Schelpkalk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tom Meijer (overleg | bijdragen)
Waarom tegenovergestelde en wat is kluitkalk
Schelpenzuigers worden reeds in de 19e eeuw ingezet voor de winning van schelpen.
Regel 3: Regel 3:
Tot in het midden van de [[20e eeuw|twintigste eeuw]] werd deze luchtkalk in Nederland als [[metselkalk]] toegepast in [[mortel (betontype)|mortel]]. Noch in Nederland, noch elders in Europa wordt sinds eind twintigste eeuw nog schelpkalk gemaakt.
Tot in het midden van de [[20e eeuw|twintigste eeuw]] werd deze luchtkalk in Nederland als [[metselkalk]] toegepast in [[mortel (betontype)|mortel]]. Noch in Nederland, noch elders in Europa wordt sinds eind twintigste eeuw nog schelpkalk gemaakt.


De [[Noordzee]]stranden leverden tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw genoeg schelpen op om [[schelpenvisser]]s (scilplieden) een bestaan te bieden. Zij brachten de schelpen per [[kar]] van het strand naar een kalkoven. Tegenwoordig worden schelpen grootschalig gewonnen met behulp van schepen "schelpenzuigers" in de Noordzee en in de diepere [[zeegat]]en bij de [[Waddeneiland]]en en vrijwel alleen nog gebruikt voor weg- en erfverharding, isolatie van vloerruimten e.d. Schelpkalk is het tegenovergestelde van Steen- of Kluitkalk.
De [[Noordzee]]stranden leverden tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw genoeg schelpen op om [[schelpenvisser]]s (scilplieden) een bestaan te bieden. Zij brachten de schelpen per [[kar]] van het strand naar een kalkoven. Schelpen worden grootschalig gewonnen met behulp van "[[schelpenzuiger]]s" (schepen) in de Noordzee en in de diepere [[zeegat]]en bij de [[Waddeneiland]]en en vrijwel alleen nog gebruikt voor weg- en erfverharding, isolatie van vloerruimten e.d. Schelpkalk is het tegenovergestelde van Steen- of Kluitkalk.


==Heden==
==Heden==

Versie van 30 jan 2011 21:02

Schelpkalk was "de Nederlandse metselkalk", een genormaliseerde luchthardende kalk gemaakt van strandschelpen die in kalkovens werd gebrand en gelest tot luchtpoederkalk.

Tot in het midden van de twintigste eeuw werd deze luchtkalk in Nederland als metselkalk toegepast in mortel. Noch in Nederland, noch elders in Europa wordt sinds eind twintigste eeuw nog schelpkalk gemaakt.

De Noordzeestranden leverden tot in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw genoeg schelpen op om schelpenvissers (scilplieden) een bestaan te bieden. Zij brachten de schelpen per kar van het strand naar een kalkoven. Schelpen worden grootschalig gewonnen met behulp van "schelpenzuigers" (schepen) in de Noordzee en in de diepere zeegaten bij de Waddeneilanden en vrijwel alleen nog gebruikt voor weg- en erfverharding, isolatie van vloerruimten e.d. Schelpkalk is het tegenovergestelde van Steen- of Kluitkalk.

Heden

Schelpkalk werd in Nederland tot eind 20ste eeuw gemaakt (fabrieken te Hasselt en Harlingen) Tegenwoordig is er géén enkele schelpkalkbranderij meer in Europa. Voor restauratiewerkzaamheden wordt nu wel een steenkalk gebruikt doch dan de luchthardende. Waar in bestekken nog schelpkalk voorkomt dit lezen als Luchtkalk (luchtkalk is genormaliseerd)



Zie ook