Beeldende vorming: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Bouwmaar (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Bouwmaar (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 8: Regel 8:


==Vlaanderen==
==Vlaanderen==
Beeldende vorm komt als term voor in het [[Deeltijds Kunstonderwijs]], als overlappende term voor de verschillende deelaspecten van ''beeldende kunsten''. Als schoolvak in het reguliere onderwijs, gebruikt men eerder de term [[plastische opvoeding]].
Beeldende vorm komt als term voor in het [[Deeltijds kunstonderwijs]], als overlappende term voor de verschillende deelaspecten van ''beeldende kunsten''. Als schoolvak in het reguliere onderwijs, gebruikt men eerder de term [[plastische opvoeding]].


[[Categorie:Schoolvak]]
[[Categorie:Schoolvak]]

Versie van 17 feb 2011 17:21

Beeldende vorming is een schoolvak in het Nederlandse onderwijs.

Het is een onderdeel binnen het opgroeien van een persoon. Men vormt (ontwikkelt) zijn of haar beeldende kwaliteiten. Men bedoelt hiermee beeldend in de werkelijkheid, dus niet het vormen van een beeld in gedachten. Om deze kwaliteiten te stimuleren, wordt het vak aangeboden in het voortgezet onderwijs van het Nederlandse schoolsysteem. Tevens wordt het vak aangeboden op veel andere opleidingen, zowel op het hbo als de basisschool.

Beeldende vorming vervangt heel zwart-wit gezien het 'knutselen', een vak dat vroeger werd gegeven, voornamelijk op de basisschool. Tegenwoordig heeft men op veel basisscholen ook over beeldende vorming, terwijl op andere basisscholen een andere term gangbaar is.

Het vak houdt verscheidene beeldende kunsten in, bijvoorbeeld schilderen, beeldhouwen en kleien. Het vak is geen verplicht vak in het voortgezet onderwijs, dit zorgt er ook voor dat elke school het anders invult. In de bovenbouw kan het vak tekenen worden gekozen, een vak dat beeldende vorming opvolgt.

Vlaanderen

Beeldende vorm komt als term voor in het Deeltijds kunstonderwijs, als overlappende term voor de verschillende deelaspecten van beeldende kunsten. Als schoolvak in het reguliere onderwijs, gebruikt men eerder de term plastische opvoeding.