Kelder: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
21 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
k
Wijzigingen door 81.82.253.21 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door RomaineBot
k (Wijzigingen door 81.82.253.21 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door RomaineBot)
Een '''kelder''' (Latijn [[cellarium]]) is dat gedeelte van een [[gebouw]] dat onder de grond (onder het [[maaiveld]]) is gelegen.
 
Door zijn ligging heerst er een vrijwel constante [[temperatuur]]. 's Zomers is het relatief koel en wordt een kelder vooral gebruikt voor de opslag van voedsel, maar ook als slaapruimte en bijvoorbeeld muziekstudio's. Moderne huizen in Nederland hebben steeds vaker een kelder omdat kelderbouw relatief goedkoop is door de oplopende grondprijzen. Een [[koekoek (bouwkunde)|koekoek]] kan voor [[ventilatie]] en (extra) [[daglicht]]toetreding worden toegepast. Een koele kelder(kast) is een uitstekende bewaarplaats voor veel soorten voedingsmiddelen zoals groente, fruit, aardappelen, frisdranken en eieren en soms ook kinderen.
 
Als een kelder gedeeltelijk onder de grond ligt noemt men dit in [[Nederland]] een [[souterrain]]. Een souterrain heeft vaak ramen die net boven het [[maaiveld]] uitsteken.<ref>J. de Vree, [http://www.joostdevree.nl/shtmls/souterrain.shtml ''souterrain'']</ref>
529.889

bewerkingen

Navigatiemenu