Ana (godin): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Datu (overleg | bijdragen)
dit is ook een Keltische godin
Datu (overleg | bijdragen)
k dit is ook een Keltische godin
Regel 17: Regel 17:
[[Categorie:Ierse godheid]]
[[Categorie:Ierse godheid]]
[[Categorie:Mythologische cyclus]]
[[Categorie:Mythologische cyclus]]
[[Categorie:Keltische mythologie|Danu]]
[[Categorie:Keltische godheid]]


[[de:Anu (Göttin)]]
[[de:Anu (Göttin)]]

Versie van 19 feb 2011 15:01

Ana (ook geschreven als Anu, Anann of Anand) is de naam van een Ierse godin. Ze wordt genoemd in Sanas Cormaic als moeder van de Ierse goden. Het Boek van Lecan stelt haar (in Lebor Gabála Érenn) gelijk aan de Morrigan. Daarnaast wordt haar naam gebruikt in de poëtische benaming voor Ierland "íath Anann".

Andere namen en conflatie

De naam *Danu komt niet voor in Oudierse bronnen, maar is gereconstrueerd op basis van het genitief Danann. Deze *Danu zou haar naam gegeven hebben aan de Tuatha Dé Danann. Eén versie van Lebor Gabála Érenn noemt Danann als moeder van Brian, Iucharba, en Iuchair bij Delbeath. Andere bronnen noemen de Morrigan (mogelijk Ana) of Brigit als moeder van deze drie goden. De vorm *Danu wordt tevens in verband gebracht met het Proto-Indo-Europese *dānu (stromend water) en als zodanig met namen van rivieren zoals de Donau en de Rhône (Ro Danus), maar ook met de Welshe godin Dôn.

Ana wordt daarnaast in het Boek van Fermoy gelijkgesteld aan Macha (mogelijk één van de aspecten van de Morrigan), die op haar beurt weer in verband gebracht wordt met de Welshe Rhiannon en de Gallische Epona.

Bronnen

  • Sanas Cormaic, ed. Kuno Meyer (1912)
  • Foras feasa ar Éirinn, ed. Dáithí Ó Coimín (1902)
  • www.maryjones.us[1]