Breakbeat: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: lv:Breikbīts
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (robot Erbij: sl:Breakbeat
Regel 53: Regel 53:
[[ro:Breakbeat]]
[[ro:Breakbeat]]
[[ru:Брейкбит]]
[[ru:Брейкбит]]
[[sl:Breakbeat]]
[[sr:Брејк бит]]
[[sr:Брејк бит]]
[[sv:Breakbeat]]
[[sv:Breakbeat]]

Versie van 8 feb 2011 01:46

The Prodigy live in Zwitserland, 2007

Breakbeat is een verzameling van sub-stijlen binnen de elektronische dansmuziek, die wordt gekenmerkt door gesyncopeerde "breakbeat"-ritmes die afwijken van de standaard "four-to-the-floor" van house, techno en trance. Het kent zijn oorsprong in de funk van b.v. James Brown uit de jaren 1960 en hiphop en electro uit de jaren 1970 en 1980. Begin jaren 1990, tijdens de "rave"-gekte in Engeland, bereikte het genre het hoogtepunt van zijn populariteit met artiesten als Altern-8, Acen en vooral The Prodigy. In deze "hardcore" stijl werd het tempo steeds verder opgeschroefd zodat een nieuw genre zich uiteindelijk ontwikkelde, jungle wat later evolueerde tot drum 'n' bass.

In de jaren '90 ontwikkelde zich een nieuwe, door oa gitaarmuziek en old-school hiphop geïnspireerde breakbeat-stijl: big beat (ook wel "chemical beats" genoemd) met bekende artiesten als de Chemical Brothers, The Propellerheads en Fatboy Slim. In de Verenigde Staten was de door electro, Miami Bass en acid house geïnspireerde "funky breaks"-stijl populair (b.v. The Crystal Method, DJ Icey en Uberzone).

Vanaf eind 1990er jaren wordt de breakbeat-muziek gedomineerd door "nu skool breaks", een door drum 'n' bass geïnspireerd genre, met producers en dj's als de Plump DJs, Freq Nasty en Adam Freeland. Hybrid en BT zijn twee bekende namen binnen een ander nieuw genre, "progressive breaks", dat progressive house/trance mengt met breakbeat. Ook bracht de Londense UK garage-rage een mengstijl van garage en breakbeat voort, "2-step garage" of "breakstep", dat vervolgens weer grime voortbracht.

In Engeland heeft zich begin 1990er jaren ook een rustiger breakbeat-stijl ontwikkeld: "triphop", ook bekend als onder meer "downtempo" en "instrumental hiphop". Enkele grote namen binnen dit genre: Massive Attack, Tricky, Kruder & Dorfmeister en DJ Shadow. Een jazzy, vaak niet-elektronische versie hiervan wordt broken beats genoemd.

Ook is er uit drum 'n' bass een chaotische breakbeat-stijl ontstaan, breakcore, een mengeling van allerhande door elkaar gehusselde beats en loops die elkaar meestal in duizelingwekkende snelheid opvolgen vaak in combinatie met overstuurde bassen en bewerkte samples. Enkele namen zijn Aphex Twin, Venetian Snares, Squarepusher en Autechre.


Adam Freeland
Fatboy Slim


Nederland

De Nederlandse breakbeat-formatie Kraak & Smaak is internationaal bekend. De Nederlandse breakcore-producer/DJ Bong-Ra is ook bekend als dj en producer van allerhande releases, van Ragga tot Jungle.

Externe links