Richilde van Henegouwen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
420 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(abdij van Hasnon)
| moeder =
}}
'''Richilde''' (ca. [[10201035]] - [[1815 maart]] [[1086]]), gravin '''van Henegouwen''' tussen [[1051]] en [[1076]], wordt in de literatuur zowel ''Richilde van Henegouwen'', als ''Richilde van Egisheim'' genoemd. De toenaam "van Egisheim" verwijst naar haar moederlijke afstamming (van Dagsburg-Egisheim). Haar vermoedelijkemogelijke vader is Reinier van Hasnon, die afstamt uit het geslacht der Reiniers (kleinzoon van [[Reinier III van Henegouwen]]).
 
Richilde mag beschouwd worden als de grondlegster van het [[graafschap Henegouwen]]. Zij trouwde eerst omstreeks [[1040]] met [[Herman van Bergen]], graaf van Bergen en graaf in het zuidelijke deel van de [[Brabantgouw]]. Kinderen:Omwille van Richilde's erfrechten werd deze ca. [[1049]] door keizer [[Hendrik III van het Heilige Roomse Rijk]] ook het bestuur van het markgraafschap [[Valenciennes]] toevertrouwd. Na Hermans voortijdige dood (1051) hertrouwde zij, in strijd met de voorschriften van het [[canoniek]]e recht, in [[1051]] met haar neef [[Boudewijn VI van Vlaanderen]] (5e graad bloedverwantschap). Boudewijn en Richilde werden in 1052 in de ban gedaan door de bisschop van [[Cambrai]] maar dit werd ongedaan gemaakt door [[paus Leo IX]]. Haar kinderen uit haar eerste huwelijk werden geestelijken, zodat ze opvolging door kinderen uit haar tweede huwelijk niet zouden belemmeren. Toen Boudewijn in ([[1070]]) overleed, regeerde Richilde korte tijd over de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen, als regentes voor [[Arnulf III]], oudste zoon uit haar tweede huwelijk.
 
Om haar positie te versterken trouwde ze nog in 1070 met de machtige Normandische edelman [http://en.wikipedia.org/wiki/William_Fitzosbern%2C_1st_Earl_of_Hereford William Fitzosbern], die grote bezittingen had verworven in Engeland. Dit was echter geen belemmering voor haar zwager, [[Robrecht I van Vlaanderen|Robrecht de Fries]] om de macht te grijpen in het graafschap Vlaanderen. Richilde kreeg steun van [[Willem de Veroveraar]], koning [[Filips I van Frankrijk]] en graaf [[Hendrik II van Leuven]]. Maar het leger van Richilde werd verslagen in de [[Slag bij Kassel (1071)]], waar haar zoon Arnulf en haar echtgenoot Willem sneuvelden. Na deze rampzalige afloop verkocht Richilde haar graafschappen aan Theoduinus, [[Lijst van prins-bisschoppen van Luik|bisschop]] van [[Prinsbisdom Luik|Luik]]. Deze gaf ze vervolgens in leen aan de hertog van [[Neder-Lotharingen|Neder-Lotharingen]], die op zijn beurt de graafschappen in leen gaf aan Richilde. Via deze leenroerige constructie kwam het eigenlijke graafschap Henegouwen tot stand en kon het gevrijwaard worden voor Richilde's jongste zoon, [[Boudewijn II van Henegouwen|Boudewijn II]]. Met het geld dat ze hierdoor verkreeg financierde ze in 1072 een nieuwe veldtocht tegen Vlaanderen maar haar leger werd al bij [[Bergen (België)]] verslagen.
 
Van Richilde is verder bekend dat ze in 1082 op [[bedevaart]] ging naar [[Rome (stad)]] maar dat ze onderweg door de graaf van [[Graafschap Chiny|Chiny]]. Richilde werd evenals haar tweede echtgenoot Boudewijn, begraven in de door hen begunstigde [[abdij van Hasnon]].
 
Kinderen uit haar eerste huwelijk:
* [[Rogier van Henegouwen|Rogier]] († [[1093]])
* Gertrude, trad toe tot de [[Orde van Sint-Benedictus]]
Kinderen uit haar tweede huwelijk:
Omwille van Richilde's erfrechten werd deze ca. [[1049]] door keizer [[Hendrik III van het Heilige Roomse Rijk]] ook het bestuur van het markgraafschap [[Valenciennes]] toevertrouwd.
 
Na Hermans voortijdige dood (1051) hertrouwde zij, in strijd met de voorschriften van het [[canoniek]]e recht, in [[1051]] met haar neef [[Boudewijn VI van Vlaanderen]] (5e graad bloedverwantschap). Kinderen:
* [[Arnulf III van Vlaanderen]]
* [[Boudewijn II van Henegouwen]]
* mogelijk Gilbert van Gent, gehuwd met Alice de Montfort
Het is de eerste Boudewijn uit een lange rij gelijknamige graven van Henegouwen. Zijn toenaam luidt "van Hasnon", verwijzend naar de aanzet die hij gaf tot het heroprichten van de [[abdij van Hasnon]] in [[1064]]. Richilde huwde nog een derde maal (1070/1071), namelijk met de Engelse edelman, [http://en.wikipedia.org/wiki/William_Fitzosbern%2C_1st_Earl_of_Hereford William Fitzosbern], graaf van [[Hereford (Engeland)|Hereford]] (±1020-1071).
 
Toen [[Boudewijn VI van Vlaanderen]] in ([[1070]]) overleed, regeerde Richilde korte tijd over de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen, namelijk als voogdes over [[Arnulf III]], oudste zoon uit haar tweede huwelijk. Haar zwager, [[Robrecht I van Vlaanderen|Robrecht de Fries]], maakte evenwel aanspraak op het graafschap Vlaanderen. De familietwist werd beslecht in de [[Slag bij Kassel (1071)]], waar Richilde en haar bondgenoten een verpletterende nederlaag leden. Haar zoon Arnulf en haar echtgenoot William Fitzosbern sneuvelden te [[Kassel (Frankrijk)|Kassel]].
 
Na deze rampzalige afloop probeerde Richilde haar graafschappen en [[allodium|allodia]] ten gelde te maken bij de keizer. De [[feodia]] werden aangekocht door Theoduinus, [[Lijst van prins-bisschoppen van Luik|bisschop]] van [[Prinsbisdom Luik|Luik]]. Deze gaf ze vervolgens in leen aan de hertog van Neder-Lotharingen, die op zijn beurt de graafschappen opnieuw in leen gaf aan Richilde. Via deze leenroerige constructie kwam het eigenlijke graafschap Henegouwen tot stand en kon het gevrijwaard worden voor Richilde's jongste zoon, [[Boudewijn II van Henegouwen|Boudewijn II]].
 
Richilde werd evenals haar tweede echtgenoot Boudewijn I van Henegouwen, begraven in de door hen begunstigde [[abdij van Hasnon]].
 
[[Categorie:Graaf van Bergen]]
3.939

bewerkingen

Navigatiemenu