Sint-Pietersplein (Gent): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 11: Regel 11:


== Bezienswaardigheden ==
== Bezienswaardigheden ==
* Sint-Pieterskerk (imposant en historisch waardevol kerkgebouw)
* Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk (imposant en historisch waardevol kerkgebouw)
* [[Sint-Pietersabdij (Gent)|Sint-Pietersabdij]] met museum
* [[Sint-Pietersabdij (Gent)|Sint-Pietersabdij]] met museum
* Monumentale trap naar het Sint-Amandplein
* Monumentale trap naar het Sint-Amandplein

Versie van 2 mrt 2011 14:47

Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk en de Sint-Pietersabdij
Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein is een plein, iets ten zuiden van het centrum van de Vlaamse stad Gent, gelegen in de studentenbuurt. Het plein ligt tussen de Gentse universiteitsbibliotheek, beter bekend als de Boekentoren en de Sint-Pietersabdij. Het plein heeft een niveauverschil vanaf de Sint-Pietersnieuwstraat tot aan de Sint-Pietersabdij van 3,5 meter. Een monumentale trap, rechtover de kerk, verbindt het Sint-Pietersplein met het aanpalende Sint-Amandplein. Onder het plein bevindt zich een ondergrondse parking. Op het grote plein (80 x 200 meter) worden verder regelmatig evenementen en concerten georganiseerd en ook de jaarlijkse Halfvastenfoor vindt plaats op het Sint-Pietersplein.

Geschiedenis

De omgeving van het Sint-Pietersplein heeft een lange en bewogen geschiedenis achter de rug en vormt een belangrijke schakel in de ontstaansgeschiedenis van de stad Gent. Toch bestaat het plein in zijn huidige vorm pas sinds 1848. De Sint-Pietersabdij bestaat al sinds het jaar 630 maar werd door de Noormannen verwoest in het jaar 851. In 975 was alles herbouwd en breidde men in de 12de en 13de eeuw uit. De abdij had uitgebreide bezittingen, waaronder het Sint-Pietersdorp, het gebied tussen de Leie en de Schelde, net ten zuiden van de middeleeuwse stadskern. In 1796 verdween de abdij als instelling. De bijhorende Sint-Pieterskerk werd gebruikt als opslagplaats en museum voor schilderijen en kunstschatten afkomstig uit andere opgeheven Gentse kerken en kloosters.

In 1580 werd de romaanse Sint-Pieterskerk bijna volledig verwoest door de godsdienstonlusten. In 1629 werd de eerste steen gelegd van de huidige kerk. In deze kerk zijn ook enkele van de Graven van Vlaanderen begraven.

Vroeger stond op de plaats van het plein een tweede kerk in barokstijl, de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dat is de reden waarom de nog bestaande kerk sinds 1810 een dubbele naamgeving kreeg die verwijst naar de in 1799 gesloopte Onze-Lieve-Vrouwkerk. Ook de naam van het doodlopende straatje naast de kerk (Tweekerkenstraat) verwijst naar deze kerk. Archeologen hebben, voor de werkzaamheden aan de ondergrondse parking eind 2003 begonnen, de fundamenten van die kerk blootgelegd en onderzocht.

Bezienswaardigheden

  • Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk (imposant en historisch waardevol kerkgebouw)
  • Sint-Pietersabdij met museum
  • Monumentale trap naar het Sint-Amandplein
  • Op enige afstand staat de Boekentoren, die wel uitkijkt over het plein.
  • Studentenbuurt (Overpoortstraat)

Evenementen

  • Halfvastenfoor (in maart)
  • Winterdroom (nieuw in 2010)
  • Openlucht concerten
  • Start Omloop Het Nieuwsblad (wielrennen)
  • Andere sportevenementen (zoals beachvolleybal)
Zie de categorie Sint-Pietersplein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.