Ilúvatar: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 29: Regel 29:


[[Categorie:J.R.R. Tolkien|Iluvatar]]
[[Categorie:J.R.R. Tolkien|Iluvatar]]
[[Categorie:Fictieve god]]


[[bg:Илуватар]]
[[bg:Илуватар]]

Versie van 2 feb 2011 19:27

Ilúvatar (Vader van Allen) of Eru (Quenya: De Ene, Hij die alleen is) is de schepper in de mythologie van de wereld die J.R.R. Tolkien creëerde.

Schepping

Vanuit de gedachten van Ilúvatar kwamen de Ainur voort. Ilúvatar instrueerde de Ainur in het maken van muziek. Hij liet de Ainur een groot muziekstuk, de Ainulindalë, uitvoeren op thema's die hij had aangegeven. Daarna toonde hij de Ainur een visioen van Arda gebaseerd op de muziek die ze hadden gemaakt. Vervolgens gaf hij Arda een plaats in de tijd en de ruimte. De Ainur die dat wilden daalden af naar deze plaats om Arda daadwerkelijk te maken en te regeren. er waren 2 soorten Ainur: de Valar en de Maiar. de Valar waren machtiger. dit zijn de Valar:

Manwë Súlimo, Koning van de Valar
Ulmo, Heer van het Water
Aulë, de Smid
Oromë de Grote Ruiter
Námo Mandos, Rechter van de Dood
Irmo Lórien, Meester van de Dromen
Tulkas Astaldo, Voorvechter van Valinor
Varda Elentári, Koningin van de Sterren
Yavanna Kementári, Geefster van Vruchten
Nienna, Vrouwe van Genade
Estë de Vriendelijke
Vairë de Wever
Vána de Altijd-jonge
Nessa de Lichtvoetige
eigenlijk was Melkor ook een Vala, maar hij is verbannen naar het niets.

De kinderen van Ilúvatar

In de Ainulindalë is het verloop van de geschiedenis vastgelegd. De Ainur weten dan ook veel van wat was, wat is en wat zal komen, maar niet alles. Tijdens de uitvoering van de Ainulindalë voegde Ilúvatar nieuwe thema's toe die onbekend waren voor de Ainur. Zo zijn er ook in de geschiedenis gebeurtenissen die buiten de Ainur om gaan, met name het verschijnen van de kinderen van Ilúvatar. Dat zijn dan de elfen en mensen.

Hij schonk tevens zelfstandigheid aan de dwergen van Aulë en kreeg zo behalve de 'kinderen van zijn keuze' ook de 'kinderen van zijn adoptie'.

Ingrijpen

Na de schepping greep Ilúvatar zelden direct in de geschiedenis in. De uitzondering hierop was dat hij Aman buiten Arda plaatste na de rebellie van Númenor, waardoor slechts de elfen de Onsterfelijke Landen nog konden bereiken en waarbij Númenor verging. Ook liet hij Gandalf na zijn dood terug keren om zijn taak (het helpen van de elfen en mensen in hun strijd tegen Sauron) te voltooien.