Nietige Dwergen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Linkfix ivm sjabloonnaamgeving + standaardtabelopmaak
MrBlueBot (overleg | bijdragen)
Regel 13: Regel 13:


[[Categorie:Volk in Midden-aarde]]
[[Categorie:Volk in Midden-aarde]]
[[Categorie:Dwerg in Midden-aarde| Noegyth Nibin]]
[[Categorie:Dwerg in werk van Tolkien| Noegyth Nibin]]


[[en:Dwarf (Middle-earth)#Petty-dwarves]]
[[en:Dwarf (Middle-earth)#Petty-dwarves]]

Versie van 9 jan 2011 04:15

Nietige Dwergen (Engels: Petty-dwarves) zijn een groep Dwergen in J.R.R. Tolkiens fictieve wereld Midden-aarde. De Sindarijnse namen voor Nietige Dwergen zijn Noegyth Nibin en Nibin-Noeg. Een derde naam voor deze relatief kleine Dwergen is Nibin-Nogrim. Het woord Nogrim is verwant aan Naugrim, de algemene Sindarijnse naam voor Dwergen.

De Nietige Dwergen stammen uit verscheidene huizen van Dwergen, maar zijn lang voor de komst van de Mensen om onbekende redenen verbannen uit hun midden. Als eersten van de Dwergen zijn ze de Ered Luin overgestoken in de Eerste Era. Voor het ontstaan van Nogrod en Belegost in de Ered Luin en voor de komst van de Elfen in Beleriand hebben de Nietige Dwergen er vestingen gebouwd te Nargothrond en Amon Rûdh.

De Sindar, de Elfen die zich ook in Beleriand vestigen in de Eerste Era, zijn oorspronkelijk niet bekend met Dwergen. Wanneer ze de Nietige Dwergen tegenkomen, beschouwen ze de onbekende wezens als weinig meer dan lastige dieren en jagen ze op de Dwergen. Pas wanneer er contact ontstaat tussen de Sindar en de Dwergen van de Blauwe Bergen beseffen ze wat voor wezens ze bestreden hebben en laten ze de Nietige Dwergen meestal met rust. Maar tegen die tijd zijn de Nietige Dwergen alle Elfen hartgrondig gaan haten.

Er zijn enkele verschillen tussen Nietige Dwergen en gewone Dwergen; Nietige Dwergen zijn kleiner en veel onvriendelijker. Ze vertellen hun namen zonder voorbehoud aan vreemdelingen, terwijl andere Dwergen hun Khuzdulnamen en -taal tot elke prijs geheimhouden. Dit kan een reden zijn geweest voor de verbanning van de Nietige Dwergen.

Tijdens de Jaren van de Zon, na de komst van de Noldor in Beleriand, zijn de Nietige Dwergen bijna uitgestorven. Het laatste overblijfsel van het volk wordt gevormd door Mîm en zijn zonen Ibun en Khîm, die bij Amon Rûdh wonen. De Nietige Dwergen zijn volledig uitgestorven wanneer Mîm in het jaar 499 van de Eerste Era door Húrin gedood wordt.

Sjabloon:Navigatie volken Midden-aarde