Ferdinand Karel van Oostenrijk: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Botgeholpen oplossing voor doorverwijzing: Karel Lodewijk van Oostenrijk - Verwijzing(en) gewijzigd naar Karel Lodewijk van Oostenrijk (1833-1896)
k (lf)
k (Botgeholpen oplossing voor doorverwijzing: Karel Lodewijk van Oostenrijk - Verwijzing(en) gewijzigd naar Karel Lodewijk van Oostenrijk (1833-1896))
[[Bestand:Ferdinand Karl Austria 1868 1915 BertaCzuber.jpg|right|thumb|200px|Ferdinand Karel en zijn vrouw Bertha Czuber (1910)]]
'''Ferdinand Karel van Oostenrijk''' ([[Wenen]], [[27 december]] [[1868]] - [[München]], [[12 maart]] [[1915]]) was de derde zoon van aartshertog [[Karel Lodewijk van Oostenrijk (1833-1896)|Karel Lodewijk van Oostenrijk]] en van [[Maria Annunciata van Bourbon-Sicilië]]. In 1909 sloot hij een [[morganatisch huwelijk]] met Bertha Czuber (1879-1979), dochter van een wiskundeprofessor in [[Chur]]. Hij had Bertha al rond [[1900]] leren kennen en vroeg in [[1903]] toestemming aan de Oostenrijkse keizer [[Frans Jozef I van Oostenrijk|Frans Jozef I]], om met haar te mogen trouwen. Deze was geschokt en weigerde resoluut. Toen Ferdinand in [[1909]] - aanvankelijk in het geheim - toch trouwde met Bertha Czuber werd hij onmiddellijk van al zijn keizerlijke titels ontdaan, zoals de ''[[Wiener Abendpost]]'' meldde op 17 november [[1911]]:
 
<blockquote>''Wir sind in der Lage mitzuteilen, daß Seine k. und k. Hoheit der durchlauchtigste Herr Erzherzog Ferdinand Karl vor einiger Zeit im Auslande ohne Allerhöchste Bewilligung eine Ehe eingegangen ist und daß seine k. und k. Apostolische Majestät sohin höchstdessen Bitte, auf den Titel und den Rang eines Erzherzogs sowie auf seine Stellung in der Armee verzichten zu dürfen, zu genehmigen geruht haben; der Verzichtende wird fortan den Namen Ferdinand Burg füren.''<ref>[http://www.heraldica.org/topics/royalty/ps1713.htm The House Laws of the German Habsburgs]<small>(vertaling: Wij zijn in de gelegenheid mee te delen dat Zijne Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid de Doorluchtigste Heer Aartshertog Ferdinand Karel, enige tijd geleden in het buitenland, zonder de Allerhoogste Toestemming, een huwelijk is aangegaan, en dat Zijne Keizerlijke en Koninklijke Apostolische Majesteit in gevolg het verzoek van de aartshertog om te mogen afzien van de titel en rang van een aartshertog, alsmede van zijn positie in het leger, goedgunstig heeft beschikt. De verzaker zal van nu af aan de naam Ferdinand Burg dragen)</small></ref></blockquote>
416.855

bewerkingen

Navigatiemenu