Ideaal gas: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Luckas-bot (overleg | bijdragen)
k r2.5.2) (robot Erbij: mk:Идеален гас
WikitanvirBot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (robot Erbij: es:Gas ideal
Regel 39: Regel 39:
[[en:Ideal gas]]
[[en:Ideal gas]]
[[eo:Ideala gaso]]
[[eo:Ideala gaso]]
[[es:Gas ideal]]
[[et:Ideaalne gaas]]
[[et:Ideaalne gaas]]
[[fa:گاز ایده‌آل]]
[[fa:گاز ایده‌آل]]

Versie van 4 mrt 2011 23:12

Een ideaal gas is een hypothetisch gas dat precies aan de ideale gaswet voldoet. Een ideaal gas bestaat uit moleculen die een te verwaarlozen ruimte innemen en waartussen te verwaarlozen krachten bestaan, behalve bij botsingen. Alle botsingen tussen moleculen en tussen moleculen en de wanden zijn perfect elastisch , aangezien de moleculen geen mogelijkheid hebben energie op te slaan (behalve kinetische energie). Een ideaal gas is een goede benadering voor reële verdunde gassen.

De idealegaswet werd door Van der Waals verder uitgebreid tot de Van der Waalsvergelijking, waarin ook het volume en de aantrekkingskracht van de moleculen in beschouwing worden genomen.

Bij lagere temperaturen en hogere dichtheden kan het nodig zijn dat effecten van kwantummechanische statistiek belangrijker zijn dan die van wisselwerkingen. In zulke gevallen wordt het concept van het ideale gas uitgebreid tot dat van een ideaal Fermigas of Bosegas.

De ideale gaswet legt als volgt een verband tussen fysische omstandigheden:

waarin

Aangezien R = kB NA, de gasconstante is de Boltzmannconstante maal de constante van Avogadro, kan dit ook geschreven worden als

de V staat hier voor het volume per hoeveelheid stof.