Curtis Hanson: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.281 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
vandalismebestrijding Versie 24946671 van 195.64.69.66 (overleg) ongedaan gemaakt.
(vandalismebestrijding Versie 24946671 van 195.64.69.66 (overleg) ongedaan gemaakt.)
== Filmcarrière ==
Curtis Hanson werd geboren in [[Reno (Nevada)|Reno]], [[Nevada (staat)|Nevada]]. Zijn middelbare school werkte hij niet af, waardoor hij reeds op jonge leeftijd een job ging zoeken. Hij begon als freelance fotograaf en schreef ook voor het filmmagazine ''Cinema''. Gedurende de jaren '70 startte de carrière van Hanson als filmmaker. Zo hielp hij in [[1970]] mee aan het schrijven van een scenario gebaseerd op een kortverhaal van de bekende schrijver [[Howard Phillips Lovecraft]]. Enkele jaren nadien kroop Hanson voor het eerst in de regiestoel. Zijn debuutfilm ''[[Sweet Kill]]'' (1973) werd gedraaid onder het toezicht van producer [[Roger Corman]]. De film werd bij zijn première niet met veel enthousiasme onthaald en dus voegde Hanson op aanraden van Corman nog enkele seksscènes toe aan ''Sweet Kill''.
 
=== Jaren '70 en '80 ===
In [[1978]] schreef Hanson het scenario voor de succesvolle film ''[[The Silent Partner]]''. De hoofdrollen in die film werden vertolkt door [[Elliot Gould]] en [[Christopher Plummer]]. ''[[The Little Dragons]]'' (1979), met onder meer [[Charles Lane]], werd de volgende film die hij regisseerde. Begin jaren '80 bleef Hanson, tot dan nog steeds geen grote naam in [[Hollywood]], zich bezighouden met het schrijven van scenario's voor andere regisseurs. Zo creëerde hij samen met [[Samuel Fuller]] het verhaal voor ''[[White Dog]]'' (1982).
 
Een jaar later volgde de derde langspeelfilm van Hanson: ''[[Losin' It]]'' (1983). Deze komische film kon rekenen op de acteerprestaties van de toen nog jonge en onbekende [[Tom Cruise]] en [[Jackie Earle Haley]]. Nadien maakte hij ''The Children of Times Square'', een film die nooit in de bioscoop kwam en enkel op televisie werd vertoond, maar wel goede kritieken ontving. Later regisseerde en schreef Hanson de misdaadthriller ''[[The Bedroom Window]]'' (1987). Deze [[lowbudgetfilm]] met o.a. [[Steve Guttenberg]] en [[Elizabeth McGovern]] werd eveneens goed ontvangen door de filmcritici. Het verhaal was gebaseerd op de roman ''The Witnesses'' van [[Anne Holden]].
 
in de jaren 90 heerste Cagri Ascipinar
 
=== 2001-heden ===
2.912

bewerkingen

Navigatiemenu