Wier (plaats): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Linkfix ivm sjabloonnaamgeving + standaardtabelopmaak
Advance (overleg | bijdragen)
k →‎Kerk: sp met AWB
Regel 26: Regel 26:


== Kerk ==
== Kerk ==
De (voormalig [[Nederlandse Hervormde Kerk|Nederlands Hervormde]]) kerk is gebouwd van [[kloostermoppen]] en stamt uit de de 12e eeuw. In 1881 is de [[zadeldaktoren]] vervangen door de huidige torenspits. In datzelfde jaar treft men onder de toren een gotisch [[doopvont]] aan (dit bevind zich nu in het [[Fries museum]]). Het orgel (1842) is gebouwd door Radersma uit [[Wieuwerd]]. Aan de zuidzijde van de toren bevindt zich sinds 1946 een [[astronomisch uurwerk]], gemaakt en geschonken door [[onderduiken|onderduiker]] J.F.M. Bruijn, als dank voor de gastvrijheid en hulp. Het uurwerk is in 1964 geheel gerestaureerd.
De (voormalig [[Nederlandse Hervormde Kerk|Nederlands Hervormde]]) kerk is gebouwd van [[kloostermoppen]] en stamt uit de de 12e eeuw. In 1881 is de [[zadeldaktoren]] vervangen door de huidige torenspits. In datzelfde jaar treft men onder de toren een gotisch [[doopvont]] aan (dit bevindt zich nu in het [[Fries museum]]). Het orgel (1842) is gebouwd door Radersma uit [[Wieuwerd]]. Aan de zuidzijde van de toren bevindt zich sinds 1946 een [[astronomisch uurwerk]], gemaakt en geschonken door [[onderduiken|onderduiker]] J.F.M. Bruijn, als dank voor de gastvrijheid en hulp. Het uurwerk is in 1964 geheel gerestaureerd.


De sterk vervallen kerk is sinds 1983 eigendom van de [[Stichting Alde Fryske Tsjerken]] en wordt o.a. gebruikt voor culturele activiteiten. De kerk nam in 2007 deel aan het tv-programma [[BankGiro Loterij Restauratie|Restauratie]] om 1 miljoen Euro te kunnen binnenhalen voor het herstel, maar eindigde op de derde plaats. Door actieve fondsenwerving kan in 2011 toch gestart worden met de werkzaamheden.
De sterk vervallen kerk is sinds 1983 eigendom van de [[Stichting Alde Fryske Tsjerken]] en wordt o.a. gebruikt voor culturele activiteiten. De kerk nam in 2007 deel aan het tv-programma [[BankGiro Loterij Restauratie|Restauratie]] om 1 miljoen euro te kunnen binnenhalen voor het herstel, maar eindigde op de derde plaats. Door actieve fondsenwerving kan in 2011 toch gestart worden met de werkzaamheden.


==Bijzonderheden==
==Bijzonderheden==

Versie van 17 jan 2011 15:29

Wier
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wier (Friesland)
Wier
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Menaldumadeel Menaldumadeel
Coördinaten 53° 15′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
210
Detailkaart
Kaart van Wier
Locatie in de gemeente Menaldumadeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wier is een dorp in de gemeente Menaldumadeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt aan de Hoge Dijk in de noordelijke punt van de gemeente en heeft ongeveer 210 inwoners (2004).

Geschiedenis

De eerste bewoners waren boeren en vissers. Via de Wierster Zijl en Balkzijl konden de vissers gemakkelijk de Middelzee bereiken. Rond het jaar 1000 werden tussen Leeuwarden en Wier dijken aangelegd, via Beetgum en Berlikum.

In de tweede helft van de 12e eeuw werd de houten kerk vervangen door een stenen kerk. Schelte Lauta liet in 1192 een stins bouwen, de Lauta Stins. In 1634 werd een nieuwe stins gebouwd, die in 1748 is afgebrand. De straatnaam Lautawei verwijst nog naar de plaats waar de stins heeft gestaan.

Kerk

De (voormalig Nederlands Hervormde) kerk is gebouwd van kloostermoppen en stamt uit de de 12e eeuw. In 1881 is de zadeldaktoren vervangen door de huidige torenspits. In datzelfde jaar treft men onder de toren een gotisch doopvont aan (dit bevindt zich nu in het Fries museum). Het orgel (1842) is gebouwd door Radersma uit Wieuwerd. Aan de zuidzijde van de toren bevindt zich sinds 1946 een astronomisch uurwerk, gemaakt en geschonken door onderduiker J.F.M. Bruijn, als dank voor de gastvrijheid en hulp. Het uurwerk is in 1964 geheel gerestaureerd.

De sterk vervallen kerk is sinds 1983 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt o.a. gebruikt voor culturele activiteiten. De kerk nam in 2007 deel aan het tv-programma Restauratie om 1 miljoen euro te kunnen binnenhalen voor het herstel, maar eindigde op de derde plaats. Door actieve fondsenwerving kan in 2011 toch gestart worden met de werkzaamheden.

Bijzonderheden

In Wier bevindt zich Radarpost Noord van de Koninklijke Luchtmacht, een van de twee zgn. "Medium Power Radars" waarmee het Nederlandse luchtruim wordt bewaakt. De andere Nederlandse radarpost bevindt zich in Nieuw Milligen (bij Apeldoorn) en is onderdeel van Air Operations and Control Station Nieuw Milligen.

Geboren in Wier

Zie ook

Externe links

Literatuurverwijzingen

Sjabloon:Navigatie gemeente Menaldumadeel