Julius Maggi: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
110 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
alles in verleden tijd
(wijst terug naar dp)
(alles in verleden tijd)
'''Julius Michael Johannes (Julius) Maggi''' ([[Frauenfeld]], [[9 oktober]] [[1846]] -- [[Küsnacht]], [[19 oktober]] [[1912]]) is de oprichter van het bedrijf Maggi.
 
Maggi begintwas de jongste van vijf kinderen van Michael Maggi, een Italiaanse immigrant, en zijn Zweedse vrouw Sophie. Maggi begon in 1863 aan een handelsopleiding in [[Bazel (Zwitserland)|Bazel]]. Deze opleiding breektbrak hij voortijdig af waarna hij bij een [[maalderij]] in Bazel aan het werk gaatging. Door zijn ondernemerslust krijgtkreeg hij in 1869 de kans om de [[Hammersmühle]] in het [[Kempttal]] van zijn vader over te nemen. Maggi probeertprobeerde de crisis waarin de maalderij op dat moment verkeert het hoofd te bieden door nieuwe bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen. Zijn nieuwsgierigheid en drang tot experimenteren wordenwerden gestimuleerd wanneertoen hij over de denkbeelden van dokter [[Fridolin Schuler]] hoorthoorde. Deze had tijdens zijn werkzaamheden als Zwitsers fabrieksinspecteur ideeën ontwikkeld om de voeding van de werkende bevolking, waarmee het in die tijd slecht gesteld was, te verbeteren.
 
Als oplossing voor de voedingsproblemen van de werkende bevolking kwam Schuler met een volksvoedingsmiddel dat bestond uit [[peulvrucht]]en. Het was een goedkope bron van [[Proteïne|eiwit]]ten, had een hoge voedingswaarde, was licht verteerbaar en voor een redelijke prijs te krijgen. Samen met Schuler ontwikkelde Julius Maggi dit nieuwe product en eind 1884 werd het eerste industrieel geproduceerde peulvruchtenpoeder op de markt gebracht.
 
Een doorbraak bleef echter uit, maar dit weerhield Maggi er niet van om verder te gaan met de ontwikkeling. In 1886 breidde hij het aanbod uit met [[kant-en-klaar]] soepen waarvan het peulvruchtenpoeder naast [[smaakstof]]fen een belangrijk ingrediënt vormde. Datzelfde jaar lanceerde hij het legendarisch geworden Maggi-aroma in het bruine flesje met de lange hals. Dit product werd zo populair dat de kruidenplant [[lavas]], die een soortgelijke smaak heeft, in de volksmond Maggi-kruid ging heten, ook al is deze plant helemaal geen bestanddeel van het aroma.
 
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu