Sheriff: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Whaledad (overleg | bijdragen)
versie van Wikix van 23 jul 2009 om 10:26 (17653499) teruggeplaatst
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
k Zie artikel sjabloon naar band
Regel 1: Regel 1:
{{zie artikel|Voor de gelijknamige band, zie [[Sheriff (band)]].}}
De '''sheriff''' is een openbaar bestuurder in landen met het van oorsprong Engelse [[common law]]-stelsel, waaronder de [[Verenigde Staten]], [[Engeland]] en [[Schotland]]. De functie kan [[politiek]] of [[recht|juridisch]] van aard zijn, en is enigszins vergelijkbaar met die van [[schout]].
De '''sheriff''' is een openbaar bestuurder in landen met het van oorsprong Engelse [[common law]]-stelsel, waaronder de [[Verenigde Staten]], [[Engeland]] en [[Schotland]]. De functie kan [[politiek]] of [[recht|juridisch]] van aard zijn, en is enigszins vergelijkbaar met die van [[schout]].



Versie van 26 feb 2011 12:41

Voor de gelijknamige band, zie Sheriff (band).

De sheriff is een openbaar bestuurder in landen met het van oorsprong Engelse common law-stelsel, waaronder de Verenigde Staten, Engeland en Schotland. De functie kan politiek of juridisch van aard zijn, en is enigszins vergelijkbaar met die van schout.

Geschiedenis en historisch gebruik

Van oorsprong was de sheriff (van shire reeve, Oudengels scir-gerefa) de hoogste vertegenwoordiger van de Engelse koning in een shire, een administratieve eenheid vergelijkbaar met de latere graafschappen. De sheriff had zowel bestuurlijke als juridische taken, en was verantwoordelijk voor de politie van een shire.

Tegenwoordig gebruik

Verenigd Koninkrijk

In Engeland, Wales en Noord-Ierland is de High Sheriff nog steeds de gerechtelijke vertegenwoordiger van de koning in een graafschap. De sheriff heeft tegenwoordig echter voornamelijk ceremoniële taken. In Londen zijn er twee Sheriffs of the City of London met voornamelijk ceremoniële taken. Het is noodzakelijk om sheriff te zijn geweest om de (eveneens voornamelijk ceremoniële) positie van Lord Mayor te kunnen bekleden. In Schotland is een sheriff een rechter aan een Sheriff Court, een rechtbank voor middelgrote strafzaken en civiele zaken.

Verenigde Staten

Auto van de sheriff in de stad New York.

In de Verenigde Staten is de sheriff in het algemeen de hoogste politieambtenaar van een county. De sheriff wordt meestal door de bevolking gekozen. De relatie met de overige politiediensten hangt sterk af van de deelstaat waarin de county zich bevindt. Met name in het noordoosten van de VS is er vaak een sterk ontwikkelde politie op stedelijk niveau en deelstaatsniveau. De taken en bevoegdheden van de sheriff zijn dan vaak beperkt tot gerechtelijke taken, zoals het opsluiten en vervoeren van verdachten, de beveiliging van het gerechtsgebouw, en het uitvoeren en afdwingen van gerechtelijke vonnissen en bevelen. In meer landelijke deelstaten is de sheriff daarentegen vaak de enige aanwezige dienst voor lokale politiezorg, met alle bevoegdheden die daarbij horen.

De agenten in dienst van de sheriff worden doorgaans deputy sheriff genoemd. Zij zijn door de sheriff aangesteld (deputized) om deze bij zijn taken te helpen. De grootte van een Sheriff's Department kan variëren van één of twee mensen tot het ruim 10.000 leden tellende Sheriff's Department van Los Angeles County.