AOL Instant Messenger: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
fout in laatste versie.
Regel 16: Regel 16:
| website = http://www.aim.com/
| website = http://www.aim.com/
}}
}}
'''AOL Instant Messenger''', ook wel afgekort tot '''AIM''', is een [[Instant messaging|instant messenger]] van het bedrijf [[AOL]]. Het gebruikt dezelfde [[protocol]]len als [[ICQ]]: het [[OSCAR (protocol)|OSCAR-protocol]] en het [[TOC]]-protocol. AOL Instant Messenger komt standaard bij een aansluiting bij AOL, een van de grootste [[internetprovider]]s van de [[Verenigde Staten|VS]]. De meest recente versie is AIM 9.5.
'''AOL Instant Messenger''', (ook wel '''AIM'''), is een [[Instant messaging|instant messenger]] van het bedrijf [[AOL]]. Het gebruikt dezelfde [[protocol]]len als [[ICQ]], namelijk het [[OSCAR (protocol)|OSCAR-protocol]] en het [[TOC]]-protocol. AOL Instant Messenger komt standaard bij een internetaansluiting bij AOL, een van de grootste [[internetprovider]]s van de [[Verenigde Staten|VS]].


De instant messenger biedt gebruikers de mogelijkheid direct te communiceren met andere AIM-gebruikers. AIM heeft meer dan 195 miljoen gebruikers (januari 2003). Via extra diensten die worden aangeboden door AOL wordt het stukken makkelijker om andere gebruikers te vinden met dezelfde interesses, zo bestaan er speciale [[chatroom]]s, speciale sites en gebruikersprofielen.
De instant messenger biedt gebruikers de mogelijkheid direct te communiceren met andere AIM-gebruikers. AIM heeft meer dan 195 miljoen gebruikers (januari 2003). Via extra diensten die worden aangeboden door AOL wordt het stukken makkelijker om andere gebruikers te vinden met dezelfde interesses. Er bestaan zo speciale [[chatroom]]s, speciale sites en speciale gebruikersprofielen.


AOL Instant Messenger geeft onder andere de mogelijkheid voor het versturen tekstberichten tussen twee personen of binnen complete chatrooms, het delen van bestanden met andere gebruikers en het spelen van spelletjes tegen anderen. Hoewel de meest recente versie AIM 6.8 is, blijven nog veel gebruikers bij de 3.x serie, omdat de [[licentie]]overeenkomst van 4.0 en latere cliënten een clausule bevat die de gebruiker verbiedt ooit een cliënt te gebruiken die niet van AOL is, zogenaamde software van derden.
AOL Instant Messenger heeft onder andere de mogelijkheid voor het versturen tekstberichten tussen twee personen of binnen complete chatrooms, het delen van bestanden met andere gebruikers en het spelen van spelletjes tegen anderen. Hoewel de meest recente versie AIM 6.8 is, blijven nog veel gebruikers bij de 3.x serie, omdat de [[licentie]]overeenkomst van 4.0 en latere cliënten een [[clausule]] bevat die de gebruiker verbiedt ooit een cliënt te gebruiken die niet van AOL is, zogenaamde software van derden.


Ook bestaat er een webgebaseerde versie van AIM, genaamd ''AIM Express''. Deze maakt gebruik van [[Dynamic HTML]] en kan simpelweg met een [[webbrowser]] gebruikt worden. Het is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn de cliëntsoftware te gebruiken of dit weigeren, maar toch instant messaging willen gebruiken. Hoewel in AIM Express veel van de standaard functies van AIM zijn geïmplenteerd, zijn de geavanceerde onderdelen als het versturen van bestanden en audiovisueel communiceren nog niet beschikbaar.
Ook bestaat er een webgebaseerde versie van AIM, genaamd ''AIM Express''. Deze maakt gebruik van [[Dynamic HTML]] en kan simpelweg met een [[webbrowser]] gebruikt worden. Het is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn de cliëntsoftware te gebruiken of dit weigeren, maar toch instant messaging willen gebruiken. Hoewel in AIM Express veel van de standaard functies van AIM zijn geïmplenteerd, zijn de geavanceerde onderdelen als het versturen van bestanden en audiovisueel communiceren nog niet beschikbaar.
Regel 30: Regel 30:
== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[Lijst van Instant Messengers]]
* [[Lijst van Instant Messengers]]
* [[Lijst van Jabber-clients]]


== Externe links ==
== Externe links ==

Versie van 31 jan 2011 14:26

AOL Instant Messenger
Logo
Ontwikkelaar(s) AOL LLC
Uitgebracht 1997
Recentste versie 7.5.8.2 
(Onbekend)
Recentste bètaversie 1.5 bèta 4 (Mac) 
(15 mei 2009)
Besturingssysteem Microsoft Windows, Windows
Mobile
, Mac OS X, iOS, Google Android, BlackBerry OS
Geschreven in C++, Adobe Flash
Categorie Instant messaging
Licentie(s) Propriëtaire software
Website http://www.aim.com/
Portaal  Portaalicoon   Informatica

AOL Instant Messenger, (ook wel AIM), is een instant messenger van het bedrijf AOL. Het gebruikt dezelfde protocollen als ICQ, namelijk het OSCAR-protocol en het TOC-protocol. AOL Instant Messenger komt standaard bij een internetaansluiting bij AOL, een van de grootste internetproviders van de VS.

De instant messenger biedt gebruikers de mogelijkheid direct te communiceren met andere AIM-gebruikers. AIM heeft meer dan 195 miljoen gebruikers (januari 2003). Via extra diensten die worden aangeboden door AOL wordt het stukken makkelijker om andere gebruikers te vinden met dezelfde interesses. Er bestaan zo speciale chatrooms, speciale sites en speciale gebruikersprofielen.

AOL Instant Messenger heeft onder andere de mogelijkheid voor het versturen tekstberichten tussen twee personen of binnen complete chatrooms, het delen van bestanden met andere gebruikers en het spelen van spelletjes tegen anderen. Hoewel de meest recente versie AIM 6.8 is, blijven nog veel gebruikers bij de 3.x serie, omdat de licentieovereenkomst van 4.0 en latere cliënten een clausule bevat die de gebruiker verbiedt ooit een cliënt te gebruiken die niet van AOL is, zogenaamde software van derden.

Ook bestaat er een webgebaseerde versie van AIM, genaamd AIM Express. Deze maakt gebruik van Dynamic HTML en kan simpelweg met een webbrowser gebruikt worden. Het is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn de cliëntsoftware te gebruiken of dit weigeren, maar toch instant messaging willen gebruiken. Hoewel in AIM Express veel van de standaard functies van AIM zijn geïmplenteerd, zijn de geavanceerde onderdelen als het versturen van bestanden en audiovisueel communiceren nog niet beschikbaar.

Het standaardprotocol dat wordt gebruikt door de AIM cliënten om te communiceren wordt OSCAR genoemd. AIM Express gebruikt daarentegen TOC. Het TOC-protocol is openbaar gemaakt in de hoop dat de makers van cliënten van derden hier hun aandacht op zouden vestigen. Hierdoor zou het (niet openbare) OSCAR-protocol minder populair worden onder programmeurs. Dit beleid is echter niet geheel succesvol geweest: het OSCAR-protocol wordt nog steeds veel gebruikt en AOL ziet zichzelf steeds gedwongen onderdelen van het protocol te wijzigen, zodat de cliënten van derden opeens niet meer werken. Het resultaat is een voortdurend kat en muisspel tussen AOL en de programmeurs.

Terwijl AOL in de Verenigde Staten de onbetwiste nr. 1 is in de instant-messagemarkt, is grote concurrent Windows Live Messenger van Microsoft in Europa de marktleider en moet AOL genoeg nemen met een tweede plaats, ver onder WLM.

Zie ook

Externe links