Urban: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Kattenkruid (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 82.169.24.143 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door ArthurBot
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 8: Regel 8:
Een belangrijk onderdeel van de urban cultuur is de urban fashion. Deze kenmerkt zich door het dragen van 'baggy' broeken en t-shirts. Vooraanstaande urban merken zijn [[Karl Kani]], [[Ecko]], [[G-unit]] en [[Phat Farm]].
Een belangrijk onderdeel van de urban cultuur is de urban fashion. Deze kenmerkt zich door het dragen van 'baggy' broeken en t-shirts. Vooraanstaande urban merken zijn [[Karl Kani]], [[Ecko]], [[G-unit]] en [[Phat Farm]].


Urban is een cultuurstroming die met name gebezigd wordt door niet-blanken. In de Verenigde Staten zijn vooral [[Afro-Amerikanen]] en [[Hispanics]] urban-artiesten. In Nederland en België vooral minderheidsgroepen als (afstammelingen van) [[Antillianen]], [[Turken]], [[Marokkanen]] en [[Surinamers]]. Toch zijn hier ook uitzonderingen op, zoals rappers [[Eminem]] en [[Brainpower]].
Urban is een cultuurstroming die met name gebezigd wordt door niet-blanken. In de Verenigde Staten zijn vooral [[Afro-Amerikanen]] en [[Hispanics]] urban-artiesten. In Nederland en België vooral etnische groepen als (afstammelingen van) [[Antillianen]], [[Turken]], [[Marokkanen]] en [[Surinamers]]. Toch zijn hier ook uitzonderingen op, zoals rappers [[Eminem]] en [[Brainpower]].


== Ontwikkeling ==
== Ontwikkeling ==

Versie van 25 jan 2011 18:19

Zie Ignatz Urban voor de botanicus die Urb. als afkorting gebruikt in de taxonomie

Urban (letterlijk: stedelijk) is een term die vooral sinds het jaar 2000 gebruikt wordt om muziek- en cultuurstromingen aan te duiden die met hiphop, rap en Rhythm-and-blues (R&B) te maken hebben.

De term is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar in grote steden als New York de straatcultuur opbloeide. Letterlijk wordt er met urban niets anders dan de straatcultuur bedoeld.

Een kenmerk van urban is uiterlijk vertoon, waarbij gedacht moet worden aan zaken als bling bling. In de Verenigde Staten hoort hier tevens het leven in bendes bij. Dit laatste behoort echter meer toe aan hiphop en rap dan aan R&B.

Een belangrijk onderdeel van de urban cultuur is de urban fashion. Deze kenmerkt zich door het dragen van 'baggy' broeken en t-shirts. Vooraanstaande urban merken zijn Karl Kani, Ecko, G-unit en Phat Farm.

Urban is een cultuurstroming die met name gebezigd wordt door niet-blanken. In de Verenigde Staten zijn vooral Afro-Amerikanen en Hispanics urban-artiesten. In Nederland en België vooral etnische groepen als (afstammelingen van) Antillianen, Turken, Marokkanen en Surinamers. Toch zijn hier ook uitzonderingen op, zoals rappers Eminem en Brainpower.

Ontwikkeling

De moderne R&B (eigenlijk nu-R&B of neo-R&B, tegenwoordig ook wel R'n'B (Rap 'n' Beat) of Urban pop genoemd) is gebaseerd op de originele R&B (Rhythm & Blues) zoals die halverwege vorige eeuw ontstond uit een combinatie van 50's pop en blues, met een vleugje 50's slowrock. Halfbloed mobo (black music) dus. Jonge mobo-artiesten zorgden eind jaren tachtig voor een moderne transformatie van dit klassieke muziekschema, dat ze in een elektronisch jasje staken. Na de wederopleving van dit muziekschema begin jaren negentig, begon de neo-R&B steeds meer invloeden te ondervinden van de hiphop, die ondertussen eind jaren zeventig was ontstaan. Vooral omdat de meeste jonge mainstream-mobo-artiesten en -producenten zich op beide vlakken bewogen. De neo-R&B begon steeds meer 'n eigen sound te krijgen door deze invloeden van de hiphop, die eind jaren negentig een evolutieboost ondervond. Innovatieve producenten zorgden dat ook de nu-R&B evolueerde, wat resulteerde in een nieuw muziekras, de elektronische neo-R&B. Intussen was dit format zover afgedreven van het originele muziekschema uit de vorige eeuw, dat - omdat de gelijkenis nagenoeg weggeëvolueerd was - de neo-R&B een nieuwe benaming kreeg: urban. Omdat dit een muziekstroming was die ontstond in en stond voor de urbane subculturen van de moderne (commerciële) maatschappij. Hierdoor is urban nauw verweven met de moderne hiphop, die begin jaren tachtig een vergelijkbare ontwikkeling had doorgemaakt. Nauw verweven dus, maar toch met enkele karakteristieke verschillen. Zo is de urban vaak commerciëler gericht en veel duidelijker mainstream. Het format is melodieuzer, vaak ook geschikter gemaakt voor zang en dans. Meestal voert de zang de boventoon. De hiphop daarentegen, legt meer nadruk op de lyriek, en is veelal van oorsprong bedoeld als luistermuziek (met uitzondering van commerciële hiphop).

Trivia

Bij de TMF Awards zijn de categorieën Beste Rap en Beste R&B komen te vervallen om plaats te maken voor een prijs voor Beste Urban.