Scheermes: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 24: Regel 24:


Een andere belangrijke uitvinder was Prof. [[Alexandre Horowitz]] van de [[Koninklijke Philips Electronics N.V.|Philips]] Laboratoria, die het erg succesvolle concept van het draaiende elektrische scheermes ontwikkelde, de [[Philishave]].
Een andere belangrijke uitvinder was Prof. [[Alexandre Horowitz]] van de [[Koninklijke Philips Electronics N.V.|Philips]] Laboratoria, die het erg succesvolle concept van het draaiende elektrische scheermes ontwikkelde, de [[Philishave]].

{{references}}


[[Categorie:Scheren]]
[[Categorie:Scheren]]

Versie van 16 mrt 2011 13:21

Dit artikel gaat over het snijgereedschap. Voor filosofische principes geïnspireerd door het scheermes, zie Ockhams scheermes of Hanlons Scheermes. Voor de zoutwater-schelpdieren aangeduid met scheermes, zie Ensis.
Antiek scheermes

Een scheermes is een scherp gereedschap (vooral gebruikt bij het scheren).

Vroege scheermessen

Scheermessen komen voor in de bronstijd, meestal ovaal met een klein scheerblad uit een van de korte kanten, gemaakt van brons.

In zijn simpelste vorm is een scheermes een stalen blad dat aan een handvat zit. Een scheermes is de meest gebruikte methode om lichaamshaar te verwijderen. Een scheermes wordt meestal gebruikt door mannen om hun gezichtshaar te scheren, soms voor hun hoofdhaar en schaamhaar en door vrouwen om hun benen, onderarmen en soms hun schaamhaar te scheren.

Rechte of Open scheermessen met stalen blad, die nu nog door kappers worden gebruikt, waren voor de 20e eeuw, en in sommige landen tot op nu, algemeen. Het laatste decennium is er in Nederland een zekere revival van het scheren met het klassieke open scheermes[1]

Veiligheidsscheermes

Het veiligheidsscheermes is ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw. Vroege scheerbladen moesten constant geslepen worden en raakten snel versleten, wat ze duur maakte. Het eerste veiligheidsscheermes gebruikte een gesmeed blad. Er wordt speciale scheerzeep en water bij gebruikt.

In 1901 vond de Amerikaanse uitvinder King Camp Gillette het veiligheidsscheermes met wegwerpmesjes uit. Gillette's dunne scheerblad werd door het scheerapparaat bedekt, en beschermde de huid zo voor diepe sneden. Plastic wegwerpscheermesjes en scheermessen met verwisselbare mesjes, vaak met twee tot zelfs vijf scheervlakjes, zijn nu normaal.

Scheersysteem met 2 mesjes
Scheersysteem met 3 mesjes

Elektrisch scheerapparaat

Het elektrisch scheerapparaat (ook bekend als droogscheerder) is een elektronisch apparaat met een draaiend of oscillerend blad. Er is geen zeep en water nodig. Het werd in de jaren 30 ontwikkeld door de firma Schick.

Een andere belangrijke uitvinder was Prof. Alexandre Horowitz van de Philips Laboratoria, die het erg succesvolle concept van het draaiende elektrische scheermes ontwikkelde, de Philishave.

  1. Leo de Brouwer, Peter van Lierop. Gladde Jongens, de kunst van het scheren. 159 pp Halewijck, 2007