Monte Pelmo: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
42 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
feit? Bron?
(feit? Bron?)
}}
De '''Monte Pelmo''' is een 3168 meter hoge berg in de [[Italië|Italiaanse]] [[Dolomieten]].
Deze magnifieke berg draagt de bijnaam "Il Caregon de Padre Eterno" ofwel de troon van God, naar de vorm die volgens legende verkregen werd toen God even ging zitten rusten nadat hij de Dolomieten had geschapen.
 
De berg verrijst ten oosten van de [[Staulanzapas]] die het [[Valzoldana]] en [[Val Fiorentina]] met elkaar verbindt. Hij behoort tot de meest bekende en hoogste toppen van de [[Dolomieten]]. Tot in de vorige eeuw was de Monte Pelmo nog in bezit van een [[gletsjer]], deze is echter door de opwarming van het [[klimaat]] geheel verdwenen.
 
In de Amsterdamse wijk Jordaan is sinds 1966 een ambachtelijke ijsfabriek gevestigd met de naam Monte Pelmo. In 2006 werd op hetzelfde adres (2e anjeliersdwarsstraat 15-17) ook een winkel geopend. Het ijs werd in de eerste jaren met name geleverd aan ijsventers, maar later ook aan restaurants, ijssalons en chocolateries in en rond Amsterdam. Zo is Monte Pelmo ook buiten Italie uitgegroeid tot een begrip voor velen. Tevens is de berg terug te vinden op de beschilderde wanden in de ijswinkel.
 
== Trivia ==
* Deze magnifieke berg draagt de bijnaam "Il Caregon de Padre Eterno" ofwel de troon van God, naar de vorm die volgens legende verkregen werd toen God even ging zitten rusten nadat hij de Dolomieten had geschapen. {{feit||2=2011|3=03|4=27}}
 
{{Commonscat|Monte Pelmo}}

Navigatiemenu