Koeweit: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robot Erbij: ss:IKhuwathi
Ebrambot (overleg | bijdragen)
k r2.5.2) (robot Erbij: ckb:کووەیت
Regel 98: Regel 98:
[[ca:Kuwait]]
[[ca:Kuwait]]
[[ceb:Kuwait]]
[[ceb:Kuwait]]
[[ckb:کووەیت]]
[[crh:Küveyt]]
[[crh:Küveyt]]
[[cs:Kuvajt]]
[[cs:Kuvajt]]

Versie van 25 dec 2010 13:26

دولة الكويت
Dawlat al-Kuwayt
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Arabisch
Hoofdstad Koeweit
Regeringsvorm Constitutionele monarchie (Emiraat)
Staatshoofd Emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
Regeringsleider Nasser Muhammad Al Ahmad Al Sabah
Religie Moslim 85%
Oppervlakte 17.818 km²[1] (-% water)
Inwoners 3.065.850 (2011)[2]
2.993.706 (2020)[3] (168/km² (2020))
Overige
Volkslied Al-Nasheed Al-Watani
Munteenheid Koeweitse dinar (KWD)
UTC +3
Nationale feestdag 25 februari
Web | Code | Tel. .kw | KWT | 965
Voorgaande staten
Protectoraat Koeweit Protectoraat Koeweit 1961 (Onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk)
Portaal  Portaalpictogram  Landen & Volken
Kaart van Koeweit

Koeweit, officieel de Staat Koeweit, is een klein olierijk Emiraat op het Arabisch Schiereiland in Azië aan de kust van de Perzische Golf, grenzend aan Saoedi-Arabië in het zuiden en Irak in het noorden. De hoofdstad van de monarchie is de gelijknamige stad, Koeweit.

Demografie

Arabieren maken circa 57% van de bevolking van Koeweit uit. In de 20e eeuw is de bevolking van Koeweit, vooral door inwijking van arbeiders (de zogeheten expats), vervijftigvoudigd, van enkele tienduizenden inwoners[4] naar 2.993.706 (2020). Onder de expats zijn veel stateloze Arabieren (aangeduid als bedoen (= Arabisch voor zonder, niet te verwarren met Bedoeïenen)) en verder immigranten uit landen als Pakistan, India, Bangladesh en de Filipijnen. De bevolking is voor 85% moslim.

Geschiedenis

Koeweit was deel van het Abbasiden rijk vanaf de 8e eeuw. Het werd later opgenomen in het Ottomaanse Rijk (16e eeuw), waar het uiteindelijk een zekere vorm van autonomie verkreeg als prinsdom. De huidige heersende familie stamt af van een van deze prinsen, sjeik Sabah al-Awwal, die heerste van 1756 tot 1772.

In 1899 tekende de toenmalige prins, sjeik Mubarak, een verdrag met de Britten, waarmee het een Brits protectoraat werd. In 1914 erkende de Britse overheid Koeweit als een onafhankelijke overheid, zij het nog onder Britse protectie. In 1961 werd Koeweit volledig onafhankelijk. Inmiddels had de ontdekking van olie tot grote rijkdom geleid. Dit trok veel gastarbeiders aan, die geen staatsburgerschap konden verwerven.

Hoewel het een bondgenoot was van Irak tijdens de Irak-Iranoorlog, werd het bezet en geannexeerd door Irak op 2 augustus 1990. De bezetting was het begin van de Golfoorlog van 1990-1991, waarin Koeweit op 26 februari 1991 door een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd bevrijd.

Na het conflict in 1990-1991 kreeg Irak een herstelbetaling opgelegd door de Veiligheidsraad van de VN op grond van het bepaalde in Hoofdstuk VII van het VN-Handvest.

Staatsinrichting

Het staatshoofd is de emir, een semi-erfelijke titel. De emir benoemt de eerste minister, momenteel de kroonprins. Een ministerraad staat de eerste minister bij in zijn taak als regeringsleider.

De Majlis-al-Oemma van Koeweit, het parlement (met recht van initiatief), bestaat uit vijftig leden. De leden worden voor vier jaar gekozen. Sinds 2005 zijn ook vrouwen stemgerechtigd en mogen zij gekozen worden. [5] Op 12 juni werd de eerste vrouwelijke minister benoemd. [6]

Op 4 maart 2007 bood het kabinet zijn ontslag aan, nadat het parlement een motie van wantrouwen tegen de minister van volksgezondheid had uitgesproken. [7]

Gouvernementen

Koeweit is verdeeld in zes gouvernementen (muhafazat):

Geografie

Koeweit bestaat grotendeels uit woestijn met een gering hoogteverschil. Het klimaat is droog en heet. Aan de noordkust van de Perzische Golf ligt een aantal eilanden, waarvan Bubiyan het grootste is.

De belangrijkste steden zijn Koeweit, Salimiyah (met de meeste inwoners) en Hawalli.

Verder kent Koeweit een aantal eilanden. Zie hiervoor: Lijst van eilanden van Koeweit.

Zie de categorie Kuwait van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

ak:Kuwait