Beschermd stadsgezicht: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
236 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Een '''beschermd stadsgezicht''' is een groep van [[Object (ding)|object]]en en [[gebouw]]en die van rijkswegeoverheidswege is beschermd. Dit betekent dat de overheid een bepaalde hoeveelheid geld aan de gemeente geeft om het historische karakter van de oude binnenstad in stand te houden. Dit is een regeling ter bescherming van het oorspronkelijke uiterlijk van een stadsdeel. De overheid doet dit om de gemeente te stimuleren oudere huizen te laten staan en te renoveren of op te knappen.
 
== België ==
{{zieartikel|Beschermd dorpsgezicht}}
Een beschermd als stadsgezicht in België is analoog als een bescherming als dorpsgezicht, maar is dan van toepassing op [[Lijst van steden in België|steden]].
 
== Nederland ==
Er zijn in Nederland ongeveer 350 beschermde stads- en dorpsgezichten.
 
===Status===
De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht leidt er niet automatisch toe dat voor de individuele bebouwing binnen het gebied een juridische bescherming van hetzelfde niveau als bij plaatsing op de gemeentelijke of [[rijksmonument]]enlijst ontstaat. In een beschermd gezicht bevinden zich meestal wel objecten die tot beschermd (rijks)monument zijn aangewezen.
 
81.525

bewerkingen

Navigatiemenu