in de weer was geweest. Droge warmte en bevriezen werkten allebei, maar bevriezen duurt aanzienlijk langer.
Onopvallend observeren: met welke methode kan men zo onopvallend mogelijk observeren? Met een mobieltje aan een staaf. Ook bij deze tweede test werden 3 methoden gebruikt. De eerste was met een kijker aan een staaf. Vervolgens werd er met behulp van dit object vanaf het balkon in de kamer ernaast gekeken en moesten ontdekt worden wat er op de tafel stond. Het duurde even voordat er werd ontdekt dat er een vaas rode rozen op tafel stond en het viel ook op. De tweede methode was met behulp van wc-pijpen met spiegels erin. Dit lukte niet: de trofee die op tafel stond, werd niet gezien. De laatste was met een mobieltje aan een staaf. Het mobieltje werd op de camera-stand gezet en er werd simpelweg gefilmd. Op de tafel stond een paar roze slippers met een pistool erbij. Dit werkte goed.
Afluisteren: met welke methode kan men afluisteren Met een mobieltje op de opname-functie Hier werden twee methoden getest. Eerst met glazen tegen de wand. De glazen werkten net niet goed genoeg. Voor de tweede poging werd een microfoontje van een mobiel onder de deur doorgeschoven. Het kostte wat moeite om het microfoontje onder de deur te krijgen, maar dit werkte wel.

Aflevering 5

Vuurtest

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om met een vuurboog vuur te maken? Ja Het kostte ruim 20 minuten, maar het lukte wel.
Is het mogelijk om met vuurstenen en een slagijzer vuur te maken? Ja Dit lukte al snel.
Is het mogelijk om met staalwol en een 9-volt batterij? Ja Binnen een paar seconden ontstond er al vuur. Een vonk van de batterij ontbrandde de staalwol en daarmee werd een vuur gemaakt.

Jongens/Meiden Test → Wie is de beste slager

Uitdaging Winnaar Notities
Worsten maken. Jongens. Dit ging Arjan het beste af.
8 botjes uit een varkensbuik halen. Meiden. Dit lukte bij beiden, maar Ghislaine trok minder vlees mee.
Ultieme test. Meiden. De opdrachten waren: vlees herkennen (en dan het juiste meegeven), gewicht inschatten en stukken ham snijden. Alles ging bij de meiden beter.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Elastiektest

Vraag Notities
Lukt het om met elastiek dingen om te schieten? Eerst werd een normaal elastiek geprobeerd, dit lukte niet. Daarna werd elastiek genomen dat 5 keer zo dik was en toen lukte het wel.
Welke voorwerpen kunnen worden weggeschoten met een grote katapult? De voorwerpen die getest werden, waren een ei, een tennisbal, een meloen, een tuinkabouter, twee tuinkabouters en een watermeloen. De voorwerpen moesten over een net heen worden geschoten. Alleen bij de watermeloen lukte dit niet.
Hoe ver kan een elastiek worden uitgerekt? Eerst werd geprobeerd om met twee fietsen het elastiek uit elkaar te trekken. Dit lukte niet. Uiteindelijk werd er een vorkheftruck bij gehaald om het elastiek uit elkaar te trekken. Pas na een behoorlijke afstand knapte het.
Hoeveel gewicht kan er aan een elastiek worden gehangen? Met het elastiek werd geprobeerd om een caravan van 400 kg op te tillen. Dit ging met gemak, ook toen Klaas er met Ghino en Arjan in ging staan (gewicht ruim 600 kg).

Aflevering 6

Draadloos

Vraag Conclusie Notities
Kan de internetverbinding krachtiger worden gemaakt met huis- tuin en keukenspullen? Ja Als eerste kwam een zelfgemaakte schotel met aluminiumfolie. Dit werkte heel goed. Daarna werd een ontvanger gemaakt met een wok, een stok en een USB-ontvanger. Dit leverde maximaal bereik op. Daarna werd een chipskoker gebruikt als een signaalversterker. Er werd een miniantenne in gemaakt en die werd aan een USB-stick gekoppeld. Ook dit werkte goed.

Jongens/Meiden Test → Zintuigentest

Uitdaging Winnaar Notities
Geuren herkennen. Meiden. Er moest geroken worden aan schalen met producten. Het was kattenvoer, haring met uitjes, camembert, patat speciaal en een poepluier. De meiden wonnen met 1 goed antwoord verschil.
Smaak herkennen. Meiden. Drie gerechten werden in de blender gegooid en werden tot een puree gemalen. Dan moest er geproefd worden wat erin zat. Bij alle drie de gerechten ging dit de meiden beter af.
Op de tast bepalen wat gevoeld wordt. Jongens. Ghislaine en Dico moesten proberen op de tast te bepalen wat ze voelden. De producten die klaarlagen, waren mozzarella, gel, modder en maden. Dit ging Dico het beste af.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

How to be cool in the swimming pool

Vraag Conclusie Notities
Waarmee kan het snelst worden gezwommen? Flippers. In een 25-meter bad moest er zo snel mogelijk een baan in de schoolslag worden getrokken. Eerst op eigen kracht, als een controletest. Dit duurde 36 seconden. Daarna werden hulpmiddelen gebruikt. Eerst een zwempak, dat leverde een tijd van 31 seconden op. De tweede methode was met flippers, ook dit was met 31 seconden. De derde test was met een vin, die was 46 seconden. De laatste test was op een gemotoriseerd voorwerp. Ook hier was de tijd 31 seconden. Het meest praktisch waren de flippers.
Hoe kan er een goed bommetje gemaakt worden? Zie Notities. Rens van der Wiel gaf Arjan instructies om een goed bommetje te maken. Uiteindelijk lukte dit niet goed. Met behulp van een dikke man voor extra gewicht kon Arjan uiteindelijk toch een bommetje maken.

Aflevering 7

Communicatietest

Vraag Conclusie Notities
Kan er gecommuniceerd worden met twee blikjes en een stuk touw? Hooguit voor 10 meter. Hiervoor werden twee conservenblikken genomen. In de bodem werd een gat gemaakt en de twee blikken werden door middel van touw aan elkaar gemaakt en er werd gekeken hoe lang het touw maximaal kan zijn om nog goed te kunnen communiceren. 5 meter was geen probleem, 10 meter lukte ook. Daarna werd 20 meter geprobeerd, maar dat vonden ze niet prettig meer bellen.
Kan er gecommuniceerd worden met rooksignalen? Ja, maar het is best gecompliceerd. Er werd een vuur gestookt en met bladeren en uiteindelijk een rubber band werd rook gemaakt. Er werden twee rooksignalen gestuurd en die kwamen beide goed over. Het werd alleen niet praktisch bevonden.
Kan er gecommuniceerd worden met een lamp en morsecode? Nee Met behulp van een bord dat voor een spot werd bewogen werd er geprobeerd boodschappen over te brengen. Een SOS lukte nog, maar de twee berichten daarna werden allebei verkeerd overgebracht.

Jongens/Meiden Test → Techneuttest

Uitdaging Winnaar Notities
Een fiets repareren. Onbeslist. Er werden twee kapotte fietsen opgehangen. Bij beide fietsen moest de ketting worden vervangen, de binnenband vernieuwd en de fiets moest worden voorzien van licht. Zowel de jongens als de meiden kregen alleen de ketting goed, de binnenband lukte niet en aan het licht zijn ze niet toegekomen.
Een elektrische schakeling maken. Jongens. De bedoeling was om een simpele elektrische schakeling te maken met een stopcontact, een lamp, een schakelaar en snoeren. De meiden slaagden hier niet in. Ze vlochten de snoeren in elkaar en hingen dit op aan de muur. De jongens hadden wel een goed circuit, maar er was ontstond wel kortsluiting. Desondanks werden ze tot winnaar uitgeroepen.
De vink uit het Checkpoint logo uit een stuk metaal snijden met een snijbrander. Gelijkspel. Om beurten kregen Arjan en Ghino en Ghislaine en Romy een stuk metaal en moesten ze er een V uit snijden. Beiden slaagden ze hierin. Een deskundige gaf als oordeel gelijkspel.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1.

Drijftest

Vraag Conclusie Notities
Wat kan er het beste gebruikt worden om bij vloed op te drijven? Een matras. Deze test werd gedaan met een emmer, een bos ballonnen, een bos badeendjes, sterk opgepompte fietsbanden, een matras, een kast en een badkuip. Eerst werd er een vlot gemaakt met een aantal emmers. Deze dreef wel, maar bleef niet heel. De ballonnen dreven, maar de badeendjes werkten toch beter. De fietsbanden dienden als een goede reddingsboei, maar waren niet comfortabel. Het matras werkte uitstekend. De kast daarentegen sloeg om en de badkuip zonk direct.

Aflevering 8

De alternatieve verwarmingstest

Vraag Conclusie Notities
Hoe kan je warm blijven met een kapotte verwarming? Chillen. Dico en Ghino werden 10 minuten lang in een koelcel opgesloten en daarna werd een methode geprobeerd. De eerste was gewoon chillen. De temperatuur steeg bij Ghino 0,3 graad, bij Dico 0,6. De tweede methode was een warme trui en muts. Die werkte niet bij Ghino, bij Dico steeg de temperatuur 0,6 graad. Warme chocolademelk was de derde methode, daarbij steeg de temperatuur 0,2 graad bij Ghino en 0,4 bij Dico. Pikant eten gaf bij Ghino een stijging van 0,1 graad, maar bij Dico steeg de temperatuur 1 hele graad. De laatste methode was bewegen, maar die werkte bij zowel Dico als Ghino niet. Chillen werd gekozen als de beste methode.

Jongens/Meiden Test → Pilotentest

Uitdaging Winnaar Notities
Test over desoriëntatievermogen. Jongens. Dico en Ghislaine werden in een apparaat gezet. Dit apparaat ging draaien en ze moesten denken wanneer het apparaat stil zou staan. Bij Dico duurde dit 23 seconden, bij Ghislaine 25.
Vliegen in een simulator. Jongens. Om beurten moesten Dico en Ghislaine landen in een simulator. Ghislaine stortte neer in zee, Dico landde wel, maar naast de landingsbaan in een weiland. Een deskundig persoon vond Dico beter vliegen.
G-krachten weerstaan. Meiden. Dico en Ghislaine moesten in een mensencentrifuge plaatsnemen en aangeven wanneer ze aan hun max zaten (was als het groene lampje niet meer werd waargenomen). Dico had 3,7 G en Ghislaine ging daar overheen met 4 G.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1.

Jassentest

Vraag Conclusie Notities
Welke jas is het meest hittebestendig? De leren jas. Er werden drie jassen getest, een van katoen, een van nylon en een van leer. Deze werden boven een vuur rondgedraaid. De leren jas werkte het beste. De katoenen jas vatte al gauw vlam en de nylon jas schroeide weg.
Welke jas is het beste bestand tegen slijtage? De katoenen jas. De jassen werden in een vuilniswagen gegooid en daar met nog afval aan stukken gesneden. De katoenen jas deed het het beste.
Welke jas houdt het het beste vol in extreme omstandigheden? De nylon jas. De jassen werden om beurten tussen twee vrachtwagens gehangen. De nylon jas deed dit het beste.

Aflevering 9

Glas vs Keramiek test

Vraag Conclusie Notities
Welke beker kan het beste tegen druk? De keramieken beker. Het glas werd in een werkbank gezet en langzaam in elkaar gedrukt. Hij spatte na een kwart slag direct uit elkaar. De keramieken beker brokkelde in de loop van de test steeds verder uit elkaar.
Over welke bekers kan er het beste worden gelopen? Maakt niet uit. Bij zowel de glazen als de keramieken bekers bleef alles heel.
Welke beker is het het beste bestand tegen vallen? De keramieken beter. Het glas brak al bij 20 centimeter, de keramieken beter pas bij 40 centimeter.
Welke beker is het het beste bestand tegen hitte? De keramieken beter. Beide bekers werden met cola gevuld en in een oven gezet. Ondertussen werd er een hete gasvlam bij de bekers gehouden en gekeken hoe lang het duurde voordat deze het begaf. De keramieken beker ging na een tijdje lek, het glas ging eerder kapot en was bovendien helemaal verbrijzeld. In de oven waren beide bekers nog heel.

Jongens/Meiden Test → Precisietest

Uitdaging Winnaar Notities
Dokter Bibber. Jongens. Een potje dokter Bibber. Om het moeilijker te maken werden Vincent en Romy op een trillend platform gezet en iedere fout leverde 10 strafseconden op. De uiteindelijke tijd voor Vincent was 4:53 en voor Romy 10:32.
Op de randen van het Checkpoint logo schieten. Jongens. Romy en Vincent moesten op de randen van het Checkpoint logo schieten. Van de dertig schoten had Romy er vier raak, Vincent dertien.
Champagneglazen uit een draaiende toren halen. Meiden. De bovenste glazen uit de toren waren met champagne gevuld. Op het moment dat er een glas met champagne viel, was het spel afgelopen. Andere kapotte glazen leverden een strafpunt op. Bij Vincent viel de toren na een totaal van 81 glazen om. Romy's poging werd na het succesvol verwijderen van haar 82ste glas gestopt.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1

Mobieltjestest

Vraag Conclusie Notities
Kan een mobieltje worden opgeladen met een rekenmachine? Nee. Dit lukte niet.
Kan een mobieltje worden opgeladen met stroom uit aardappelen en citroenen? Nee. Met metaalplaatjes werden 8 aardappels aan elkaar gemaakt. Hiermee werd de telefoon niet opgeladen. Daarna werden ze aan de aardappelen gekoppeld. De mobiel werd niet opgeladen, het werkte wel voor een rekenmachine.
Kan een mobieltje worden opgeladen met een fietsdynamo? Ja. Dit lukte al heel snel.

Aflevering 10

Tandenpoetstest

Vraag Conclusie Notities
Hoe kun je het beste je tanden poetsen zonder tandenborstel? Met een schuurspons. Eerst moesten Vincent en Arjan eten om de tanden te besmeuren. Geteste methoden waren: de afwasborstel, het schuursponsje, plakband, de kruimeldief. De spons deed het het beste.
Hoe kun je het beste je tanden poetsen zonder tandpasta? Gemalen kruiden. De methoden waren zout en gemalen kruiden. De kruiden werkten beter.
Kan er zelf tandpasta worden gemaakt met een recept op internet? Ja Eerst moesten ze hun tanden besmeuren en in 21 minuten werd er toen zelf tandpasta gemaakt met het recept. Het lukte.

Jongens/Meiden Test → Muzikaliteitstest

Uitdaging Winnaar Notities
Instrumenten herkennen uit een fanfare. Meiden. Het nummer Tulpen uit Amsterdam werd gespeeld. Om beurten moesten Romy en Vincent instrumenten onderscheiden. Romy won met 2 goede tegen 1.
Liedjes herkennen die door elkaar worden gespeeld. Jongens. Er werden door elkaar drie nummers gespeeld door de fanfare: In Holland staat een huis, Heb je even voor mij en het Wilhelmus. Vincent deed dit het beste met 2 van de 3 goede antwoorden.
Een ritme naspelen op een trommel. Meiden. Met behulp van een trommel werd het ritmevermogen getest. Er werd een stuk gedrumd en deze moest zo goed mogelijk worden nagespeeld. Romy deed dit beter.
Een blaasinstrument bespelen. Meiden. Er moesten toonladders gespeeld worden op een trompet. Romy won door zuiverder tonen en een betere aanzet.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 3-1.

De spuitbustest

Vraag Conclusie Notities
Is het gevaarlijk om op een open vlam te spuiten? Ja. De vlam werd heftiger. Bij een tweede test ontstond een enorme steekvlam die een testpop in brand zette.
Is het gevaarlijk om in een spuitbus te boren? Ja. Op afstand werd er een aan een vastgemaakte spuitbus een gat in geboord. De spuitbus liet allemaal gas los. Vervolgens werd erop geschoten toen de bus los zat en de bus werd weggeschoten.
Wat gebeurt er als er een gat in wordt geboord met vuur erbij? Zie Notities. Er werd op twee keer op een spuitbus geschoten met een vlam erbij. Beide bussen ontploften direct.
Waarom is het gevaarlijk om een spuitbus in open vuur te gooien? Zie Notities. Een brandweerman legde de spuitbus in een vlam. Even later ontplofte hij. Het team wilde nog iets nuttigs doen met de explosie. Daarom legden ze een bus rode verf erin. Er kwam een rode vlek op de container achter de vlam.

Aflevering 11

De fruittest

Vraag Conclusie Notities
Welk fruit kan het beste tegen een stootje? Zie Notities Vruchten werden met boeken in een tas gedaan en vervolgens werd er een potje gelummeld met de tas als bal. Bijna alle vruchten werden geplet. Alleen de mandarijn bleef heel.
Hoe kan fruit het best beschermd worden? In een ballon of een tennisbal. Mandarijnen werden in een tennisbal gedaan, een banaan in een spalk en een tweede in een toiletrol en druiven in een ballon. Vervolgens werd er een potje basketbal gedaan met de tas als bal. Al het fruit was geplet, maar als er wat minder extreem wordt gedaan, zou het fruit in de ballon of de tennisbal nog goed kunnen zijn.
Hoe kan er een eigen pers worden gemaakt? Met een werkbalk. Een net met vruchten werd geplet tussen een werkbalk. Dit werkte. Resultaat was een goed drinkbare fruitsap.

Jongens/Meiden Test → De geheugentest

Uitdaging Winnaar Notities
Boodschappen doen zonder boodschappenlijst. Meiden De jongens en de meiden kregen een reeks boodschappen twee keer te horen en moesten uit hun hoofd zo veel mogelijk meenemen. Toen de teams al in de winkel waren, belde Klaas ze op voor nog wat extra boodschappen. De jongens hadden acht goede producten en geen foute, de meiden hadden twaalf producten en 1 foute.
Een compositietekening laten maken van een winkeldief. Meiden De teams waren getuige van een winkelroof en zijn naar een compositietekenaar gegaan om er een tekening van te laten maken. Dit lukte het beste bij de meiden.
Vier identieke paspoppen kiezen. Jongens Er stonden vier paspoppen die de teams moesten onthouden. Vervolgens moesten ze een zaal in om vier identieke eruit te halen. De meiden hadden er 2 goed, de jongens 3.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1

De geluidstest

Vraag Conclusie Notities
Kunnen geluidsgolven dingen laten bewegen? Ja. Dit lukte met water en schelpenzand. Vervolgens werd er popcorn aangebracht op speakers van een auto. De popcorn vloog in het rond.
Kan geluid dingen kapot maken? Ja. Geprobeerd werd om een glas kapot te zingen. Arjan en Vincent kregen dit niet voor elkaar. Een operazangeres slaagde hier ook niet in, zelfs niet met een microfoon. Vervolgens werd er een geluidstoon van 620 hertz geproduceerd die het glas brak.
Kan een stereo een ruit laten breken? Nee. Een stereo werd voor een raam gezet. Dit lukte niet. Ook met een autoradio lukte dit niet.

Aflevering 12

Alternatieve afwastest

Vraag Notities
Kan er worden afgewassen met iets anders dan afwasmiddel? Ghino en Vincent hadden 30 seconden om met tandpasta en gel een bord af te wassen. Beide borden waren schoon, maar door de geur en de smaak werd besloten dat beide artikelen geen goede alternatieven zijn. De tweede test was met citroenen. Na de afwas werd er spaghetti op gegeten en de vraag was of er citroen te proeven was. Dit was niet het geval. De derde test was met cola en dat lukte ook.

De blondjes vs de brunettes

Vooroordeel Conclusie Notities
Blondjes zijn dom. Bekrachtigd. In deze test werd gekeken of blondjes dom zijn. Romy en Ghislaine kregen een quiz en hier zaten valkuilen in, bijvoorbeeld dat de vraag niet klopt of bij meerkeuzevragen de antwoordmogelijkheden niet. Ghislaine had 4 fouten, Romy 8.
Blondjes hebben geen technisch inzicht. Ontkracht. In deze test moest blijken of blondjes technisch zijn. Winnaar was degene die als eerste een liedje kon laten horen uit de karaokeset. Romy was hier als eerste mee klaar.
Blondjes krijgen alles voor elkaar als ze met hun haren wapperen. Ontkracht. Voor deze opdracht moesten Ghislaine en Romy een kapotte paraplu inruilen voor iets zo kostbaars mogelijk. Romy kwam uiteindelijk terug met een jasje t.w.v. 12 euro, Ghislaine met een aantal spullen twv. 18,95.

De droogtest

Bij deze test is gekeken naar wat de beste manier is om een shirt droog te krijgen. De methoden werden in drie categorieën verdeeld.

Categorie Werkende methode(n) Notities
Het betere sla- en trekwerk. Zaagsel. Aan het begin werden twee natte shirts in twee bakken met houtzaagsel of rijst gelegd om ze 5 minuten te laten drogen. Ondertussen werden andere methoden geprobeerd. Gestart werd met de deegroller en de mattenklopper. De deegklopper werkte niet. De mattenklopper deed het redelijk, maar het shirt werd uitgerekt en werd dus te groot. De slacentrifuge ging kapot. Hierna werd gekeken naar het zaagsel en het rijst. Hier werkte het zaagsel beter. Aan de kijkers werd aangeraden zaagsel te gebruiken, dit plakt niet en wordt redelijk droog.
Warmtebronnen. Magnetron. De oven en de magnetron waren de eerste methoden die gebruikt werden. De oven werkte niet, maar de magnetron werkte wel goed. De andere methoden waren wokken en op het warme motorblok van een auto leggen. Het motorblok werkte niet en het shirt dat gewokt werd, raakte beschadigd.
Windkracht. Windmolen. Aan het begin werd een shirt aan een ventilator gehangen terwijl er werd gekeken naar de mogelijkheid om een shirt met een bladblazer te drogen. Dit lukte niet. De ventilator werd hierna bekeken en dit werkte ook niet. Ten slotte werd een nat shirt drie minuten lang aan een wiek van een draaiende windmolen opgehangen. Dit scheelde wel en met zon erbij zou het shirt zo droog zijn.

Aflevering 13

In deze special werd een compilatie vertoond van de beste fragmenten uit het tweede seizoen. Dit waren: de zintuigentest, de test van het alternatieve wc-papier, de geheugentest, de pilotentest, de precisietest, koken met apparaten, de test met alternatieve fietsverlichting en de spuitbustest. Ook werd een test getoond die achteraf nooit is verwerkt in de andere twaalf afleveringen.

EHBP

Vraag Conclusie Notities
Wat is de beste manier om je schoenen schoon te maken als je tijdens het voetballen in de poep bent gestapt? Water. Getest werd: een bosje takken, een stoeprandje, water en gras. Eerst werden de schoenen vuil gemaakt door te spelen op een voetbalveld. Het water bleek het beste, dan het gras, dan de stoep en dan het stokje.

Kijkcijfers zaterdagafleveringen

Datum Aantal kijkers Marktaandeel
12 september 2009 76.000 10,1%
19 september 2009 175.000 18,9%
26 september 2009 70.000 8,0%
3 oktober 2009 136.000 13,5%
10 oktober 2009 148.000 14,1%
17 oktober 2009 123.000 12,8%
24 oktober 2009 161.000 16,2%
31 oktober 2009 114.000 11,6%
7 november 2009 onbekend onbekend
14 november 2009 107.000 10,4%
21 november 2009 75.000 8,7%
28 november 2009 149.000 14,0%

Serie 3

In het derde seizoen maken een aantal nieuwe testers hun opwachting. Dit zijn Rick, Luara en Tom. Ook zitten er een aantal nieuwe terugkerende rubrieken in, waaronder Ondersteboven en De Oven.

Aflevering 1

Ondersteboven → Eten en drinken

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om ondersteboven een bord met cornflakes te eten? Ja, maar het wordt wel een zooitje. Ghino werd ondersteboven gehangen. Na veel morsen slaagde hij erin een hap te nemen.
Is het mogelijk om ondersteboven spaghetti te eten? Ja, maar het is niet echt smakelijk. Ghino slaagde erin de spaghetti op te eten.
Is het mogelijk om ondersteboven cola te drinken? Ja, maar het is niet echt lekker. Ghino dronk de cola uit een glas. Hij had nog moeite om het door te slikken.

Verpakkingstest

Vraag Notities
Wat is de beste manier om een tv te verplaatsen? Voor deze test werden drie tv's gebruikt die op verschillende manieren waren ingepakt: met ballonnen, met veel spekjes en met knuffelberen. Als eerste werden de tv's van een trap gegooid. De tv met de ballonnen was direct kapot, de andere twee tv's bleven heel. Die werden onderworpen aan een vervolgonderzoek. Ze werden uit een auto geworpen. De tv met de spekjes ging kapot, de tv met de knuffels overleefde de val. Als laatste werd de tv met de knuffels van een meer dan 12 meter hoog flatgebouw gegooid. Hij viel met 207 km/h naar beneden. Nog voordat hij uit de verpakking was gehaald, bleek dat de tv kapot zou zijn.

De Oven → Oma's Cake

Vraag Notities
Wat gebeurt er als een cake in een veel te hete oven wordt gezet? Het beslag werd gemaakt en vervolgens werd dit in een 400 graden warme oven gezet. Bijna de volledige buitenkant was verbrand, maar de onderkant en de binnenkant waren nog goed eetbaar. Daarna werd diezelfde cake terug in de oven gezet, maar dan met 500 graden. Alleen de binnenkant was toen nog te eten. Geconcludeerd werd dat als een kwart cake nodig is en er niet veel tijd is, dat de oven op z'n allerheetst gezet kan worden en aan de binnenkant is er dan een uitstekende cake.

Jongens/Meiden Test → Acrobaat

Uitdaging Winnaar Notities
Zo lang mogelijk een bord op een stok draaien. Jongens Arjan en Luara kregen 5 kansen om een bord zo lang mogelijk in de lucht te houden. Winnaar was degene die dit het langst volhield. Luara's record was 7 seconden. Arjan draaide minder dan Luara, maar haalde 24 seconden en won hiermee de eerste test.
Koorddansen. Meiden Arjan en Luara kregen ieder 3 kansen om zo ver mogelijk over een koord heen te komen voordat hij/zij valt. Arjan kwam 1,10 meter ver, maar Luara won met 1,22.
Trapezezwaaien. Meiden Arjan en Luara moesten aan een touwladder omhoog, aan de trapeze vijf mooie zwaaien maken en zich in een valnet laten vallen. Luara begon en zij maakte het helemaal af. Arjan kwam niet verder dan de touwladder.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1

Aflevering 2

De windtunnel → Staan

Vraag Notities
Bij welke windkracht kun je niet meer op je benen staan? Rick werd in een windtunnel gezet en de windkracht werd steeds verder opgevoerd. Bij windkracht 10 waaide hij naar achteren. Daarna werd dezelfde test nog een keer gedaan met een speciaal pak dat wind vangt. Bij windkracht 9 werd hij weggeblazen. Geconcludeerd werd dat wind heel krachtig is.

Jongens/Meiden Test → Wie is de beste dj

Uitdaging Winnaar Notities
Mixen. Jongens Ghino begon met mixen en hij kreeg complimenten van jurylid dj Tony Cha Cha. Ghislaine ging de fout in, maar kwam er nog redelijk goed mee weg. Desondanks werd Ghino tot winnaar uitgeroepen.
Een plaat produceren. Gelijkspel. De bedoeling was dat Ghino en Ghislaine om beurten hun stem inzetten als sample of zang. Daarna maakte dj Tony Cha Cha de tracks af. Hij vond het oneerlijk om iemand aan te wijzen die echt beter was met zijn/haar nummer en besloot dat het een gelijkspel was.
De net opgenomen plaat draaien voor publiek. Meiden Ghino en Ghislaine moesten hun net opgenomen plaat draaien in een discotheek vol kinderen. Uiteindelijk werd d.m.v. applaus besloten wie de winnaar was. Het applaus voor Ghislaine was luider en zij werd tot winnaar uitgeroepen.
Uiteindelijke winnaar. Gelijkspel. Eindstand: 2-2

1 Minuutje → Vaatwasser leeghalen

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om binnen één minuut de vaatwasser leeg te halen. Ja. De ontstane scherven brengen geluk. Ghino en Rick haalden de vaatwasser leeg, maar ze lieten wel het een en ander vallen. De minuut verstreek op het moment dat ze weer op de bank gingen zitten.

De Oven → Suikerklonten

Vraag Notities
Hoe warm kunnen suikerklonten worden voordat er niks meer van over blijft? Eerst werd er een toren gemaakt van suikerklonten en de temperatuur werd op 100 graden gezet. Er was nog niks veranderd. Bij 300 graden werd de suiker hard en plakkerig, als de temperatuur nog hoger gezet zou worden, zou de hele toren zijn weggesmolten. In deze situatie bleek de suiker een goed plaksel.

Vloeibare stikstof

Vraag Conclusie Notities
Kan met vloeibare stikstof een hamburger worden ingevroren om hem daarna op te eten? Als het uiterlijk wordt ingecalculeerd, kan het. Eerst werd de hamburger vijf seconden in de stikstof gehouden. Daarna was hij bevroren. Daarna werd hij in de magnetron weer opgewarmd. De hamburger zag er behoorlijk rommelig uit. Arjan proefde hem en hij vond het te doen.
Kan vloeibare stikstof gebruikt worden om de houdbaarheid van bloemen te verlengen? Nee. Een bos bloemen werd tien seconden in de stikstof gehouden. Hij bleek behoorlijk breekbaar. Een andere bos werd ingevroren en voorzichtig in de magnetron gelegd. De bloemenbos stonk en zag er ook niet meer uit.
Wat gebeurt er als een stuiterbal in de stikstof wordt gelegd? Zie Notities. Een stuiterbal werd in de stikstof gedaan, maar ontplofte binnen een paar seconden.
Wat gebeurt er als een flexibele slang zwaar bevroren wordt? Het werd ongeveer als glas. Nadat de slang in stikstof had gelegen, was hij breekbaar.
Wat gebeurt er als een ballon in de stikstof wordt gelegd? De ballon wordt klein en als hij eruit wordt gehaald, wordt hij weer groot. Dit werd twee keer gedaan.
Uit de vorige test werd geconcludeerd dat wanneer de stof verdampt, het volume toeneemt. Met dit gegeven werd een colafles gevuld met vloeibare stikstof en in het water gegooid. Zie Notities. De fles ontplofte. Deze test werd twee keer gedaan.

Aflevering 3

Ondersteboven → Verzorgen

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om ondersteboven tanden te poetsen? Dit kan uitstekend. Rick slaagde er inderdaad in.
Is het mogelijk om ondersteboven haren te wassen? Ja. Het haar van Rick werd gespoeld met behulp van een emmer water. Het haren wassen ging goed.
Is het mogelijk om ondersteboven te scheren? Ja. Dit werd niet op tv uitgezonden, maar stond op de site van Checkpoint. Rick slaagde erin zich te scheren.

Jongens/Meiden Test → Politieagent

Uitdaging Winnaar Notities
Verdachten van een roof observeren. Jongens Dico en Luara kregen om beurten een verhoor te zien en moesten de verdachten goed in de gaten houden. Vervolgens moesten ze per verdachte het signalement doorgeven. Degene die dit het beste door had, had een voordeel in het laatste gedeelte van de test. Daarin werd een filmpje getoond van een overval en daarna moesten ze zeggen welk van de drie verdachten het was. Uiteindelijk deed Dico dit het beste.
Een crimineel aanhouden. Meiden Dico en Luara moesten een crimineel fouilleren en vervolgens in de boeien slaan. Dico was echter niet doortastend genoeg en Luara werd tot winnaar uitgeroepen.
Een bezet huis binnen gaan. Jongens Dico en Luara moesten een gebouw door en criminelen neerschieten. Onschuldige burgers moesten niet neergeschoten worden. Dico deed dit het beste.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1

De Oven → Zonnebril en hoed

Vraag Conclusie Notities
Hoeveel warmte kunnen een hoed en zonnebril hebben? 300 graden. Een hoed werd op een zonnebril gezet en dit geheel in de oven. Bij 300 graden brandden ze weg.

Turbo op je fiets

Vraag Conclusie Notities
Kan met vloeibare stikstof een hamburger worden ingevroren om hem daarna op te eten? Brandblusser, mits er een goede rem is. Bij deze test werden pogingen ondernomen om een fiets harder te laten gaan. De eerste poging was d.m.v. wind. Er werd een zeil op de fiets gemonteerd. Met een sterke bladblazer werd vervolgens wind geïmiteerd. Dit leverde een snelheid op van 5,5 km/h. Als tweede deed Rick de bladblazer op zijn rug en hij ging geen vooruit met 9 km/h. De derde methode was de hond. Deze moest een vishengel met een stuk vlees in zijn mond nemen en door te trekken Dico vooruit laten gaan op de fiets. Deze methode ging vrij langzaam. Vervolgens werd Rick als levend aas gebruikt, de hond achtervolgde hem. De laatste methode was een brandblusser die achterop de fiets werd gemonteerd. Rick ging vooruit met

Aflevering 4

Onbreekbaar? → Diabolo en plastic servies

Geteste producten Notities
Diabolo en plastic servies. Eerst werd een poging gedaan om de spullen met de hand kapot te krijgen, daarna gingen ze ermee gooien. Vervolgens werden de overgebleven spullen blootgesteld aan het gewicht van een qua. Na deze eerste drie zogenaamde levels werden de overgebleven drie voorwerpen, een diabolo en twee plastic pannetjes, blootgesteld aan level 4: het gewicht van een 60 ton zware tank. De diabolo was de enige die het overleefde en hiermee werd de bewering dat deze onbreekbaar zou zijn, bekrachtigd.

Colatest

Mythe Conclusie Notities
Cola kan een munt weer doen glimmen. Waar. Hij glom inderdaad weer.
Cola kan een roestige spijker van zijn roest ontdoen. Niet waar. Dit bleek niet waar.
Cola kan een tand laten oplossen. Niet waar. De tand loste niet op, maar werd wel behoorlijk aangetast door de cola.
Cola kan dienen als schoonmaakmiddel voor bloed. Niet waar. Twee t-shirts werden met bloed besmeurd. Het ene shirts werd met normaal sop gewassen, het andere met cola. Bij het shirt van de cola was geen bloed meer te zien, maar de cola besmeurde het shirt zo ernstig dat werd besloten dat bloedvlekken niet met cola konden worden verwijderd.
Cola en aluminiumfolie kunnen een motor weer doen blinken. Waar. Dit bleek correct.
Cola en aluminiumfolie kunnen een auto weer doen blinken. Waar. Eerst werd een auto besmeurd met vooral zand. Vervolgens werd een giertank met 10.000 liter modder losgelaten op de auto. Vervolgens werd een poging gedaan om de auto weer schoon te maken door er cola overheen te smelten. Uiteindelijk bleek de cola inderdaad krachtig genoeg om de auto weer schoon te krijgen.

De Windtunnel → Kamperen

Vraag Conclusie Notities
Kan een tent worden opgezet bij harde wind? Nee. De windkracht in de windtunnel werd langzaam opgevoerd. Ondertussen probeerde Klaas samen met Tom en Arjan een tent op te zetten. Ze kregen het niet voor elkaar.
Houdt een staande tent het bij harde wind? Ja. De conclusie luidde dat er uitstekend kan worden gekampeerd met windkracht 7, maar het was niet echt relaxed.

De Oven → Slingers en cd's

Vraag Conclusie Notities
Hoeveel hittebestendig is een slinger en cd? Zie Notities De temperatuur werd langzaam opgevoerd. Bij 300 graden was de cd totaal onherkenbaar en de slinger verpulverd.

Jongens/Meiden Test → Ridder

Uitdaging Winnaar Notities
Paardrijden. Meiden. De bedoeling was om vanaf een paard een pop vanaf een hooibaal te stoten. Rick deed hier 9 seconden over, Ghislaine 5 en zij won daarmee de test.
Zwaardvechten. Jongens. De eerste test was het doorklieven van een meloen. Ghislaine kreeg dit niet voor elkaar, Rick wel. Bij de tweede test moesten ze zwaardvechten tegen wereldkampioen Michel. Volgens Michel was Rick beter.
Vluchten uit een kasteel. Jongens. De bedoeling was om een 40 meter hoge toren te beklimmen, vervolgens aan een touw af naar beneden te klimmen en over de slotgracht uiteindelijk naar de wal te vluchten. Het roeibootje waarmee werd gevlucht, werd bestuurd door iemand van hetzelfde geslacht. Ghislaine deed er 5:30 over om te vluchten, Rick 4:50 en won daarmee.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1

Aflevering 5

Ondersteboven → Sporten

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om ondersteboven te tafeltennissen? Nee. Arjan kreeg de taak om tien keer een tafeltennisbal hoog te houden met een batje. Dit lukte totaal niet.
Is het mogelijk om ondersteboven te bowlen? Nee. Arjan duwde een bowlingbal over een korte bowlingbaan. De bal kwam maar met lage snelheid aan bij de kegels en daarom werd besloten dat het niet mogelijk is (de echte bowlingbaan is immers vele malen langer).
Is het mogelijk om ondersteboven te darten? Nee. Ook dit lukte niet goed. Sporten ondersteboven zou op zich wel kunnen, mits de goede sport wordt gekozen.

Jongens/Meiden Test → Banketbakker

Uitdaging Winnaar Notities
Een chocolade paashaas maken. Jongens. Na het maken van een paashaas in een mal slaagde niemand erin de paashaas heel eruit te krijgen. De jongens werden echter tot winnaar uitgeroepen omdat zij meer glans hadden in hun konijn en ook minder chocola op hun tafel hadden gemorst.
Een taart maken. Meiden. De jongens en meiden moesten een taart maken met een Checkpoint-logo erop. De meiden deden dit het beste.
Een paasbrood maken. Jongens. Deze opdracht duurde de gehele test. Begonnen werd om het brood te laten rijzen, na de test met de paashaas moest het brood worden afgebakken. De jongens hadden het beste brood bereid, de meiden hadden onvoldoende zout.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1

1 Minuutje → Konijnenhok bouwen

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om binnen één minuut een konijnenhok te bouwen? Nee. Ghino en Rick moesten een hok bouwen voor een groot konijn. Dit lukte niet.

De Oven → Schoolspullen

Vraag Notities
Wat gebeurt er als de temperatuur wordt opgeschroefd? Bij 250 graden begonnen de schoolspullen te roken. Bij 300 graden begon het branden, maar toch werd besloten om de temperatuur nog naar 500 te verhogen. De spullen brandden totaal weg.

Handsfree bellen

Vraag Notities
Wat is de beste manier om handsfree te bellen zonder oordoppen? Eerst werden van diverse methoden eruit gefilterd door te schudden en dan te bekijken of het bleef zitten. De drie beste methoden werden de muts, de tye rips en het elastiek. Deze werden verder getest. Arjan en Tom moesten onder het bellen een parcours afleggen op de fiets en gekeken werd of het bleef zitten en of de boodschap overkwam. Dit lukte bij de muts en het elastiek, de tye rips sneuvelden op het laatste moment doordat de telefoon er tussenuit viel. Als laatste moesten Arjan en Tom om beurten in een bal en werden ze gebeld. Dit lukte bij beiden niet.

Ondersteboven → Gitaar spelen

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om ondersteboven gitaar te spelen. Ja, maar het wordt er niet beter van. Niet uitgezonden, maar te zien op de site van Checkpoint. Ondersteboven hangend probeerde Arjan het oud-Hollandse liedje Eén, twee, drie, vier, hoedje van papier te spelen en te zingen. Dit lukte wel, maar klonk vals.

Aflevering 6

Onbreekbaar? → Zwaailicht

Getest product Notities
Zwaailicht. Allereerst werd geprobeerd het licht met de handen kapot te krijgen. Dico en Ghino trokken het snoer kapot, maar de lamp zelf was nog heel. Ghino probeerde hem kapot te slaan, maar dit lukte niet. Het zwaailicht brak echter toen Dico erop ging staan (level 2). Uiteindelijk werd besloten de auto, waar het stoplicht vanaf kwam, aan een onbreekbaarheidstest te onderwerpen. Deze werd aan het gewicht van de tank blootgesteld en overleefde de impact niet.

Jongens/Meiden Test → Stresstest

Uitdaging Winnaar Notities
Kalm blijven met vinger in de vingerguillotine. Meiden. Ghino en Ghislaine moesten hun eigen vinger in de guillotine steken en de bekende illusionist Ray Joël sloeg de guillotine dan door. De hartslag werd gemeten en degene met het kleinste verschil in de hartslag, won. Ghino had een verschil van 20. Ghislaine won de test met 15.
Spiraal. Jongens. Om de stress op te voeren, vielen er vanaf een loopband delen van een servies en stond er boven het hoofd van Ghino en Ghislaine nog een emmer water die na anderhalve minuut omviel. Uiteindelijk kwam Ghino veel verder dan Ghislaine.
Geblinddoekt onder een vorkheftruck liggen. Meiden. Ghislaine en Ghino moesten om beurten op een bed liggen. Een vorkheftruck beladen met stalen buizen werd langzaam naar omlaag gebracht en op het moment dat iemand het niet meer trok, moest hij/zij stop zeggen. Ghino trok het niet meer na 42 seconden, Ghislaine maakte de hele test af en won daarmee.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1

De Oven → Mobiel en mp3-speler

Vraag Notities
Kan er met 200 graden nog worden gebeld en na 350 graden nog muziek worden geluisterd? De temperatuur werd opgevoerd en beide apparaten gingen kapot. De test werd echter vervolgd totdat ze volledig waren gesmolten.

Kauwgom

Vraag Conclusie Notities
Met welke soort kauwgom kunnen de beste bellen worden geblazen? Bubblegum. Arjan probeerde met evenveel bubblegum als met gewone kauwgom bellen te maken. Bubblegum won dit met overtuiging.
Kan er met veel bubblegum een extra grote bel worden geblazen? Ja. Er werd een klont bubblegum gemaakt en deze werd voorzien van een ventiel. Met behulp van een pomp werd deze vervolgens opgeblazen.
Hoe lang kan een kauwgom worden uitgerekt? Bubblegum: 1,20
Gewone kauwgom: 1,80
Vanaf het dak van de loods werd de kauwgom vanuit de mond uitgerekt.
Hoe kunnen kauwgomvlekken het best worden verwijderd? Zie Notities Eerst werd er kauwgom gekauwd en dit werd vervolgens op de broek, in het vloerkleed, op het T-shirt en op de bank gesmeerd. Allereerst werd pindakaas geprobeerd om de kauwgom in het vloerkleed te verwijderen. Dit werkte wel, maar er bleef een pindakaasvlek over. Vervolgens werd het vieze T-shirt in de vriezer gelegd en daarna werd er een hogedrukreiniger gebruikt om de kauwgom van de broek te spuiten. Dit werkte. Daarna werd gekeken naar het T-shirt. De kauwgom ging eraf. Over de bank werd vloeibare stikstof gegoten en de kauwgom brak eraf.

De windtunnel → Trouwen

Vraag Conclusie Notities
Kan er bij storm worden getrouwd? Als het erop aankomt, kan het. Eerst moest Ghislaine een trouwjurk aan en Arjan een trouwkostuum. Vervolgens vroeg Arjan Ghislaine ten huwelijk met ringen en dit lukte.

Aflevering 7

Ondersteboven → In elkaar zetten

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om ondersteboven hangend met bouwstenen te werken? Nee. Ghino kreeg een doos bouwstenen, maar de doos (met inhoud) viel bijna gelijk op de grond.
Is het mogelijk om ondersteboven hangend een stoel in elkaar te zetten? Dat is niet handig. Ghino kreeg de stoel niet in elkaar.
Is het mogelijk om ondersteboven een doos in elkaar te vouwen? Dit kan uitstekend. De bovenkant niet helemaal juist, maar daar moesten ook spullen in.

Jongens/Meiden Test → Bouwvakkers

Uitdaging Winnaar Notities
Een straat leggen. Jongens. Met zand, straathamers en trilplaten moest er met stenen een straatje worden gemaakt. Ze gingen gelijk op, maar uiteindelijk waren de jongens als eerste aan het trillen toe en zij wonnen de test.
Metselen. Meiden. Er moest een vooraf bepaald patroon gemetseld worden. Eerst moest er metselmortel worden gemaakt en daarmee moest het muurtje gemetseld worden. De meiden deden dit uiteindelijk beter.
Binnen 20 minuten een dak bedekken. Meiden. De daken zouden getest worden wanneer ze klaar waren. De meiden hadden aanzienlijk minder tijd nodig dan de jongens en in tegenstelling tot bij de jongens kwam er geen water door.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1

De Oven → Milkshake en cola

Vraag Notities
Meestal wordt dit koud gedronken, maar wat gebeurt er als het heel erg warm wordt? Het bekertje milkshake schroeide bij het oplopen van de temperatuur weg. Het blikje cola werd eerst zwart, maar bij 500 graden weer wit.

Frisdrank

Vraag Conclusie Notities
Welke drank heeft het meeste suiker, welke de minste? Yoghurtdrank: 16
Sinas: 14
Chocolademelk: 14
Cola: 12
Lemondrink: 11
Sinaasappelsap: 10
Ice tea: 8
Melk: 6
Eerst moesten Arjan en Dico inschatten welk van de acht dranken volgens hen het meeste suiker bevatte. Dit was in aflopende volgorde: cola, lemondrink, sinas, ice tea, yoghurtdrank, chocolademelk, melk en sinaasappelsap. Vervolgens werd met een medewerker van een universiteit het suikergehalte van alle dranken bepaald met behulp van kopersulfaat. De uitslagen werden gepresenteerd in aantal suikerklontjes per 500 ml.
Kan men zelf cola maken? Het is niet eenvoudig. Met behulp van oliën, suiker en bubbelwater werd er een cola gemaakt. Deze werd geproefd, maar bleek bijzonder zuur. Ook met extra suiker erbij werd deze niet lekker bevonden.
Dranken met koolzuur (geen specifieke vraag) Appelsap is het lekkerst. Van koolzuur aan yoghurtdrink toevoegen werd besloten dat het niet echt iets toevoegt. De chocolademelk, sinaasappelsap, tomatensoep en melk werd niet lekker gevonden. Appelsap werd wel lekker gevonden en ook yoghurt met prik. De appelsap werd het lekkerst gevonden.
Welke soort frisdrank geeft de beste boeren? Cola. De lemondrink werd als eerst getest en gaf een boer van 96,9 dB hard. Daarop volgde de sinas, dit was 96,1 dB. De favoriet cola won de test met 99 dB.

Extra voetbalaflevering

In deze speciale aflevering werden eerder uitgezonden testen uitgezonden die met ballen te maken hadden, dit omdat het WK voor de deur stond. De tests die werden uitgezonden, waren EHBP (seizoen 2, aflevering 13), Balgevoel (seizoen 1, aflevering 11) en Voetbaltest (seizoen 1, aflevering 4).

Aflevering 8

Psychotest

Vraag Conclusie Notities
Kletsen meiden echt meer dan de jongens? Nee Twee jongens en meiden van Checkpoint krijgen een fragment van The Matrix te zien en kregen na afloop drie vragen over de film. De antwoorden waren echter niet van belang, aangezien Klaas wilde weten hoe lang ze praten. Daarvoor hield hij stiekem een stopwatch in zijn hand. Het vooroordeel werd echter ontkracht: de meiden praatten 1:47 en de jongens 2:37 .

Ontsnappen

Vraag Conclusie Notities
Is er een manier om uit een raam te ontsnappen bij huisarrest? Een laken werkt het beste. De eerste methode die werd geprobeerd, was door lakens aan elkaar te knopen en naar beneden te klimmen. Dit werkte op zich wel, maar Tom had moeite om naar beneden te komen. De tweede methode was het aan elkaar knopen van t-shirts, waaraan Ghino naar beneden probeerde te klimmen. De knopen hielden echter niet, waardoor Ghino viel. Ook vuilniszakken kwamen niet door de test en datzelfde gold voor aan elkaar geknoopte schoenveters. Hierdoor bleef toch het laken het geschiktst bevonden.

De Oven → Frites en pizza

Vraag Conclusie Notities
Wat gebeurt er als je een pizza 4 minuten in een 600 graden warme oven zet in plaats van 12 minuten 200 graden? Dat gaat niet. Na anderhalve minuut begon de pizza al te roken, maar was nog rauw. De 4 minuten werden volgemaakt, maar de pizza en patat vlogen in brand en waren niet meer eetbaar.

Jongens/Meiden Test → Handiger

Uitdaging Winnaar Notities
Een wc repareren. Gelijkspel. Op het moment dat de jongens en de meiden aan de trekker trokken, ging de wc kapot en kregen ze 15 minuten om hem te repareren. De jongens waren eerder klaar dan de meiden. Bij de meiden werkte de wc weer, maar bij de jongens werd geconstateerd dat deze meer kapot was gegaan dan bij de meiden. Het was lastig te vergelijken en daarom besloot Klaas dat het een gelijkstand was.
Een tafel repareren. Jongens. Eerst sloeg Klaas twee tafels in twee en de bedoeling was dat deze zo snel mogelijk gerepareerd werd, het kleedje er weer werd opgelegd en de attributen ook. Vervolgens werd gekeken of een emmer erop kon blijven staan, hoe recht de twee helften op elkaar staan en naar de tijd. De emmer en de helften waren allebei gelijk, maar qua tijd was er wel verschil, in het voordeel van de jongens.
Een deuk uit een auto krijgen. Meiden. In een auto werd aan beide kanten een deuk gemaakt en deze moesten weggehaald en overgespoten worden. De jongens waren zeer lomp en bij het overspuiten de volledige deur gespoten. De meiden bleken aanzienlijk beter.
Uiteindelijke winnaar. Gelijkspel. Eindstand: 2-1.

Onbreekbaar? → Blackbox

Getest product Notities
Black box. Toen bleek dat Dico en Rick al moeite hadden om de black box op te tillen, besloot Klaas de eerste twee levels (met handen kapot maken en gooi- en smijtwerk) over te slaan en gelijk over te gaan naar level 3. Met een quad werd er totaal geen schade aangebracht. In level 4, het gewicht van een tank, werd de black box staand onder een 60.000 kilo zware tank gelegd. Op een deuk na was de box nog volledig intact en lag er zelfs een stuk van de tank op.

Aflevering 9

1 Minuutje → ADO-kamer transformeren naar Ajax-kamer

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om binnen één minuut een ADO-kamer transformeren naar een Ajax-kamer ? Vrijwel zeker niet. Klaas vond het wel een 'leuke poging', maar het behang van Ajax was duidelijk niet proper opgeplakt.

Jongens/Meiden Test → Cowboy vs Cowgirls

Uitdaging Winnaar Notities
Schieten. Jongens. Ghino en Ghislaine moesten binnen twee minuten zo veel mogelijk flesjes van een bar af schieten. Een stilstaand flesje leverde één punt op, een bewegende twee. Ghislaine begon en schoot twee stilstaande flesjes om, Ghino had één op een treintje en schoot bovendien nog een stilstaande door. Hij werd tot winnaar uitgeroepen.
Linedancen. Meiden. Ghino en Ghislaine moesten meedansen in een groep linedancers. Ghislaine deed dit beter.
Een koe vangen met een lasso. Meiden Ghino en Ghislaine moesten om beurten een lasso om een nepkoe gooien. Als ze erin slaagden om het vanaf het paard te gooien, werden er 60 seconden afgetrokken. Geen van beiden slaagden ze erin om het vanaf het paard te doen. Uiteindelijk deed Ghino er 7:30 over, Ghislaine 6:54.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Onbreekbaar? → ME-schilden

Getest product Notities
ME-schilden. Met level 1 (handen) gingen alleen de randen eraf. Erop staan en gooien (level 2) leverde helemaal niets op. In level 3 gingen Dico en Rick met de fiets en de quad er overheen. Ook dit leverde niet veel op. Uiteindelijk werd er in level 4 met een 60.000 kilogram wegende tank overheen gereden. De handgrepen werden platgedrukt, maar toch kwam het schild door de test heen.

De Oven → Ovenhandschoen

Vraag Conclusie Notities
Is er verschil tussen normale een hittebestendige ovenhandschoenen? De hittebestendige gaat eerder in de fik. Op het moment dat de handschoenen in een 660 graden warme oven werden gelegd vloog de hittebestendige gelijk in brand.

Banden opblazen

Notities
De vrachtwagenband klapte uit elkaar met 110 dB. Vervolgens werd deze test nog een keer herhaald met de band in een bak. Die knal gaf 125 dB. Vervolgens werd een tractorband in een buis gelegd en opgeblazen. Hij knalde uit elkaar met 108 dB. De laatste test was met het opblazen van een vliegtuigband. Dit gaf 105,6 dB.

Aflevering 10

Onbreekbaar? → Wasmachine

Getest product Notities
Wasmachine. Met level 1 (handen) werd het deurtje eraf gebroken. Vervolgens werd in level 2 de wasmachine een aantal keer gekanteld en erop gestaan, maar dat leverde niet veel op. Omdat de fiets en de quad (level 3) niet echt praktisch werden bevonden voor de wasmachine, werd direct overgegaan op level 4 (tank). De wasmachine werd volledig platgedrukt.

De Windtunnel → Het ochtendritueel

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om bij windkracht 8 tanden te poetsen? Ja. Dit ging ze goed af.
Is het mogelijk om bij windkracht 8 haren in de gel te zetten? Ja. Ook dit lukte.
Is het mogelijk om bij windkracht 8 te plassen? Dat gaat moeilijk. Bij Dico ging het redelijk, Rick had er meer moeite mee.

Jongens/Meiden Test → Tuinman vs tuinvrouw

Uitdaging Winnaar Notities
Planten in de grond zetten. Meiden. De bedoeling was om een tuin mooi aan te leggen. Degene die dit het beste deed won deze test. Dit was Romy.
Checkpoint-logo in een vak snijden. Gelijkspel. De bedoeling was om een Checkpoint-logo in een vak te snijden. Karl kon geen keuze maken en riep een gelijkstand uit.
Drie takken van een boom af zagen en verpulveren. Jongens. Dit ging om de snelste tijd. Op het moment dat de laatste tak was verpulverd, werd de tijd gestopt. Ghino deed er 10:37 over, Romy 11:05.
Uiteindelijke winnaar. Gelijkspel. Eindstand: 2-2

De Oven → Geld in een kluisje

Vraag Notities
Is het bestemd tegen wat hitte? De kluis in kwestie was een blauw kistje van metaal. Deze werd in de oven gezet met een temperatuur van 1000 graden. Het biljet was al gauw verdwenen, maar de munten waren nog herkenbaar.

Kluiskraken

Vraag Notities
Kan een kluis worden gekraakt zonder code of sleutel? De kluis werd op slot gedaan. Als eerste werd geprobeerd de kluis met een grote hamer open te breken. Dit leverde alleen van schrammen op. Ook met een koevoet en een hamer tussen de scharnieren lukte niet. Het bleek dat de veiligheidsscharnieren aan de binnenkant op hun plaats waren geschoten, waardoor de kluis nog verder op slot ging. Ook een cirkelzaag werkte niet. Vervolgens werd de kluis naar buiten gereden en blootgesteld aan een hydraulische schaar. De kluis ging helemaal kapot, maar de inhoud ook.

Aflevering 11

Onbreekbaar? → Helm

Getest product Notities
Helm. Met de handen werden er een aantal onderdelen afgebroken, maar dit was maar heel weinig. Gooien en erop staan leverde ook niet schade op. Met de quad kwam er totaal geen schade. Al gauw werd op de tank over gegaan. Hij lag aan stukken.

Faken dat je ziek bent

Vraag Notities
Kun je ziek zijn 'faken'? Geprobeerd werd om de temperatuur omhoog te brengen door het drinken van thee. Dit werkte wel, maar stel dat men geen thee dronk. De thermometer werd tegen een gloeilamp gehouden. Maar ook tranen was een punt dat getest werd. Dit werd gedaan met behulp van uien en het opsmeren van inhalatiezalf. Dit werkte allebei niet. Vervolgens werd geprobeerd een rood gezicht te krijgen door ondersteboven te hangen en te schuren met bodyscrub handschoenen. Ook dit werkte niet goed. Ook in het gezicht slaan leverde niet veel op. Een klam gezicht was de volgende methode en dit werd werd geïmiteerd met pannenkoeken op het gezicht en met een waterkoker onder een paraplu staan. Dit werkte allebei. Als laatste werd geprobeerd om braaksel na te maken. Met verschillende ingrediënten in een blender werd dit gedaan. Vervolgens deden ze alsof ze moesten overgeven en dit lukte.

De Oven → Tanden en lenzen

Vraag Notities
Wat gebeurt er met een kunstgebit? In een oven van bijna 1000 graden waren de lenzen al gauw weg, maar de tanden waren er nog. Die waren uit het gebit gesprongen.

Jongens/Meiden Test → Reddingsbrigadier

Uitdaging Winnaar Notities
Iemand uit het water redden. Jongens. Arjan en Luara moesten beiden een drenkeling redden. Arjan deed dit het beste.
Reanimeren. Jongens. Arjan en Luara moesten om beurten een reanimatie uitvoeren bij een testpop. Arjan deed dit uiteindelijk net iets beter.
Drenkelingen redden. Jongens. Ghislaine en Dico kwamen Luara en Arjan helpen bij deze test. Het verhaal was dat er een boot was omgeslagen en er drenkelingen moesten worden gered. De jongens deden hier 2:55 over, de meiden 6:10 en hiermee werden de jongens duidelijk tot winnaar uitgeroepen.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 3-0

Aflevering 12

Onbreekbaar? → Onbreekbare radio

Getest product Notities
Onbreekbare radio. Met level 1 (handen) was er totaal geen schade. Het tweede level met het erop staan en laten vallen leverde ook geen schade op. De fiets en de quad van level 3 haalde ook niets uit, want de radio bleef spelen. Echter: de tank vernielde de radio volledig.

1 Minuutje → Auto verven

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om binnen één minuut een auto geel te verven? Ja. Met rollers en spuitbussen werd de auto onder handen genomen. De kleuren waren niet effen, maar het lukte wel.

Jongens/Meiden Test → Jongens vs Meiden Goochelaar

Uitdaging Winnaar Notities
Een kaarttruc doen. Meiden. De kaarttruc die gedaan werd, was het kiezen van een kaart uit een stapel, deze halverwege terugleggen op de stapel en dat de gekozen kaart dan tevoorschijn wordt gehaald halverwege de stapel. Ghislaine deed dit het beste.
Een grote truc doen. Jongens. De truc moest goed worden aangekleed en worden voorzien van muziek. Uiteindelijk hadden de jongens de beste techniek en deze wonnen de test.
Wisseltruc. Meiden. Eerst werd de teamgenoot in een cabine vastgebonden met kettingen en de bedoeling was om van plaats te wisselen. Winnaar was degene die dit het snelste deed. De meiden deden er 17 seconden over, de jongens 1:13 en hiermee wonnen de meiden.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1

De Oven → Hittebestendige materialen

Vraag Conclusie Notities
Houdt brandweerkleding het in een oven van 1000 graden? Als het echt warm wordt niet. De kleding vatte al vlam voordat het in de oven lag.

Alternatief Waterskiën

Vraag Notities
Kun je waterskiën met huis- tuin en keukenproducten? De eerste test was met piepschuim. Dit werkte totaal niet. De tweede test was met een toetsenbord en ook dat ging niet. De derde test was met dienbladen. Hoewel er goede hoop was, werkte het niet. De vierde test was met een strijkplank en dit werkte wel. De laatste test was met een opblaasbadje en dat werkte niet.

Aflevering 13

In deze special werd een compilatie vertoond van de beste fragmenten uit het derde seizoen. Dit waren: de onbreekbaarheidstest met het zwaailicht, de J/M politietest en acrobatentest, de verpakkingentest, de stikstoftest, de fietsturbo en de kluiskraak. Ook werden er nog enkele nieuwe tests getoond.

Onbreekbaar? → Wc-elementen

Getest product Notities
Toiletpot en wc-bril Bij level 1, met de handen, werd er aan beide artikelen geen schade toegebracht. In level 2 viel de toiletpot echter kapot. De wc-bril bleef wel heel. Ook met de fiets en de quad (level 3) werd er geen schade aan de bril toegebracht en hij overleefde ook de tank van level 4.

De Windtunnel → Feestvieren

Vraag Conclusie Notities
Kan er bij harde wind worden gefeest? Dat blijft een lastig verhaal. Gespeeld was dat Ghislaine jarig was en dat dat gevierd werd. Dit werd echter gedaan bij windkracht 9. Alle versiering waaide echter weg en ook Ghislaine zei dat ze het niet nog een keer zou doen.

Jongens/Meiden Test → Compilatie

In de voorgaande twaalf afleveringen werd er bij de Jongens/Meiden Tests drie keer gelijk gespeeld, vier keer wonnen de jongens en de meiden vijf keer. De meiden wonnen seizoen 3 dus nipt. Er werd een compilatie getoond van tests. Dit waren: politieagent en acrobaat.

De Oven → Glas en steen

Vraag Notities
(poging om dit te smelten) Een bloempot werd samen met een colafles in een oven gelegd. De temperatuur werd omhoog gebracht naar 1200 graden en beide artikelen smolten.

Kijkcijfers zaterdagafleveringen

Datum Aantal kijkers Marktaandeel
17 april 2010 106.000 11,8%
24 april 2010 101.000 11,9%
1 mei 2010 129.000 13,2%
8 mei 2010 123.000 12,6%
15 mei 2010 61.000 7,7%
22 mei 2010 113.000 14,7%
29 mei 2010 165.000 18,9%
5 juni 2010 21.000 3,0%
12 juni 2010 113.000 14,1%
19 juni 2010 129.000 13,0%
26 juni 2010 111.000 13,7%
3 juli 2010 119.000 14,4%
10 juli 2010 142.000 17,8%
17 juli 2010 152.000 17,6%

Seizoen 4

Aflevering 1

De Achtbaan → Cadeautje inpakken

Vraag Antwoord Notities
Kan er in de achtbaan een cadeautje ingepakt worden? Nee. Ghino probeerde een knuffelbeest in te pakken. Dit lukte hem niet.

Jongens/Meiden Test → Jongens vs Meiden Geheim Agent

Uitdaging Winnaar Notities
Geheim Agenten Test Meiden Deze test vond plaats op een terrein met illegale praktijken. De jongens en de meiden moesten uitzoeken wat er precies gebeurde. Uiteraard mochten ze niet gesnapt worden. Verder moesten ze een camera plaatsen om vast te kunnen leggen wat er gebeurt (er werd in dieren gehandeld). Daarna moesten ze bewijsmateriaal fotograferen om de verdachten te kunnen oppakken. De meiden deden dit het beste.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 1-0.

Top Secret → Stiekem gamen

Onderwerp Notities
Stiekem gamen. In een kast werd een dubbele achterwand gebouwd. Daarin werd de spelcomputer en de tv verstopt. Het idee was dat als de ouders binnen zouden komen, dat de kast snel zou worden omgedraaid en ze dus van niks zouden weten. Echter: het is ook mogelijk dat de ouders niet werden gehoord en dat de kast niet op tijd zou kunnen worden omgedraaid. Daarom werd een stil alarm gemaakt, bestaande uit een mat een een lampje dat ging branden als er iemand op de mat staat. Op dat moment moet de kast worden omgedraaid.

Vacuüm

Vraag Notities
Wat is vacuüm? Vacuüm is de afwezigheid van lucht. Bij een proef werden spekjes en negerzoenen onder een stolp gedaan en er werd een vacuüm in gecreëerd. Doordat het lucht eruit werd gezogen, zwelde het snoepgoed op. Vervolgens werd er een wekker onder de stolp gelegd, eerst zonder en daarna met vacuüm. Eerst was het 83 dB, bij de tweede test met vacuüm daalde de geluidssterkte vanaf 67.
Waar kan vacuüm voor gebruikt worden? Er werd een poging gedaan om een kleine koffer in te pakken met grote spullen. De spullen (waaronder een grote teddybeer, schoenen, shirts en een groot hoofdkussen) werden in een plastic zak gedaan en vervolgens werd met een stofzuiger de lucht eruit gezogen. Alles paste erin.
Wat is de kracht van vacuüm? Er werd een vacuüm gecreëerd in een zwaar metalen containertank. De tank werd volledig in elkaar gedrukt.

Aflevering 2

De Achtbaan → Chocoladepinda's sorteren

Vraag Antwoord Notities
Is het mogelijk om tijdens een achtbaanrit chocoladepinda's te sorteren? Ja, maar het rendement is niet erg hoog. Tom kreeg bij een achtbaanrit een kom met gekleurde chocoladepinda's mee en moest de blauwe eruit halen. Tijdens de rit vielen bijna alle pinda's uit de kom. Uiteindelijk waren er nog drie over.

Jongens/Meiden Test → Jongens vs Meiden Coureur

Uitdaging Winnaar Notities
Test over het inschattingsvermogen. Jongens Ghino en Myrthe moesten met een muur op een wand af rijden en er zo dicht mogelijk voor tot stilstand komen. Ze kregen beiden drie pogingen, maar als ze te laten stopten, was het meteen afgelopen en telde de laatste poging. Myrthe ging gelijk door de muur heen, Ghino daarentegen wist hem voor de muur nog één keer te stoppen voordat hij er doorheen ging.
Een quad met caravan parkeren. Jongens Degene die dit het snelste deed, won. Daarnaast stond er een testpop (Truus) op het parcours en als deze omviel, kwamen er 60 strafseconden bij. Ghino deed er 6:50 over. Hij tikte de paspop aan, maar deze viel niet om, daarom in plaats van 60, 30 strafseconden, wat hem een eindtijd van 7:20 gaf. Myrthe kreeg het niet voor elkaar: haar poging werd na 7:30 afgebroken.
Motorrace. Jongens Ghino en Myrthe moesten met een minibike twee rondes afleggen op een racecircuit. Myrthe crashte tijdens de race en Ghino kwam eerder over de finish.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 3-0.

Net als in de film "weggeblazen worden"

Onderwerp Notities
Weggeblazen worden. Dico werd 'keihard weggeblazen' met een jerksuit aan. Daaraan werd een staalkabel bevestigd. Na een demonstratie werd een scène opgenomen met deze filmtechniek. Het idee was dat Ghino een conflict had met Dico en op het moment dat Ghino op hem schoot, werd Dico aan de staalkabel door een aantal dozen heen getrokken.

Rakettest

Vraag Notities
Is het mogelijk om zelf een raket te bouwen? Er werd een chemische reactie tussen azijn en bakpoeder gecreërd en daarmee werd een poging gedaan om kleine kokers van filmrollen te lanceren. De eerste keer explodeerden deze, de tweede keer lukte het wel. Als tweede test werden colaflessen gelanceerd. De flessen werden met water gevuld en er werd gepompt. Uiteindelijk ging de raket de lucht in. De laatste test werd gedaan met een ontbrandingsmotor uit een vuurpijl. Op het eind zou deze motor ontploffen en die ontploffing zou een parachute loslaten. De raket werd gebouwd, geschilderd en op een windstil moment gelanceerd. Na een paar seconden daalde hij aan de parachute weer omlaag.

Aflevering 3

De Achtbaan → Bloemschikken

Vraag Antwoord Notities
Is het mogelijk om tijdens een achtbaanrit te bloemschikken? Ja. Ghislaine had drie bloemsoorten mee in de achtbaan en ze slaagde erin een bos te creëren.

Jongens/Meiden Test → Jongens vs Meiden Douanier

Uitdaging Winnaar Notities
Productkennis. Meiden Om beurten kregen Ghino en Luara een koffer. De eigenaar van deze koffer moest worden aangesproken en moesten de spullen op echtheid controleren. Ghino vond geen valse artikelen, Luara vond er drie en won de test.
Met behulp van röntgenapparatuur illegale spullen uit koffers pikken. Jongens In totaal vond Luara drie producten, Ghino het dubbele.
Een koffer inspecteren. Jongens Ghino en Luara moesten om beurten de eigenaar van de koffer aanspreken en zijn koffer inspecteren. Geen van beiden vonden ze alle producten, maar Ghino gedroeg zich het meest professioneel en daarom werd hij tot winnaar uitgeroepen.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1.

Psychotest

Vraag Conclusie Notities
Kan muziek echt prestaties beïnvloeden? Het heeft invloed, maar er is geen betere. Dico en Ghino kregen 10 minuten tijd om twee katten te schilderen en dit werd eerst gedaan met stevige muziek en daarna met rustige klassieke muziek. Bij de stevige muziek werd ruiger geschilderd, terwijl Dico aangaf dat hij bij de klassieke muziek bijna een stoel nodig had om te gaan zitten.

Magneten

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om met magneten cola uit de koelkast te halen? Ja. Rick en Jasper kregen een magneet die met een touw aan een stok was gebonden. Vanaf een bank trachtte Rick de magneet tegen de koelkastdeur te werpen om deze te openen. Na een aantal pogingen lukte dit. Vervolgens trachtte Jasper een blik cola uit de koelkast te vissen. Ook dit lukte.
Is het mogelijk om met magneten een fiets aan een paal te hangen? Ja. De paal van een verkeersbord werd gebruikt voor deze test. De magneet werd er tegenaan gehangen en bleek inderdaad sterk genoeg om de fiets eraan te hebben.
Is het mogelijk om met magneten geld uit een vijver te vissen? Ja. Voor deze test werd een sterke elektromagneet gebruikt en een bassin dat met munten was gevuld. Klaas schakelde de magneet in vlak boven het wateroppervlak en alle munten werden aangetrokken.

Aflevering 4

De Achtbaan → Bestellen

Vraag Antwoord Notities
Kan er in de achtbaan een bestelling worden doorgebeld? Ja. Luara kreeg een lijst met een bestelling en een mobiel mee en moest tijdens de rit naar een snacktent bellen. De bestelling kwam goed door.

Jongens/Meiden Test → Jongens vs Meiden Lesgeven

Uitdaging Winnaar Notities
Kinderen een liedje aanleren. Meiden Van tevoren kregen Tom en Myrthe een liedje aangeleerd. Deze moesten ze vervolgens overbrengen aan 20 kinderen. Myrthe deed deze deze test het best.
Een groep kinderen begeleiden. Jongens Myrthe moest de kinderen begeleiden naar een basketbalveld en Tom weer terug. Dit werd bemoeilijkt doordat de klas expres alles ging saboteren (bijvoorbeeld verstoppen of stiekem weglopen). Tom lette hierbij meer op de veiligheid door over een zebrapad over te steken en won daarmee.
Lesgeven. Meiden Zowel Tom als Myrthe kregen van tevoren 10 minuten om een les voor te bereiden over respectievelijk de Irrawaddydolfijn en de Euraziatische lynx. Myrthe werd tot winnaar uitgeroepen.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Top Secret → Geheime bergplaatsen

Onderwerp Notities
Geheime bergplaatsen. Een kleine spelcomputer werd verstopt in een uitgehold boek.

Helium

Vraag Conclusie Notities
Is het mogelijk om een bal verder te slaan? Nee. Er waren twee strandballen. Eén werd met helium gevuld, de andere met gewone lucht. Ghislaine smashte beide ballen over een volleybalnet heen. Het scheelde niet veel, maar het was duidelijk dat helium als vulling voor een bal geen extra voordelen heeft.
Kunnen er grotere sprongen mee gemaakt worden met een skippybal en derhalve sneller een parcours kunnen afleggen? Nee. Ghislaine deed 19 seconden over de bal met gewone lucht. Bij de met helium gevulde bal crashte ze en dus werd besloten de test opnieuw te doen. Ze finishte in 18 seconden. Het voelde niet anders, maar volgens Ghislaine "is het wel leuk".
Knalt helium harder dan lucht? Ja Twee ballonnen werden opgeblazen met lucht en helium totdat ze knalden. De ballon met lucht ontplofte bij 103,9 dB. De ballon met helium had precies 113 dB.
Hoeveel heliumballonnen zijn nodig om een paar schoenen of een konijn te laten zweven? Respectievelijk 200 en 400. Voor iedere 15 gram waren twee ballonnen nodig (uitgezocht m.b.v. een stift die 15 gram woog en met twee ballonnen de lucht in ging). De schoenen wogen 1500 gram. Daarvoor werden 200 ballonnen opgeblazen en losgelaten. De schoenen gingen inderdaad de lucht in. Het mandje met het konijn woog 3000 gram. Met 400 ballonnen werd het geheel de lucht in gestuurd.
Toepassing voor helium. Zie Notities Tom kreeg een volle rugzak om, waar een enorme tros ballonnen aan werd gehangen. Het voelde een stuk lichter aan.

Aflevering 5

De Achtbaan → Patat eten

Vraag Antwoord Notities
Kan er in de achtbaan patat worden gegeten Ja, maar het wordt wel een kliederboel. Ghino kreeg een portie patat met mayonaise mee en moest deze opeten. Hij slaagde erin om enkele frieten op te eten, maar morste wel mayonaise.

Jongens/Meiden Test → Jongens vs Meiden Tv presentator

Uitdaging Winnaar Notities
Nieuws presenteren vanaf de autocue. Meiden Het nieuwsbericht dat ze moesten lezen, was bemoeilijkt met behulp van struikelwoorden, waaronder ammoniakramp en pennenetui. Uiteindelijk maakte Myrthe vier fouten en Ghino zes.
Het weer presenteren Meiden Myrthe en Ghino moesten voor een groene chroma key wand een weerbericht presenteren. Volgens Klaas maakte Ghino er "een potje" van met de landenherkenning, waardoor hij de meiden tot winnaar uitriep.
Op locatie verslaggeven. Meiden Zowel Myrthe als Ghino moesten verslagbrengen van een autobrand. Myrthe werd tot winnaar uitgeroepen.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 3-0.

Luxe

Luxeartikel Notities
Flatscreen Van een televisietoestel werd een flatscreen gemaakt met behulp van spiegels. De televisie werd in een kast gelegd met het scherm naar boven en met behulp van een 45 graden hangende spiegel aan het plafond het beeld geleid naar een andere spiegel die aan de muur hing.
Airco Een schoenendoos diende als behuizing. Voor de verkoeling werden koelelementen gebruikt. Aan beide kanten van de doos werden gaten gemaakt voor de ventilator, afkomstig uit een computer. Verder werd er nog een voeding geplaatst voor de stroom.
Bubbelbad De basis was een gevuld bad. Een scheetzak werkte niet. Een luchtpomp werkte wel, maar daar was hulp bij nodig met het pompen. Uiteindelijk bleken aquariumpompjes de uitkomst. Dit was subtiel, maar wel constant en er hoeft niets voor gedaan te worden.

Net als in de film → "De vechtscène"

Onderwerp Notities
De vechtscène. Stuntman Henk legde uit dat bij een filmgevecht er zo'n 30 à 40 centimeter afstand zitten. Maar als de persoon die werd geslagen met de rug naar de camera staat, wordt dit niet gezien, doordat een camera geen diepte ziet. Daarna werd een scène opgenomen met deze filmtechniek. Eerst oefenden Ghino en Dico alle benodigde technieken. Het idee was dat Dico Ghino's plaats had ingenomen. Ghino sloeg Dico van de stoel af met behulp van een dienblad, trok hem aan zijn haren naar de bar, sloeg zijn gezicht op de bar en na nog enig gevecht sloeg Dico Ghino een fles op het hoofd.

Aflevering 6

De Achtbaan → Eten voorbereiden

Vraag Antwoord Notities
Kunnen er in de achtbaan gehaktballen worden gerold? Ja. Tijdens een achtbaanrit draaide Ghislaine in totaal zes gehaktballen.

Jongens/Meiden Test → Jongens vs Meiden Inschatten

Uitdaging Winnaar Notities
Drie kilo meel afwegen. Meiden Rick en Luara moesten uit het hoofd drie kilo meel in een bak doen. Rick had 1365 gram, Luara zat het dichtste bij met 2325 gram.
Inschatten hoeveel meter er op een wc rol zit. Jongens Luara schatte 450 meter wc-rol, Rick 13. Uiteindelijk bleek er 25 meter op de rol te zitten.
Afstand inschatten. Meiden Rick en Luara kregen een mat met een penaltystip en moesten die op 11 meter van het doel neerleggen. Luara slaagde erin de stip op precies 11 meter van de doellijn te leggen. Ze heeft echter niet nagedacht, maar de betonplaten van twee bij twee meter geteld en zo de plaats bepaald. Hierop werd besloten de test ongeldig te verklaren.

Er werd een beslissende test gedaan met een sloopkogel. Ook was er een tafel met televisie en de opdracht was om die zo te plaatsen, dat de kogel de televisie van de tafel af slaat, de tafel moest blijven staan. Degene die de tv het dichtst bij de sloopkogel durfde te zetten, won de test. Uiteraard was te dichtbij ook niet goed. Rick nam het meeste risico door hem het dichtste bij te zetten. Dit bleek verkeerd ingeschat, want de kogel raakte de tafel i.p.v. de tv en dus werd Luara tot winnaar uitgeroepen.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Energie

Activiteit Notities
Mobieltje opladen zonder stroom te gebruiken. Hiervoor werd een opwindbare zaklamp gebruikt waaraan gedraaid moet worden om hem te laten werken. Deze werd aangesloten op de mobiel. Vervolgens draaide Ghino aan de zwengel. De telefoon laadde inderdaad op.
Soep warm maken met de zon. Voor deze proef werd een filmspot gebruikt als zon. Een paraplu werd aan de binnenkant bekleed met folie en in het midden werd een zwarte pan met soep gezet. Na een half uur was de soep heet.
Een accu opladen met windenergie. Een electromotor werd omgebouwd tot windturbine en er werd een poging gedaan om daarmee een accu voor de scootmobiel op te laden. Klaas, Rick en Ghino maakten de windturbine, ze reden een goede accu leeg met de scootmobiel en de andere laadden ze ondertussen op. Toen de volle accu was leeggereden, werd de andere accu geïnstalleerd. Hij reed inderdaad.

Net als in de film → "De crashscène"

Onderwerp Notities
De crashscène. Stuntman Henk legde uit, dat vlak voordat de auto de acteur zou raken, hij zijn rechterbeen op de motorkap zet. Vervolgens de elleboog tegen de knie en de onderarm op de auto, zodat het één lijn werd. En vervolgens het been intrekken en kin naar de borst brengen. Daarna werd er een scène opgenomen. De ober van een restaurant (Jasper) werd geschept door een auto en een stukje meegesleurd. De bestuurder (Dico) remde af en de ober verdween in een winkelpui.

Aflevering 7

De Achtbaan → E-mailen

Vraag Antwoord Notities
Is het mogelijk om in de achtbaan een e-mail te sturen? Nee. Luara had een laptop mee in de achtbaan om een e-mail mee te schrijven. Ze slaagde er nog net in "hoi" te schrijven, voor de rest lukte het haar niet.

Jongens vs Meiden → Conducteur

Uitdaging Winnaar Notities
Treintickets controleren. Meiden In een treincoupé zaten een aantal passagiers die geen geldig vervoersbewijs bij zich hadden. De bedoeling was om er zo veel mogelijk uit te halen, bij een gelijkspel zou de tijd gelden. Dat laatste was echter overbodig, aangezien Luara alle vier de tickets wist te vinden, Tom miste er één.
Omroepen. Jongens Tom en Luara moesten een omroepbericht uit hun hoofd leren en deze omroepen. Tom deed dit beter.
Een minder valide in de trein helpen. Jongens Om beurten moesten Tom en Luara een minder valide in de trein helpen. Beide keren liet de minder valide persoon zijn koffer vallen. Luara kreeg een kritiekpunt omdat ze de koffer op het perron liet liggen, om eerst de persoon in de trein te helpen. Tom werd tot winnaar uitgeroepen.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1.

Top Secret → Hamster

Onderwerp Notities
Een geheime kooi maken voor een stiekem genomen hamster. Hiervoor werd een oud televisietoestel gebruikt. Eerst werd alle electronica eruit gehaald en daarna werd er in de lege televisiekast een kooi gebouwd voor de hamster. Vervolgens werd er een zwart scherm aan de voorkant gehouden. In het geval dat de ouders binnen zouden komen, zou de hamster direct verborgen kunnen worden.

Alternatief bestek

Vraag Notities
Wat is het beste alternatief voor bestek? Eerst werd er Hollandse pot met behulp van tuingereedschap (harkjes) en schoolgereedschap (liniaal en cd) op het bord gedaan en opgegeten. Daarna werd een poging gedaan met soep en spaghetti. Spaghetti werd gegeten met potloden en een kattenbak. Tomatensoep werd gegeten met een wc-rol die aan één kant is dicht geplakt. Dit ging goed. Bij de volgende test werd eerst gehakt, aardappels en doperwten met wortels fijngemalen in de blender. Vervolgens werd deze in een spuit gedaan en in de monden gespoten. Ook dit lukte. Als laatste werd er een "soepmachine" gemaakt. Door te trappen werd een wiel met kwasten aan het draaien gezet en de bedoeling was om zo de soep op te kunnen eten. Dit werd echter geen succes.

Aflevering 8

De Achtbaan → Haar in model brengen

Vraag Antwoord Notities
Is het mogelijk om in de achtbaan haar in model te brengen? Ja, maar de vriendin vindt het mogelijk niet leuk. Tom had een pot met gel mee in de achtbaan. Op het moment dat de wagen naar beneden zou gaan, had hij een hand gel genomen, maar toen de achtbaan naar beneden ging, kwam het in zijn mond.

Jongens vs Meiden → Gamen

Uitdaging Winnaar Notities
Ballonnen kapotschieten. Jongens Vanaf een hoogte liet Klaas zes ballonnen vallen en Dico en Myrthe moesten deze kapot schieten met een buks. Myrthe kreeg er geen enkele, Dico schoot er twee kapot.
De digitale flipperkast. Meiden In dit spel kreeg Dico assistentie van Rick en Myrthe van Luara. Er werd een flipperspel gespeeld met behulp van een auto. Door de portieren te bewegen, werden de flippers bediend. De jongens scoorden 535.000, de meiden 541.000.
Levensgroot Tetris. Jongens Eerst moest een Tetris-blok worden nagemaakt, daarna moest het worden neergezet in een Tetris speelveld. De meiden haalden 130 punten, de jongens 170.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1.

Net als in de film → "Brandend huis"

Onderwerp Notities
Uit een brandend huis springen. Er werd een kleine trampoline genomen. De bedoeling was dat Dico en Ghino met behulp van deze trampoline door een decor heen zouden springen. Uiteindelijk werd er vlak voor het decor een vuur gemaakt waar Dico en Ghino overheen sprongen.

Fiets stuk?

Onderwerp Notities
Band plakken zonder plakspullen. Het eerste alternatief dat werd getest, was kauwgom. Dit werkte niet. Daarna werd plakband geprobeerd en dit werkte wel.
Een alternatief voor de band. Eerst werd pur-schuim aangebracht op de velg. Terwijl dit droogde, gingen Dico en Ghino over op een ander alternatief: bubbeltjesplastic. Dit werkte. Pur-schuim werkte niet: de velg ging er al gauw doorheen.
Een alternatief voor het zadel. Hiervoor werd een rijzadel genomen.

Aflevering 9

Kat vs Hond → Jagen

Vraag Antwoord Notities
Wie van de twee kan het beste jagen? De hond. Voor deze test werd een fietswiel gebruikt dat met 10 km/h een touw oprolde. Aan dat touw zat een lokaas. De kat deed er 3 seconden over om het aas te pakken, de hond 1,5 seconde. Ook toen de snelheid werd opgevoerd naar 20 km/h had de hond hem al snel te pakken (ongeveer 3 seconden).

Jongens vs Meiden → Tandarts

Uitdaging Winnaar Notities
Tandsteen verwijderen. Jongens Na instructies te hebben gekregen van een ervaren tandarts kregen Rick en Luara de opdracht om tandsteen te verwijderen bij een patiënt. Beiden slaagden ze erin, maar Rick werd tot winnaar uitgeroepen, omdat zijn uitleg naar de patiënt toe beter was en hij ook meer handvaardigheid toonde.
Gat vullen. Meiden Een testpop had een gat in een kies en deze moest gevuld worden. Rick vergat echter de mond weer te sluiten en dus won Luara deze test.
Een afdruk maken van een gebit. Meiden Luara kreeg overduidelijk de beste afdruk.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Top Secret → Cd's

Onderwerp Notities
Opbergruimte in cd's maken. Eerst werd er een stapel cd-hoezen op elkaar geplakt. Vervolgens werd met behulp van een gatzaag een gat in de binnenkant van het geheel gemaakt. Daarin werd geld verstopt.

Alternatieve muziekinstrumenten

Vraag Notities
Kunnen er met huis, tuin en keukenspullen muziekinstrumenten worden gemaakt? Eerst werd een komkommer uitgehold en werd er aan de uiteinden een stuk wortel als mondstuk en een paprika als dop gebruikt. Er kwam geluid uit, maar er kon geen muziek mee worden gespeeld. Daarna werd er van een wortel een dwarsfluit gemaakt en dit lukte wel. De derde test was het maken van een klokkenspel met een aantal flessen. In deze flessen werd water gedaan om de toonhoogtes te beïnvloeden. Vervolgens werden buizen in elkaar geschoven en werd er aan het uiteinde getrommeld. Door het uiteinde van de buis in en uit te schuiven werden de tonen verhoogd en verlaagd. Als afsluiter werden er aan een auto voorwerpen geplaatst (feesttoeters in de uitlaat en hangende blikjes aan touwtjes aan de achterkant en werd hiermee gereden.

Aflevering 10

Kat vs Hond → Fotogeniek

Vraag Antwoord Notities
Wie van de twee is het meest fotogeniek? De kat. Voor deze test werd een motorfiets gebruikt om mee te poseren. Een hond en een kat werden opgemaakt en Rick en Tom gingen om beurten met respectievelijk de kat en de hond op de foto. De foto's werden bekeken en besloten werd dat de kat het meest fotogeniek is.

Jongens vs Meiden → Gehoor

Uitdaging Winnaar Notities
Geluiden herkennen. Meiden Myrthe en Ghino herkenden beiden geen enkel geluid, tot het laatste. Hier deed een vrouw een hond na. Daar waar Ghino nog dacht dat het een echte hond was, hoorde Myrthe dat het werd nagedaan.
Geblinddoekt een mug vangen. Meiden Hiervoor werd een op afstand bestuurbare speelgoedmug en een vangnet gebruikt. Geblinddoekt ving Ghino de mug in 2:30 en Myrthe in 1:35.
Geblinddoekt een parcours afleggen. Jongens Ghino en Myrthe moesten om beurten een parcours afleggen op een scootmobiel. Tijdens deze rit kregen ze gecodeerde aanwijzingen over links en rechts afslaan. Deze waren echter niet allemaal juist. Verder stonden er nog palen met bekertjes meel langs het parcours en als deze werden omgereden, leverde dat een strafpunt op. Ghino reed twee palen omver, Myrthe vier. Hiermee wonnen de jongens deze laatste test.
Uiteindelijke winnaar. Meiden. Eindstand: 2-1.

Net als in de film → "Film wond"

Onderwerp Notities
Filmwonden. Met behulp van latex en make-up werden deze wonden gemaakt. Daarna werd er een scène gespeeld waarin Jasper in de locker van Dico bezig was en laatstgenoemde Jasper een schotwond bezorgde.

Huis, tuin en praktische tips

Klus Notities
Kat voeren. Hiervoor werd een oude videorecorder gebruikt. De motor van de videorecorder liet een aantal wielen draaien waardoor er kattenvoer in een voederbak viel. Door de timer van de videorecorder in te stellen kon worden ingesteld wanneer dit moest gebeuren.
Grasmaaien. Het voorste gedeelte van een fiets werd vervangen door een grasmaaier. Vervolgens reed Ghino met deze fiets over het gazon. Het gras werd inderdaad gemaaid.
Hond uitlaten. Dit onderdeel ging over het niet moe worden tijdens het uitlaten van de hond. Hiervoor werd een hovercraft gebouwd. Deze bleek echter te lawaaiig voor de hond, maar hij werd "cool" gevonden.

Aflevering 11

Kat vs Hond → Springen

Vraag Antwoord Notities
Bij wie loop je het meeste risico dat hij over het tuinhek springt? De kat. Als testopstelling werden plankjes op elkaar gestapeld waar de hond en de kat overheen moesten springen. De hond sprong over 5 plankjes, de kat over 6.

Jongens vs Meiden → Kapper

Uitdaging Winnaar Notities
Haar verven. Meiden Luara en Ghino moesten respectievelijk lowlights en highlights aanbrengen in het lange haar van twee modellen. Luara werd het beste gewonnen.
Met de tondeuse werken. Jongens Ghino ging bij deze test voor korter en volgens een ervaren kapper werkte hij vrij egaal. Hij werd dan ook tot winnaar uitgeroepen.
Haren knippen. Jongens Luara en Ghino moesten allebei een model knippen. Volgens een ervaren kapper was de techniek van Luara beter, maar hij riep toch Ghino tot winnaar uit, omdat zijn coupe uiteindelijk iets beter was.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 2-1.

Top Secret → Slechte cijferlijst verstoppen

Onderwerp Notities
Slechte cijferlijst verstoppen. Onder het zitvlak van een stoel werd een geheime ruimte gecreëerd en daar deden ze een cijferlijst in.

Cold as ice

Onderwerp Beste product. Notities
Product om de grip op het ijs te vergroten. Zolen met spijkers. Eerst werd er iets onder de voeten gedaan. Daarna werd gekeken hoe deze zouden remmen. Als eerste werden tennisrackets gebruikt bij Ghino. Hij ging echter onderuit. Schuursponzen (stalen en gewone) vormden de tweede optie. Deze presteerden wisselend. Als laatste werden schoenzolen met spijkers gemaakt. Deze remden behoorlijk.
Alternatieve schaatsen. Vastgegipste metalen linialen. Er werd een slalomparcours aangelegd en deze eindigde met het maken van een goal in ijshockey. Als eerste werden botten geprobeerd. Dit werkte niet. Daarna werden colaflessen opengezaagd en de scherpe randen hiervan gebruikt. Dit werkte wel, maar het zag er niet uit. Daarna werd een metalen liniaal gebruikt. Deze werd aan stukken gezaagd en aan een schoen vast gegipst. Dit werkte wel goed.

Aflevering 12

Kat vs Hond → Betrouwbaar

Vraag Antwoord Notities
Wie is er het meest betrouwbaar? De kat. Klaas bereidde met het testteam een maaltijd voor en zette deze op een gedekte tafel neer. Vervolgens zetten ze de hond en de kat erbij en zij gingen op een afstand staan. Na een tijdje begon de hond ervan te eten, de kat rook er slechts aan en daarna liep hij weg.

Jongens vs Meiden → Liegen

Uitdaging Winnaar Notities
Leugens herkennen. Jongens Klaas stelde drie vragen aan Luara. Ghislaine en Jasper moesten beoordelen of ze de waarheid sprak of niet. Jasper had alle vragen goed ingeschat, Ghislaine had één fout.
Uitzoeken welke man van drie visboer is. Jongens Drie mannen zaten naast elkaar en één van de drie was een visboer. Ghislaine en Jasper moesten ontdekken wie dan de drie dat was. Ze mochten vijf vragen stellen aan de drie mannen en als laatste mochten ze twee van hen een haring laten schoonmaken. Daarna moesten ze inschatten wie echt visboer was. Jasper slaagde erin de echte visboer te herkennen, Ghislaine had het fout.
Liegen zonder dat de leugendetector het opmerkt. Jongens Van tevoren hadden Ghislaine en Jasper de opdracht gekregen om een portemonnee te stelen. Daarna werden ze aan de leugendetector blootgesteld en moesten ze zo goed mogelijk liegen. Jasper deed dit het beste.
Uiteindelijke winnaar. Jongens. Eindstand: 3-0.

Psychotest

Vraag Antwoord Notities
Ga je sneller rijden door veel te gamen? Ja. Eerst gingen Dico en Ghino 8 ronden rijden in een kart. Ghino finishte in 1'18, Dico in 1'16. Vervolgens ging Dico een uur gamen en Ghino ging dezelfde tijd op een stoel zitten. Daarna gingen ze weer 8 ronden rijden in de kart. Deze keer finishte Ghino in 1'24 en Dico, ondanks een keer uit de bocht schieten, toch in 1'04.

Kluiskraak deel 2

Manier Notities
Een sterk zuur gebruiken. Voor deze test werd koningswater gemaakt door zoutzuur te mengen met salpeterzuur. Dit werd vervolgens op de kluis gegoten. Volgens een deskundige zou het "een dag of twee" duren voordat er iets gebeurde, daarom werd deze test vroegtijdig afgerond.
De deur eruit trekken. Er werd een ketting aan de kluisdeur bevestigd en vervolgens werd met een vrachtwagen geprobeerd om de deur eruit te trekken. De eerste poging mislukte direct. Voor een nieuwe poging werd er een haak aan de deur gelast en werd er nu met twee vrachtwagens (aan beide kanten één) getrokken. Ook dit leverde geen resultaat op.
Lomp hakken. Met verschillende gereedschappen werd er succesvol een gat gemaakt in de bovenkant van de kluis, dwars door het metaal en beton heen.

Kijkcijfers

Datum Aantal kijkers Marktaandeel
2 oktober 2010 155.000 13,2%
9 oktober 2010 205.000 22,7%
16 oktober 2010 131.000 13,7%
23 oktober 2010 172.000 18,9%
30 oktober 2010 185.000 19,9%
6 november 2010 165.000 15,5%
13 november 2010 149.000 15,0%
20 november 2010 128.000 14,2%
27 november 2010 162.000 17,1%
4 december 2010 165.000 16,3%
11 december 2010 119.000 13,7%

Outtakes

Top Secret → Muur

Onderwerp Notities
Geheime bergplaatsen in de muur. Een kunststoffen doosje voor spijkers werd genomen en daar werd één kant af gezaagd. Vervolgens werd deze tegen de achterkant van een stopcontact gelijmd en dit geheel werd in de muur geschoven. Het enige dat zichtbaar was, was een "normaal" stopcontact. Ook in het ventilatierooster werd een geheim bergvak gemaakt.

De Windtunnel → Toetje maken

Vraag Conclusie Notities
Kan er een toetje worden gemaakt als het waait? Nee. De ingrediënten waaiden weg en Dico en Arjan hadden moeite het uiteindelijk verkregen toetje te nuttigen.