Gestreepte buideleekhoorn: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
107 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
herformulering. Nu is duidelijker dat tekst over ondersoorten gaat over de buideleekhoorn en niet over de andere andere endemen
(+afbeelding)
(herformulering. Nu is duidelijker dat tekst over ondersoorten gaat over de buideleekhoorn en niet over de andere andere endemen)
De gestreepte buideleekhoorn leeft in de [[regenwoud]]en van Nieuw-Guinea en Australië. In Nieuw-Guinea is de soort wijdverspreid over de laagland- en bergbossen tot 2300 meter; ook op de nabijgelegen eilanden de [[Aru-eilanden]], [[Japen]] en [[Waigeo]] is dit dier gevonden. In Australië leeft dit klimbuideldier alleen in [[Kaap York]] in het noordoosten van de staat [[Queensland]]. De gestreepte buideleekhoorn is te vinden in de bosgebieden van de Iron Range in het noorden tot Mount Spec bij [[Townsville]] in het zuiden. Deze soort is waarschijnlijk in Nieuw-Guinea geëvolueerd en heeft zich vervolgens naar Australië verspreid.
 
DeBinnen gestreeptehet buideleekhoornverspreidingsgebied is overigens bij lange na nietvan de enigegestreepte diersoort in Noord-Queensland die een groep vertegenwoordigd die grotendeels op Nieuw-Guinea leeft. Andere bekende voorbeelden zijn de [[boomkangoeroes]] (''Dendrolagus''), de [[echte koeskoezen]] (''Phalanger'') en de [[casuaris]] (''Casuarius casuarius''). Binnen deze verspreidingbuideleekhoorn worden vier [[ondersoort]]en erkend: ''Dactylopsila trivirgata picata'' Thomas, 1908 in Australië, ''D. trivirgata kataui'' Matschie, 1916 bij de monding van de [[Fly River]], ''D. trivirgata melampus'' Thomas, 1908 in het zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea, en ''D. trivirgata trivirgata'' in de rest van Nieuw-Guinea en op de Aru-eilanden. Verschillende andere voorgestelde (onder)soorten worden nu als [[synoniem (taxonomie)|synoniem]] van ''D. trivirgata'' gezien.
 
De gestreepte buideleekhoorn is overigens bij lange na niet de enige diersoort in Noord-Queensland die een groep vertegenwoordigt die grotendeels op Nieuw-Guinea leeft. Andere bekende voorbeelden zijn de [[boomkangoeroes]] (''Dendrolagus''), de [[echte koeskoezen]] (''Phalanger'') en de [[casuaris]] (''Casuarius casuarius'').
 
{{bronnen|bronvermelding=
37.602

bewerkingen

Navigatiemenu