Overleg:Partij voor de Vrijheid: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.825 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
Nieuw kopje aangemaakt: →‎Ideologie
(→‎Peilingen: eens en oneens met heer Torval)
(Nieuw kopje aangemaakt: →‎Ideologie)
::Mijn mening is, dat peilingen per definitie een momentopname zijn. Als zodanig heeft het vermelden en duiden van zulke peilingen dan ook nauwelijks toegevoegde waarde. ''Ten eerste'' zou men dan van moment tot moment de peilingen moeten bijhouden. ''Ten tweede'' heb ik (volgens mij) een dergelijk kopje bij geen enkele andere partij teruggezien. Dan rijst dus de vraag: waarom hier wel en bij andere politieke partijen niet? ''Ten derde'' heeft het vermelden en duiden van peilingen voor mijn smaak teveel te maken met populisme, terwijl ik toch dacht dat de PVV eindelijk eens van die terminologie af wou en als volwassen partij wil worden gezien. Ditzelfde standpunt neem ik in betreffende het al dan niet vermelden van anti-islam als ideologie. Dit is ook al enkele malen verwijderd en teruggezet. Dat de PVV tegen de islam is, heeft volgens mij niets te maken met de ideologie van de partij, maar is het "slechts" een standpunt, net zoals andere partijen een standpunt innemen over het islam-vraagstuk. [[Gebruiker:Torval|Torval]] 11 feb 2011 5:26 (CEST)
:::Ik ben het helemaal eens met uw mening over peilingen, die zijn voor een encyclopdie (normaal gesproken) niet van belang. Zijn ook teveel een momentopname. Of de PVV van het "populisme" af wil doet hier niets terzake; wij zijn hier niet om een artikel te schrijven dat de PVV meehelpt het imago te bewerkstelligen dat zij neergezet wil zien. En ik ben het nog minder eens met uw opmerkingen betreffende "anti-Islam". Wilders en de PVV maken continue duidelijk dat dit niet zomaar een standpunt is, maar juist de kern van hun ideologie en programma. --[[User:Whaledad|<sub><big>W</big></sub><sup><big>\|/</big></sup><sub><big>hale</big></sub>'''dad''']] ([[Overleg gebruiker:Whaledad|zegt u het maar]]) 11 feb 2011 06:04 (CET)
 
== Ideologie ==
 
Er wordt ge-edit-ward om onder {{tl|Infobox politieke partij Nederland|ideologie{{=}}}} [[Conservatief-liberalisme]] te laten staan en [[kritiek op de islam|anti-Islam]] te verwijderen. De PVV heeft echter weinig liberale standpunten, laten we het artikel volgen [[Partij voor de Vrijheid#Standpunten]]:
*De inleiding vermeldt dat de PVV "''de vermeende islamisering van Nederland en in verband hiermee de immigratie van moslims''" wil tegengaan, "''lagere belastingen en minder overheidsingrijpen''" bepleit, artikel 1 van de Grondwet wil afschaffen en "''vervangen door een ander artikel waarin de joods-christelijke en humanistische traditie en cultuur van Nederland als dominante cultuur wordt vastgelegd''", een verbod op het preken in moskeeën in een andere dan de Nederlandse taal, en een verbod op uitbreiding van het aantal moskeeën in Nederland.
*:Alleen "''lagere belastingen en minder overheidsingrijpen''" is liberaal, van de rest is alleen "''artikel 1 van de Grondwet afschaffen en vervangen door een ander artikel waarin de joods-christelijke en humanistische traditie en cultuur van Nederland als dominante cultuur wordt vastgelegd''" niet anti-islamitisch (omdat het zich ook tegen andere godsdiensten richt).
#Richting: Evenals Fortuyn bekritiseert Wilders de islam en waarschuwt hij voor islamisering van de Nederlandse samenleving. De partij ziet zichzelf als liberaal.
#:Daarna volgt een discussie op de pagina zelf, dat gaat echter vooral over de vraag of de PVV al dan niet extreem-rechts zou zijn, ook Lucardie, die de PVV niet extreem-rechts vindt, schrijft: "''De Partij voor de Vrijheid (PVV) en Trots op Nederland (ToN) zijn vreemde eenden in de politieke bijt van Nederland, hoe oer-hollands ze zichzelf ook mogen vinden. Ze behoren niet tot de traditionele politieke families van christen-democraten, sociaal-democraten en liberalen''".
#Verbod op de Koran
#:Dat is onomstreden anti-islamitisch, boeken verbieden is niet erg liberaal
#Integriteit van het Koninkrijk
#:Niet van toepassing voor beide
#Dubbele nationaliteit
#:Wel Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb, niet tegen Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Dat is waaraschijnlijk omdat de PVV nu een kabinet gedoogt, maar het ontkracht anti-islamitisch niet
#Opwarming van de aarde
#:Niet van toepassing voor beide
#Sociaal-economische standpunten
#:Niet van toepassing voor beide
#Opheffen van België
#:Niet van toepassing voor beide
#Israel
#:Dat is onomstreden anti-islamitisch
#Abortus
#:Niet anti-islamitisch, zeker niet uitgesproken liberaal
 
Een partij met standpunten als hierboven wel conservatief-liberaal, maar niet anti-Islam noemen, is naar mijn mening een verdraaiing van de waarheid. --[[Gebruiker:ErikWarmelink|ErikWarmelink]] ([[Overleg gebruiker:ErikWarmelink|overleg]]) 11 feb 2011 17:32 (CET)
5.639

bewerkingen

Navigatiemenu