Jacques Benveniste: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  9 jaar geleden
k
Robot: automatisch tekst vervangen (-Ondanks dat +Desondanks )
k (Robot: automatisch tekst vervangen (-Ondanks dat +Desondanks ))
Zijn bewering doorstond echter geen herhalingsonderzoeken. Onafhankelijke wetenschappelijke teams over de wereld konden Benvenistes resultaten niet reproduceren. Maar ook Bevenistes onderzoeksteam zelf kon het resultaat niet herhalen onder toezicht van de onafhankelijke waarnemers John Maddox, redacteur van Nature, en [[James Randi]], ontkrachter van pseudowetenschap. Opvallend aan het onderzoek van Benveniste was dat de positieve resultaten zelfs niet door Benveniste zelf gehaald werden, maar slechts door twee van zijn assistenten. In eerste instantie was dit Elisabeth Davenas, later een mannelijke assistent genaamd Jamal. Benveniste heeft nog gepoogd een artikel gepubliceerd te krijgen over wat hij noemde het 'Jamal-effect', dat er voor verantwoordelijk zou zijn dat andere wetenschappers zijn onderzoeksresultaten niet konden herhalen.
 
Hoewel het oorspronkelijke artikel nooit is herroepen, was Benvenistes reputatie vernield. Ondanks datDesondanks hield hij vast aan zijn geloof in de kracht van homeopathie en richtte in 1997 DigiBio op om onderzoek naar verwante verschijnselen te bevorderen.
 
Benveniste kreeg tweemaal de [[Ig Nobel prijs]] uitgereikt. In 1991 voor zijn artikel over de geheugenwerking van water en in 1998 voor zijn bevinding dat de geheugenwerking van water ook via telefoonlijnen of internet digitaal kon worden verstuurd.
212.456

bewerkingen

Navigatiemenu